ΤΟΠΙΚΑ

Εμειναν εκτός εργασίας στην καρδιά του καλοκαιριού

εμειναν-εκτός-εργασίας-στην-καρδιά-το-705301

Αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων κατέγραψε στην «καρδιά του καλοκαιριού» η Μαγνησία σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα τον περασμένο μήνα (Αύγουστο) καταχωρήθηκαν συνολικά 2748 προσλήψεις στην ηπειρωτική Μαγνησία και 426 στις Σποράδες, ενώ την ίδια ώρα βρέθηκαν εκτός εργασίας 2.902 άτομα στη Μαγνησία και 713 στα νησιά των Βορείων Σποράδων.

Αντίθετα στο πρώτο οκτάμηνο του 2016 η εικόνα είναι θετική καθώς οι προσλήψεις κυριαρχούν των απολύσεων, εάν και οι περισσότεροι νεοπροσλαμβανόμενοι είναι με καθεστώς μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασία.

Ειδικότερα σύμφωνα με το ΕΡΓΑΝΗ από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο του 2016 έχουν καταχωρηθεί συνολικά 18.751 προσλήψεις στη Μαγνησία και 6.379 στις Σποράδες. Επίσης έχουν γίνει 8.869 οικειοθελείς αποχωρήσεις στη Μαγνησία και 1.184 στα νησιά, 3.654 συμβάσεις αορίστου χρόνου στη Μαγνησία και 392 στις Σποράδες καταγγέλθηκαν, ενώ 5.939 συμβάσεις ορισμένου χρόνου στην ηπειρωτική Μαγνησία και 1.818 στις Σποράδες δεν ανανεώθηκαν ποτέ.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία που αποστέλλονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και καταγράφουν απολύσεις και προσλήψεις αντίστοιχα, για τη Μαγνησία αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι οι συμβάσεις εργασίας που θεωρούνται ως οι πιο «ευάλωτες» και δεν ανανεώνονται με την ίδια συχνότητα από τους εργοδότες είναι εκείνες που αφορούν στο εμπόριο και τη μεταποίηση, σε υπαλλήλους που απασχολούνταν ως γραμματείς σε γραφεία, εργαζόμενους σε λογιστήρια επιχειρήσεων και βιοτεχνιών καθώς και στο χώρο της εστίασης και ειδικότερα σε ειδικότητες όπως σερβιτόροι και μάγειρες.

Απολύσεις σε πρώτο πλάνο

Παρά το γεγονός ότι ο Αύγουστος θεωρείται μήνας που το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων λόγω τουρισμού θα έπρεπε να είναι θετικό, στη Μαγνησία ίσχυσε ακριβώς το αντίθετο.

Καταγράφηκαν τόσο αρκετές απολύσεις όσο και οικειοθελείς αποχωρήσεις, ενώ στα νησιά που θεωρούνται η «κορωνίδα» του Τουρισμού στην περιοχή, επίσης ήταν αυξημένος ο αριθμός των απολύσεων, γεγονός που συνάδει ότι μπορεί η σεζόν σε γενικές γραμμές να πήγε καλά, όμως οι επιχειρήσεις δεν είχαν τη δυνατότητα να απασχολήσουν σημαντικό αριθμό προσωπικού και έτσι οι περισσότερες συμβάσεις που έληξαν δεν ανανεώθηκαν.

Ενδεικτικά θα πρέπει να επισημανθεί ότι τον Αύγουστο στις Βόρειες Σποράδες καταχωρήθηκαν 426 προσλήψεις ωστόσο εκτός εργασίας βρέθηκαν 713 άτομα και ειδικότερα, 465 άτομα που φέρεται να σταμάτησαν με τη διαδικασία της οικειοθελούς αποχώρησης, 146 συμβάσεις αορίστου χρόνου καταγγέλθηκαν, ενώ άλλες 102 συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έληξαν δεν ανανεώθηκαν.

Αντίστοιχα στην ηπειρωτική Μαγνησία έγιναν 2.748 προσλήψεις, ενώ την ίδια ώρα καταγγέλθηκαν 452 συμβάσεις αορίστου χρόνου, 727 συμβάσεις ορισμένου χρόνου και 1.723 άτομα βρέθηκαν εκτός δουλειάς με τη διαδικασία της οικειοθελούς αποχώρησης.

Σε επίπεδο Θεσσαλίας τέλος για τον Αύγουστο καταχωρήθηκαν και στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς 8.343 προσλήψεις συνολικά, ενώ οι αποχωρήσεις είτε με καταγγελίες συμβάσεων ορισμένου και αορίστου χρόνου είτε με εθελούσια έξοδο συνολικά ήταν 9.139.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου