ΤΟΠΙΚΑ

Με την πλάτη στον τοίχο…

με-την-πλάτη-στον-τοίχο-698518

Ωρα μηδέν για τους εργαζόμενους της Χαλυβουργίας. Σήμερα καλούνται να αποφασίσουν εάν θα αποδεχτούν τη νέα παράταση ή όχι. Σε δύο μήνες λήγει η κλαδική σύμβαση γεγονός που προβληματίζει εργαζόμενους και συνδικαλιστές, αφού μένουν ουσιαστικά ξεκρέμαστοι… εάν και εφόσον η επιχείρηση επιμείνει στη συνέχιση των περικοπών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Με το βλέμμα στη λήξη της κλαδικής σύμβασης που συμπίπτει με το πέρας της νέας παράτασης που ζητά η Χαλυβουργία, είναι οι εργαζόμενοι στα δύο εργοστάσια σε Βόλο και Βελεστίνο.

Σήμερα στις 2 το μεσημέρι έχει καθοριστεί έκτακτη συνέλευση των εργαζομένων όπου θα ενημερωθεί το προσωπικό για τη νέα πρόταση της παράτασης στη μείωση των αποδοχών κατά 14% και θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα την αποδεχτούν ή όχι.

Το όλο θέμα όπως εκτιμούν οι συνδικαλιστές της Χαλυβουργίας κρίνεται στη λήξη της κλαδικής σύμβασης που ισχύει μέχρι το Σεπτέμβριο και με τη μετενέργεια, εκπνέει τον Νοέμβριο.

Εάν η εταιρεία συνεχίσει ανά δίμηνο να ζητά παρατάσεις τότε σίγουρα θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, αφού οι Χαλυβουργοί μπροστά τους θα έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη και νέο πετσόκομμα των συμβάσεων τους από ότι έχουν υποστεί μέχρι σήμερα με τις περικοπές στις μηνιαίες αποδοχές.

Η νέα παράταση προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις, καθώς είναι η πολλοστή που ζητείται εκ μέρους της εταιρείας χωρίς να υπάρχει καμία αντίστοιχη δέσμευση για το χρονικό ορίζοντα ανάκαμψης και επιστροφής στα όσα ίσχυαν παλαιότερα.

Σε επίπεδο μάλιστα σωματείου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ υφίσταται επίσης θέμα, καθώς οι απόψεις μεταξύ των μελών διίστανται όσον αφορά τη στάση που θα πρέπει να κρατήσουν οι εργαζόμενοι και δεν αποκλείεται και στη σημερινή συνέλευση να υπάρξουν διαφοροποιήσεις ενώπιων των εργαζομένων που κυριολεκτικά νιώθουν «πελαγωμένοι», αφού για μία ακόμη φορά πρέπει να αποφασίσουν με βάση το δίλημμα ή της αποδοχής να παραμείνει ο μισθός μειωμένος και το επόμενο δίμηνο, ή να βρεθούν προ εκπλήξεων με τυχόν απολύσεις και συρρίκνωση προσωπικού, θέμα που μπαίνει κάθε φορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης όταν επίκεινται οι αποφάσεις για τις περικοπές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου