ΤΟΠΙΚΑ

«Παλεύουμε να γίνουμε ξανά φοιτητές»

παλεύουμε-να-γίνουμε-ξανά-φοιτητές-675700

Συλλαλητήριο σήμερα στις 12 μ. από τον θόλο με αφορμή τον «έναν χρόνο κλειστά Πανεπιστήμια»

«Παλεύουμε να γίνουμε ξανά φοιτητές. Αυτή τη στιγμή είμαστε φοιτητές στη… θεωρία όσο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπως και όλα τα ΑΕΙ παραμένουν κλειστά. Εχουμε συμπληρώσει έναν χρόνο μακριά από τα αμφιθέατρα, μακριά από τα εργαστήρια, μακριά από τους καθηγητές μας και τους συμφοιτητές μας, κάποιους εκ των οποίων γνωρίζουμε μόνο από φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Τα παραπάνω επισημαίνει με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους lockdown στα ελληνικά πανεπιστήμια και κατ’ επέκταση και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο εκπρόσωπος του φοιτητικού συλλόγου Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Δημήτρης Νόκας.

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των φοιτητών για την οργάνωση της σημερινής πορείας διαμαρτυρίας με αφορμή την «επέτειο» του λουκέτου στην Τριτοβάθμια εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Οι φοιτητές δίνουν για σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, ραντεβού στον θόλο του κτιρίου Παπαστράτος προκειμένου μαζί με μαθητές και τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας να διεκδικήσουν «ανοιχτά και ασφαλή σχολεία και Πανεπιστήμια» και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον νέο Νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που θα μειώσει τους εισακτέους στα τμήματα και θα φέρει «αστυνομοκρατία» στα ΑΕΙ.

Ηδη συμμετοχή έχουν δηλώσει οι φοιτητικοί σύλλογοι Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής, Ιχθυολογίας, Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής, Μηχανολόγων Μηχανικών και Πολιτικών Μηχανικών.

Σύμφωνα με τον κ. Νόκα, τον τελευταίο έναν χρόνο, οι φοιτητές δεν αισθάνονται φοιτητές. «Εχουμε χάσει τα αμφιθέατρα, τα εργαστήρια, τους συμφοιτητές μας, τους καθηγητές μας. Καμία τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να τα υποκαταστήσει. Η ύλη μειώνεται και η αλληλεπίδραση στα μαθήματα χάνεται. Το πιο τραγικό; Υπάρχουν εργαστήρια που δεν μπορούν να γίνουν διαδικτυακά και βγήκαν από το πρόγραμμα σπουδών. Παρ’ όλο που δεν θα τα διδαχθούμε, αύριο θα κληθούμε να εφαρμόσουμε την επιστήμη μας», αναφέρει ο κ. Νόκας.

Για τον ίδιο, εξίσου βασικό είναι και το ψυχολογικό κομμάτι για τους φοιτητές και κυρίως για τους πρωτοετείς. «Πρωτοετείς που θέλουν να κάνουν μία νέα αρχή στη ζωή τους είναι εγκλωβισμένοι στα πατρικά τους σπίτια. Ελάχιστοι ήρθαν στον Βόλο για τις σπουδές τους που γίνονται εξ αποστάσεως. Η πλειονότητα των φοιτητών μένει στον τόπο καταγωγής τους και πολλοί πρωτοετείς γνωρίζονται μεταξύ τους μόνο μέσα από φωτογραφίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», περιγράφει τις πρωτόγνωρες καταστάσεις.

«Αλλά και οι τελειόφοιτοι καλούνται να τελειώσουν τις σχολές τους και να πάρουν πτυχίο χωρίς να έχουν επαφή με τη σχολή και το τμήμα από το οποίο αποφοιτούν. Θα αποφοιτήσουν εξ… αποστάσεως», προσθέτει.

Οπως εξηγεί ο κ. Νόκας, το Πανεπιστήμιο είναι για τους φοιτητές χώρος κοινωνικοποίησης, όπως για τους μαθητές το σχολείο και για τους εργαζόμενους ο χώρος εργασίας.

«Αγωνιούμε και παλεύουμε να γίνουμε και πάλι φοιτητές και αντ’ αυτού βλέπουμε το Υπουργείο Παιδείας να περνά νέους νόμους και να ενισχύεται η αστυνομική καταστολή στα πανεπιστήμια όπως στο ΑΠΘ», καταλήγει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου