ΤΟΠΙΚΑ

Ερήμωση στην ύπαιθρο χώρα μετά τις διατάξεις για τα αυθαίρετα

ερήμωση-στην-ύπαιθρο-χώρα-μετά-τις-δια-712110

Σε εγκατάλειψη των μικρής έκτασης ιδιοκτησιών και την ερήμωση της υπαίθρου θα οδηγήσει η επέκταση των σχετικών με τα αυθαίρετα διατάξεων σε υποθέσεις κληρονομικών διαδοχών.

Η Γενική Συνέλευση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας, με ανακοίνωσή της – έκκληση εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της και την ανησυχία της για τις εξελίξεις στις συναλλαγές με τα ακίνητα, ζητώντας οι σχεδιαζόμενες ρυθμίζεις στο χειμαζόμενο χώρο των ακινήτων να αποσυρθούν από τον αρμόδιο υπουργό, ώστε να μην οδηγηθεί η ακίνητη περιουσία σε απαξίωση και οι ιδιοκτήτες της σε απόγνωση.

Σε μία χρονική συγκυρία που ήδη παρατηρείται η τάση εγκατάλειψης πολλών ακινήτων από τους ιδιοκτήτες τους, προειδοποιεί ότι η υποχρέωση επισύναψης βεβαίωσης μηχανικού για τη διαπίστωση ύπαρξης ή μη αυθαιρεσιών και η δαπάνη σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων καθιστά το κόστος υπέρμετρο και ασύμφορη πλέον για την κάθε συναλλαγή.

Η Γενική Συνέλευση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Λάρισας, συνήλθε εκτάκτως την περασμένη Δευτέρα και αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να απευθύνει προς κάθε αρμόδιο, αλλά και το κοινωνικό σύνολο, έκκληση για τις εξαγγελλόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις στο χώρο των ακινήτων.

«Εμείς οι νομικοί της καθημερινότητας και της πράξης ως ερχόμενοι σε άμεση και ζώσα επαφή με τους συναλλασσόμενους πολίτες, η σχέση μας με τους οποίους υπερβαίνει τα τυπικά όρια μιας οικονομικής συναλλαγής, είμαστε οι αρμοδιότεροι να κάνουμε γνωστό σε όλους, αρμοδίους και μη, τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία μας για τα τεκταινόμενα στον χώρο των σχετικών με τα ακίνητα συναλλαγών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα το συμβολαιογραφικό κόσμο απασχολεί το ζήτημα της επέκτασης των σχετικών με τα αυθαίρετα διατάξεων σε υποθέσεις κληρονομικών διαδοχών. «Θεωρούμε, ότι η υλοποίηση της εξαγγελθείσας νομοθετικής παρέμβασης στις κληρονομικές υποθέσεις, η οποία απαιτεί την προσάρτηση στις πράξεις αποδοχής κληρονομίας τοπογραφικού διαγράμματος και τη σχετική βεβαίωση του μηχανικού περί μη ύπαρξης ή τακτοποίησης αυθαιρέτων κτισμάτων, θα επιφέρει καίριο πλήγμα στις σχέσεις των πολιτών με τα ακίνητα», επισημαίνει.

Η Γενική Συνέλευση εκφράζει τη δυσάρεστη έκπληξή της για τη διαφαινόμενη αλλαγή της στάσης της Διοίκησης στο ζήτημα αυτό, αφού είναι γνωστό, ότι το αρμόδιο Υπουργείο, υιοθετώντας ήδη από το έτος 1998 την σχετική με αριθμό 633/1997 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους διαχώρισε τα προερχόμενα από κληρονομιά αυθαίρετα κτίσματα από τα υπόλοιπα λόγω του ιδιάζοντα χαρακτήρα απόκτησης αυτών από τους κληρονόμους ως αναγκαστικής και όχι ως αποτέλεσμα της επιδίωξης και της επιλογής αυτών.

«Ηδη, λόγω των οικονομικών επιβαρύνσεων, οι οποίες έχουν επιβληθεί και συνεχώς επιβάλλονται εις βάρος των ακινήτων, παρατηρείται η τάση εγκατάλειψης πολλών από αυτά από τους ιδιοκτήτεςτων. Είναι εύκολο δυστυχώς να προβλέψει κάποιος τις συνέπειες επέκτασης των σχετικών με τα αυθαίρετα διατάξεων και στα κληρονομικά ακίνητα. Η υποχρέωση επισύναψης βεβαίωσης μηχανικού για τη διαπίστωση ύπαρξης ή μη αυθαιρεσιών και η δαπάνη σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων καθιστά το κόστος υπέρμετρο και ασύμφορη πλέον κάθε συναλλαγή», τονίζει.

Ιδιαίτερα στην ύπαιθρο χώρα, προσθέτει, όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τον κατακερματισμό της γης σε πολλές μικρής έκτασης ιδιοκτησίες και τη χαμηλή αξία αυτής, κάτω ακόμη και από την αντικειμενική αξία, θα οδηγήσουν στην εγκατάλειψη και ερήμωση, αφού το κόστος απόκτησης αυτών θα υπερβαίνει την αξία τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου