ΤΟΠΙΚΑ

Προτάσεις Γ. Σούρλα για τις offshore

προτάσεις-γ-σούρλα-για-τις-offshore-713566

Απώλεια εσόδων του ελληνικού δημοσίου σε ποσοστό της τάξεως του 40% και πλέον του δημόσιου χρέους της χώρας , προκαλείται εξαιτίας της δράσης των offshore εταιρειών στην Ελλάδα.

Αυτό επανέλαβε χθες ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Θεσμών Γιώργος Σούρλας με αφορμή τη δημοσιογραφική έρευνα και τα πρόσφατα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου για τη δράση των εξωχώριων (offshore) εταιρειών.

Ο κ. Σούρλας για μία ακόμη φορά προτείνει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τη φορολόγηση των εταιρειών στην Ελλάδα σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να αποτρέπεται επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω offshore εταιρειών και να φορολογούνται οι Έλληνες-μόνιμοι κάτοικοι της χώρας και στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά τους, που προκύπτει από δραστηριότητα offshore εταιρειών.

Επίσης προτείνεται στην αγορά ακινήτων και στις προμήθειες του Δημοσίου, από offshore εταιρείες, να θεσπιστεί υποχρεωτική δήλωση του πραγματικού ιδιοκτήτη-μετόχου της εταιρείας και στις εισαγωγές προϊόντων, να θεωρείται νόμιμο το τιμολόγιο που εκδίδεται από την προμηθεύτρια εταιρεία απευθείας στον συναλλασσόμενο και όχι μέσω offshore.

Ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας, Γιώργος Σούρλας, τέλος επεσήμανε ότι «οι offshore εταιρείες ρίχνουν βαριά τη σκιά τους σε αυτή τη χρονική περίοδο της μεγάλης κρίσης, όταν ορισμένοι πλουτίζουν και οι πολλοί πένονται. Προκαλούν έντονα αισθήματα αγανάκτησης στον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη, δηλητηριάζουν τη φορολογική συνείδηση και καταστρατηγούν κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης και διαφάνειας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου