ΤΟΠΙΚΑ

Νοικιάζουν τα κτίριά τους φθηνότερα φορείς του Δημοσίου

νοικιάζουν-τα-κτίριά-τους-φθηνότερα-φ-679676

Από τα ενοίκια που εισπράττουν από ιδιώτες στο Βόλο

Την ώρα που το Δημόσιο αναζητά τρόπους για περιστολή δαπανών και φραγμού στην αιμορραγία που υφίσταται λόγω της καταβολής υψηλών μισθωμάτων, οι περισσότεροι φορείς κοινωνικής ασφάλισης στη Μαγνησία που ανήκουν στο Υπουργείο Εργασίας, νοικιάζουν τα δικά τους κτίρια σε τιμές χαμηλότερες από εκείνες που εισπράττουν ως εκμισθωτές.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Από τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στην «ΕΣΤΙΑ», προκύπτουν δύο κατηγορίες ακινήτων ιδιοκτησίας στο Βόλο. Τα ακίνητα που οι φορείς χρησιμοποιούν για δικές τους ανάγκες, τα ακίνητα που εκμισθώνουν και τα ακίνητα που δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί. Από το σύνολο των ιδιόκτητων ακινήτων το 68% αφορά σε ιδιόχρηση, το 18% είναι προς αξιοποίηση, ενώ το 14% εκμισθώνεται.

Μέχρι σήμερα αυτό που είχε παρατηρηθεί ήταν η αποσπασματική, ημιτελής και πρόχειρη αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας που ωστόσο δεν είχε άμεσα αποτελέσματα ούτε φυσικά ανταποδοτικότητα προς τους πολίτες, ειδικά τους ασφαλισμένους, παρά το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία όπως το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ στη Μαγνησία διαθέτουν μία σημαντική ακίνητη περιουσία σε κτίρια και οικόπεδα «φιλέτα» που θα μπορούσε να είχε αξιοποιηθεί προκειμένου να συμβάλει στην οικονομική ανόρθωση και την εισροή εσόδων στο δημόσιο κορβανά.

Το Υπουργείο Εργασίας συνολικά διαθέτει στη Μαγνησία 11 ακίνητα, συνολικού εμβαδού 9.615 τετραγωνικών μέτρων σύμφωνα με την μελέτη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο χρονικό διάστημα. Η αντικειμενική αξία αυτών των ακινήτων συνολικά έχει υπολογιστεί στα 9.544.697,10 ευρώ.

Την ίδια ώρα υπηρεσίες, ασφαλιστικά ταμεία και φορείς που υπάγονται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μισθώνει 7 ακίνητα, καταβάλλοντας ενοίκιο κάθε μήνα συνολικά 9.512,62 ευρώ, δηλαδή πληρώνει ετησίως 115.000 ευρώ σε μισθώματα.

Στην ακίνητη περιουσία περιλαμβάνονται οικόπεδα και ακίνητα κτίρια. Στο Βόλο μετά τη μελέτη για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας έχουν καταγραφεί στα ιδιόκτητα κτίρια, το κτίριο που στεγάζει το Περιφερειακό γραφείο ΤΣΑΥ Βόλου στην Δαλεζίου 1, ένα οικόπεδο στην οδό Ζαλόγγου – Οικονόμου εμβαδού 1.741 τ.μ που ανήκει στον ΟΑΕΕ και η αντικειμενική του αξία έχει υπολογιστεί στα 770.295 ευρώ.

Την ίδια ώρα μόνο το Υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε πληρώνει συνολικά το χρόνο 115.000 ευρώ για διάφορα κτίρια τα οποία είναι ενοικιαζόμενα, όπως το κτίριο που μισθώνεται στη Βασσάνη πληρώνει το ΙΚΑ για το αρχείο του, επίσης μίσθωμα πληρώνεται για τον ΟΠΑΔ και το ΤΑΠΙΤ καθώς και η Επιθεώρηση Εργασίας και το ΣΕΠΕ.

Συνολικά το Υπουργείο Εργασίας μισθώνει επτά ακίνητα στη Μαγνησία με συνολικό εμβαδό 9.512,62 ευρώ.

Καταγραφή και για τα άλλα υπουργεία

Το παράδειγμα του Υπουργείου Εργασίας για την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας και των μισθωμένων κτιρίων θα ακολουθήσουν και τα άλλα υπουργεία.

Για παράδειγμα σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Πολιτισμού στο Βόλο στεγάζει τις υπηρεσίες που προΐσταται σε τέσσερα διαφορετικά κτίρια μέσα στο κεντρικό ιστό της πόλης. Το Δημόσιο πληρώνει μέχρι και 30.000 ευρώ το χρόνο για αυτά τα μισθώματα. Επίσης δύο διαφορετικά ακίνητα μισθώνονται για τη στέγαση της Διεύθυνσης Δασών και του Δασαρχείου στο Βόλο.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξάλλου διατηρεί στην πόλη του Βόλου μισθωμένο κτίριο για τη στέγαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου καταβάλλοντας περισσότερα από 10.000 ευρώ το χρόνο, ενώ οι υπηρεσίες εκπαίδευσης που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια και πληρώνουν ετήσιο ενοίκιο στην πόλη του Βόλου, είναι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με το Δημόσιο να καταβάλλει ποσό που προσεγγίζει περίπου τα 70.000 ευρώ.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επίσης βάζει «βαθιά» το χέρι στην τσέπη ακόμη μέχρι να ολοκληρωθεί το νέο κτίριο που θα στεγάσει την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας στην περιοχή του Αλιβερίου στη Νέα Ιωνία. Σήμερα, η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας και όλα τα τμήματά της στεγάζονται σε μισθωμένο κτίριο στην οδό Ροζού στο Βόλο καταβάλλοντας μισθώματα ετησίως που προσεγγίζουν ποσό περί τα 80.000 και πλέον ευρώ ετησίως.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου