ΤΟΠΙΚΑ

Στον αγώνα… για το μεροκάματο. Μακραίνει ο κατάλογος των ανέργων στη Θεσσαλία

στον-αγώνα-για-το-μεροκάματο-μακραίν-709041

Δύο χιλιάδες διακόσια εξήντα οκτώ άτομα επιπλέον μέσα σε ένα μήνα εντάχθηκαν στα μητρώα του ΟΑΕΔ στη Θεσσαλία, αναζητώντας δουλειά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, σε επίπεδο Θεσσαλίας, τον Αύγουστο, οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του και αναζητούν δουλειά ανέρχονται σε 65.984 άτομα όταν τον Ιούλιο είχαν καταγραφεί αντίστοιχα 63.7167 άτομα να ψάχνουν για μία «θέση στον ήλιο».

Σε διάστημα ενός χρόνου, εξάλλου, οι άνεργοι που αναζητούν δουλειά έχουν αυξηθεί κατά 4.938 άτομα, καθώς τον Αύγουστο του 2015 είχαν καταγραφεί 61.046 άτομα που αναζητούσαν μεροκάματο.

Εκτός από τους 65.984 άτομα που αναζητούν εργασία, στα μητρώα του ΟΑΕΔ έχουν καταχωρηθεί και 1887 άτομα τα οποία έχουν ενταχθεί στους καταλόγους του οργανισμού, αναζητώντας κυρίως μόρια για να λάβουν μέρος σε διάφορους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ είτε για φοροελαφρύνσεις.

Μακραίνει ο κατάλογος των μακροχρόνια ανέργων

Από μήνα σε μήνα εξάλλου μακραίνει ο κατάλογος των μακροχρόνια ανέργων. Τον Αύγουστο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ από το σύνολο των 65.984 ατόμων που αναζητούν δουλειά, οι 36.624 άτομα είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ για περισσότερο από 12 μήνες ενώ λιγότερο από ένα χρόνο είναι ενταγμένοι στα μητρώα 29.360 άτομα.

Συνολικά επιδοτήθηκαν από τον ΟΑΕΔ το μήνα Αύγουστο 7.441 άτομα από τα οποία αίτηση για να λάβουν επίδομα ανεργίας υπέβαλαν μέσα στον προηγούμενο μήνα 1.025 άτομα.

Από τους επιδοτούμενους οι 5384 άτομα ανήκουν στην ανεργία «κοινοί» δηλαδή απασχολούνταν σε εμπορικές επιχειρήσεις, εργοστάσια, μάρκετ και στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών. Επίσης καταχωρήθηκαν 312 οικοδόμοι που επιδοτήθηκαν, 379 εργαζόμενοι στον εποχικό τουρισμό, 1058 εκπαιδευτικοί και 30 άτομα που είχαν απασχοληθεί σε διάφορες αγροτικές εργασίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν ανέρχεται στο 23,6% του συνόλου των ανέργων ενώ οι µακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα από το αν έχουν εργαστεί στο παρελθόν), αποτελούν αντίστοιχα το 73,7%.

Επίσης το ποσοστό ανεργίας των ατόμων µε ξένη υπηκοότητα είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (28,6% έναντι 23,7%) ενώ το 72,4% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων, το οποίο είναι 51,2%.

Τέλος από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν µισθωτή απασχόληση, το 12,0% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 82,4% αναζητά πλήρη αλλά, στην ανάγκη, είναι διατεθειμένο να εργαστεί και µε µερική απασχόληση ενώ το 5,6%, είτε αναζητά µερική απασχόληση, είτε δεν ενδιαφέρεται αν θα βρει µερική ή πλήρη απασχόληση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου