ΤΟΠΙΚΑ

Σωσίβιο για ΔΕΥΑΜΒ και πρώην ΝΑΜ

σωσίβιο-για-δευαμβ-και-πρώην-ναμ-718728

Απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, έρχεται να σταματήσει την «αιμορραγία» που συνιστούν για τα ταμεία του Δημοσίου, υπέρογκες οικονομικές απαιτήσεις αναδόχων δημοσίων έργων και μελετών.

Αναίρεση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκάλεσε την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, που ανατρέπει ουσιαστικά την ισχύουσα νομολογία στην πληρωμή των δημοσίων έργων και μελετών και αποτελεί σανίδα σωτηρίας για τα ταμεία του Δημοσίου, από υπερβάσεις προϋπολογισμών, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολλαπλάσιες της αρχικής οικονομίας συμφωνίας.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, επικύρωσε ουσιαστικά απόφαση του ΣτΕ, την οποία ο «Τ» είχε δημοσιοποιήσει το Μάιο του 2012.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομολογία, ανάδοχοι δημοσίων έργων και μελετών μπορούσαν να διεκδικήσουν από τους φορείς του δημοσίου ποσά ακόμη και καθ’ υπέρβαση των προϋπολογισμών, εάν παρέρχονταν το χρονικό διάστημα ενός μήνα.

Με την παρέλευση του μήνα ο λογαριασμός που είχαν καταθέσει για την πληρωμή τους θεωρούνταν αυτοδίκαια εγκεκριμένος, ανεξάρτητα εάν περιείχε μη νόμιμα και ανακριβή στοιχεία.

Πάνω σε αυτή την πρόβλεψη του νόμου και τις δικαστικές υπέρ τους αποφάσεις, απόρροια της νομολογίας, εταιρείες φέρονται ότι κερδοφορούσαν, εκμεταλλευόμενες τις αδυναμίες του Δημοσίου, το φόρτο εργασίας των υπαλλήλων, ακόμη και την αδράνειά τους.

Το ΣτΕ ήρθε να ανατρέψει την ισχύουσα κατάσταση. Η άπρακτη πάροδος της μηνιαίας προθεσμίας δεν αποτελεί αυτοδίκαιη έγκριση του λογαριασμού, αλλά άρνηση έγκρισής του, έκρινε το ανώτατο δικαστήριο, ταράσσοντας τα νερά στους κύκλους των εργολάβων…

Την απόφαση του ΣτΕ επικύρωσε η Ολομέλεια, ανοίγοντας δρόμο για την επίλυση υπέρ του δημοσίου και νομικών προσώπων πλήθους εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων.

Σωσίβιο για ΔΕΥΑΜΒ

και πρώην ΝΑΜ

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΔΕΥΑΜΒ και η δικαστική της διαμάχη με την ΕΡΓΗΛ, η οποία κατασκεύασε το έργο ανακαίνισης του δικτύου ύδρευσης στο Βόλο. Μία υπόθεση, που χρονολογείται εδώ και πέντε χρόνια περίπου και απειλεί να τινάξει στον… αέρα τα οικονομικά της ΔΕΥΑΜΒ, καθώς η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης, μετά τη γνωστή απόφαση του Εφετείου Λάρισας, κινδυνεύει να πληρώσει από ιδίους πόρους ένα ποσό της τάξεως των 6.000.000 ευρώ. Όπως είναι γνωστό, η υπόθεση εκκρεμεί στον Άρειο Πάγο, μετά από αναίρεση της ΔΕΥΑΜΒ.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, δικαιώνει όμως και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας (Περιφέρεια Θεσσαλίας) για τη γνωστή υπόθεση της μελέτης «Παράκαμψη Άλλης Μεριάς».

Οι αξιώσεις της αναδόχου των μελετών, προκάλεσαν την αναίρεση της πρώην ΝΑΜ και νυν Περιφέρειας Θεσσαλίας, με την υπόθεση να χειρίζεται ο νομικός σύμβουλος, Χρήστος Φώτου.

Οπως είναι γνωστό, για τη μελέτη της παράκαμψης Άλλης Μεριάς και για τις επιμέρους μελέτες, για τις οποίες υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις ως προς τη χρησιμότητά τους, η ανάδοχος απαιτεί σημαντικά ποσά και για το λόγο αυτό προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Λάρισας, το οποίο υποχρέωσε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να καταβάλει το ποσό των 228.401 ευρώ.

Ο Δικηγόρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας Χρ. Φώτου, άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης αυτής, θεωρώντας μη νόμιμο το καθεστώς της αυτοδίκαιης έγκρισης του λογαριασμού, αποδεικνύοντας παράλληλα την ελαττωματικότητα των μελετών.

Το Συμβούλιο Επικρατείας έκρινε ότι η πάροδος άπρακτης της μηνιαίας προθεσμίας, από την υποβολή του επίμαχου λογαριασμού, δε συνιστά αυτοδίκαιη έγκριση του λογαριασμού, αλλά άρνηση έγκρισής του, απόφαση που επικυρώθηκε και από την Ολομέλεια.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου