ΤΟΠΙΚΑ

Ανατροπές στο συνταξιοδοτικό του Δημοσίου

ανατροπές-στο-συνταξιοδοτικό-του-δημ-713570

Για το συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό που είναι τα δύο μεγάλα ζητήματα που καίνε τους δημοσίους υπαλλήλους, εκτός από τη διαθεσιμότητα, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν χθες δεκάδες δημόσιοι υπάλληλοι από υπηρεσίες του Βόλου στο πλαίσιο της ενημερωτικής ημερίδας που διοργάνωσε το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ σε συνεργασία με το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης.

Η κ. Μαρία- Μαγδαληνή Τσίπρα, επιστημονικός συνεργάτης της ΑΔΕΔΥ και ο πρόεδρος του Διαβαλκανικού Ινστιτούτου Δημ. Κίτσιος ήταν προσκεκλημένοι του Νομαρχιακού Τμήματος.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ στη Μαγνησία Δημ. Κίτσιος διαβλέποντας το ζωηρό ενδιαφέρον των συναδέλφων του υπογράμμισε ότι οι αλλαγές που έχουν γίνει βάση των τελευταίων εργατικών νόμων για το συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό στο Δημόσιο έχουν ανατρέψει κυριολεκτικά τον οικογενειακό προγραμματισμό εκατοντάδων δημοσίων υπαλλήλων και εκτίμησε ότι η φυγή θα συνεχιστεί στις δημόσιες υπηρεσίες αφού οι περισσότεροι υπάλληλοι επιλέγουν να φύγουν μόλις κατοχυρώσουν δικαίωμα σύνταξης προκειμένου να αποφύγουν νέες περικοπές αλλά και αποφάσεις για ένταξη στο πρόγραμμα «κινητικότητας».

Στο ίδιο ύφος κινήθηκε και εκ μέρους του Διαβαλκανικού ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημ. Κίτσιος εκφράζοντας την πλήρη αντίθεση σε αυτή τη «βίαιη- όπως την χαρακτήρισε- προσαρμογή του Δημοσίου τομέα στα νέα δεδομένα καθώς έχουν φέρει τα πάνω κάτω σε χιλιάδες οικογένειες και επιπλέον έχουν προκαλέσει μία πλήρη απορρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης.

Θα πρέπει να σημειωθεί όπως εξήγησε και η γνωστή εργατολόγος και συνεργάτης της ΑΔΕΔΥ Μαρία Τσίπρα, από 1ης Γενάρη του 2013 έχει μπει τέλος στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων καθώς όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά τον Ιανουάριο-πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- βλέπουν ήδη τα όρια συνταξιοδότησης να εκτινάσσονται στο 65ο έτος.

Ουσιαστικά πιο τυχεροί στάθηκαν όσοι πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, καθώς δεν επηρεάστηκαν από τις τελευταίες αλλαγές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Μεταβατικές ρυθμίσεις ισχύουν μόνο για όσους συμπληρώνουν 25ετία τη διετία 2011-2012, με μεγάλους κερδισμένους τους άντρες με ανήλικα παιδιά (καθώς… επιταχύνεται η συνταξιοδότηση).

Οι μόνοι που φαίνεται να διασώζονται είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι με ανάπηρα παιδιά ή ανίκανο σύζυγο.

Σημειώνεται ότι για την ταχύτερη θεμελίωση δικαιώματος οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη ασφάλισης, που φέτος μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα δέκα (εκ των οποίων τα πέντε είναι πλασματικά έτη για τα παιδιά). Ωστόσο, το πόσα χρόνια θα αναγνωριστούν είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος συμπλήρωσης της 25ετίας, καθώς ισχύουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις μετά το 2011.

Επίσης έχουν καταργηθεί από /1/2013 οι μεταβατικές διατάξεις για τους τρίτεκνους δημοσίους υπαλλήλους όπως και για τους πατέρες και μητέρες με ανήλικο παιδί. Έτσι οι τρίτεκνοι γονείς δημόσιοι υπάλληλοι όπως και οι γονείς με ανήλικο παιδί, αν δεν έχουν 23 έτη έως το 2012 θα αναγκαστούν να συνταξιοδοτηθούν στο 67ο έτος της ηλικίας τους, αντί του 55ου που κατοχύρωναν το 2012.

Η κ. Τσίπρα για αρκετή ώρα μετά το πέρας της ημερίδας απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσίων υπαλλήλων για το καθεστώς συνταξιοδότησής τους.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

(φωτό : Ηλίας Καράτσαλος)

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου