ΤΟΠΙΚΑ

«Δεν αντέχουμε άλλο»… χωρίς γιατρούς

δεν-αντέχουμε-άλλο-χωρίς-γιατρούς-718722

Στην «εντατική» η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου. Μία παιδίατρος όλη και όλη για το ΓΝΒ (Παιδιατρική – εξωτερικά ιατρεία, Μαιευτική, εμβολιασμοί) και πέντε στον υπόλοιπο Νομό στα Κέντρα Υγείας για να καλύψουν όλο τον παιδικό πληθυσμό της Μαγνησίας.

Μόλις χθες και μετά από την επιστολή απελπισίας που απέστειλαν οι εναπομείναντες παιδίατροι, υπογράφηκε η μετακίνηση μίας γιατρού από τη Λαμία στο Αχιλλοπούλειο, που ωστόσο αποτελεί «ασπιρίνη» μπροστά στις μεγάλες ελλείψεις.

Εντεκα παιδίατροι συνολικά «τα βρόντηξαν» τα τελευταία χρόνια από το ΕΣΥ και ειδικότερα από την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου και τα Κέντρα Υγείας του Νομού λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας.

Οι εναπομείναντες παιδίατροι Αναστασία Αναστασίου-Κατσιαρδάνη από την Παιδιατρική Κλινική – Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, Λυδία Δαμαλά από τον Κέντρο Υγείας Αργαλαστής, Λάμπρος Καραμάνης από το Κέντρο Υγείας Αλμυρού και η Ολυμπία Τζάμου από το Κέντρο Υγείας Αλμυρού με επιστολή τους χτυπούν καμπανάκι, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν οι ανάγκες υγείας των παιδιών της Μαγνησίας να καλύπτονται πλέον σήμερα από τέσσερις μόνο παιδιάτρους (ένας υπηρετεί στο Νοσοκομείο Βόλου και τρεις στα Κέντρα Υγείας).

Αυτό σύμφωνα με τους παιδιάτρους, έχει σαν αποτέλεσμα η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (τακτική παρακολούθηση, εμβολιασμοί, προληπτικός έλεγχος, επείγοντα περιστατικά) των παιδιών της περιφέρειας του Νομού να έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί στην τύχη της μετά τη μετακίνηση των ελάχιστων παιδιάτρων που έχουν απομείνει στα Κέντρα Υγείας προς το Νοσοκομείο Βόλου.

«Η ίδια η επιβίωση της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου απειλείται άμεσα, καθώς οι τέσσερις παιδίατροι του Νομού δεν επαρκούν για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της.

Η Παιδιατρική Κλινική καλείται πλέον να εξυπηρετήσει, όχι μόνο την αυξημένη προσέλευση παιδιών από το πολεοδομικό συγκρότημα λόγω και της οικονομικής κρίσης, αλλά και τα περιστατικά που προσέρχονται από τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας που έχουν αποψιλωθεί», σημειώνουν οι παραπάνω γιατροί, διευκρινίζοντας ότι η Παιδιατρική, επίσης εξυπηρετεί τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε καθημερινή βάση, τμήμα υποδοχής επειγόντων περιστατικών, 26 ανεπτυγμένες κλίνες νοσηλείας και Μονάδα Πρόωρων Νεογνών, ενώ επίσης συνεπικουρεί τη λειτουργία της Μαιευτικής Κλινικής με καθημερινή παρακολούθηση των νεογέννητων, και καλύπτει και την αίθουσα τοκετών με παρουσία ειδικευμένου παιδιάτρου στις καισαρικές τομές, εκπαιδεύει τους ειδικευόμενους ιατρούς και συγχρόνως διεκπεραιώνει βαριά περιστατικά που χρήζουν διακομιδής σε τριτοβάθμιο κέντρο.

Οι αλλαγές αυτές έχουν σα συνέπεια να εφημερεύει πλέον καθημερινά ένας μόνο αντί για δύο παιδιάτρους που υπήρχαν μέχρι πρότινος, ο οποίος καλείται έτσι να ανταποκριθεί ταυτόχρονα στις ανάγκες όλων των τμημάτων (έκτακτα περιστατικά, αίθουσα τοκετών).

Σύμφωνα με τους γιατρούς δεν είναι πλέον δυνατή η κάλυψη όλων των εφημεριών από ειδικευμένο παιδίατρο, ενώ συγχρόνως, το προσωπικό που απομένει εργάζεται κυριολεκτικά στα όρια των φυσικών του αντοχών, κατάσταση που αφενός εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο για την ασφαλή νοσηλεία των ασθενών και αφετέρου θα εξωθήσει τελικά σε παραίτηση και άλλους συναδέλφους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αποδέκτης της επιστολής ήταν και η υψυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, η οποία, όπως ανακοίνωσε το πολιτικό της γραφείο ενημέρωσε τον ΔΥΠΕάρχη Λάζαρο Μακρή και χθες υπογράφηκε απόφαση με την οποία μετακινείται ιατρός, Επιμελήτρια Β Παιδιατρικής, του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας στο Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου για την κάλυψη επειγουσών αναγκών στο Παιδιατρικό τμήμα, ενώ παράλληλα θα γίνει προσπάθεια και για επιπλέον στελέχωση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου