ΤΟΠΙΚΑ

Απώλειες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στον Βόλο από την κρίση στην κρουαζιέρα

απώλειες-εκατοντάδων-χιλιάδων-ευρώ-σ-676446

Απώλειες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για την πόλη του Βόλου από την κρουαζιέρα, που παραμένει στον πάγο από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού. Μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστό πότε θα αρχίσουν οι προσεγγίσεις και πόσες θα είναι.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΒ Σωκράτης Αναγνώστου λέει ότι «το λιμάνι δεν έχει αυτή τη στιγμή αναγγελία για άφιξη. Δεν έχει αντίκτυπο από την κρίση της κρουαζιέρας, καθώς τα λιμενικά τέλη είναι ισοδύναμα με τις ανταποδοτικές υπηρεσίες».

Ομως, η πόλη στερείται μεγάλου αριθμού τουριστών που δίνει ανάσα στον τουρισμό και το λιανεμπόριο.

Πέρυσι κρουαζιερόπλοιο δεν κατάφερε να προσεγγίσει, αν και ένα που μετέφερε λίγο κόσμο έκανε δοκιμαστικά δύο προσπάθειες. Φέτος υπάρχουν πληροφορίες για 40 προσεγγίσεις, όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Η κρίση στην κρουαζιέρα είναι άγνωστο πότε θα λήξει.

Ο ναυτικός πράκτορας Αγγελος Πετεινάρης λέει ότι κατά μέσο όρο το 80% των τουριστών που μεταφέρουν τα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι σε κάθε τους άφιξη μένουν στον Βόλο. Ενα 20% πηγαίνει σε εκτός νομού Μαγνησίας περιοχές όπως τα Μετέωρα.

Το κάθε κρουαζιερόπλοιο μεταφέρει από 500 άτομα μέχρι και 1.500 πλην τα πληρώματά τους που είναι δεκάδων ατόμων.

Ολος αυτός ο κόσμος ψυχαγωγούταν στην πόλη. Επισκεπτόταν τις καφετέριες, τα ουζερί, τα εμπορικά καταστήματα, ταξίδευε στη Μακρινίτσα καθώς και άλλους προορισμούς, έδινε ανάσα στην εστίαση και το λιανεμπόριο. Επίσης, ενισχύονταν οικονομικά οι ιδιοκτήτες πούλμαν, οι ξεναγοί, σειρά επαγγελματιών.

Αυτή τη στιγμή στους ναυτικούς πράκτορες υπάρχουν τα προγράμματα που έχουν δοθεί από τα Χριστούγεννα ακόμη, και από εκεί και πέρα οι εταιρείες δεν έχουν προχωρήσει σε οριστικοποίηση.

Τα τελευταία χρόνια η κρουαζιέρα είχε μειωθεί δραματικά στο λιμάνι του Βόλου, όμως η κρίση σήμερα λόγω της πανδημίας είναι πρωτοφανής.

«Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τον εμβολιασμό και πώς θα κινηθεί ο τουρισμός φέτος. Μέχρι τον Μάιο δεν νομίζω ότι θα υπάρξει διαφοροποίηση», λέει ο ναυτικός πράκτορας Χρήστος Χάγιας.

Κανονικά η σεζόν ξεκινούσε Απρίλιο και διαρκούσε έως Νοέμβριο – Δεκέμβριο. Ο κ. Χάγιας λέει ότι σίγουρα για να ταξιδέψει κανείς με κρουαζιερόπλοιο θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος και θα υπάρχουν και άλλες προϋποθέσεις για τις ομαδικές εκδρομές εάν και εφόσον επιτραπούν το καλοκαίρι.

Ο ίδιος ευελπιστεί οι προσεγγίσεις να ξεκινήσουν από τον Ιούνιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου