ΤΟΠΙΚΑ

Εντείνονται τα μέτρα για τη γρίπη των πτηνών

εντείνονται-τα-μέτρα-για-τη-γρίπη-των-π-851206

Εντείνεται η εφαρμογή των μέτρων για την πρόληψη κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών. Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας καθιστά σαφές προς όλους τους κατόχους ορνίθων ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα είναι στο εξής εντεταμένα, μετά από απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής για τη Γρίπη των Πτηνών.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει, απαγορεύεται:
– Η διατήρηση πουλερικών σε μη περιφραγμένους χώρους
– Η έξοδος των πουλερικών σε ακάλυπτους χώρους σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των δύο χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές, όπως για παράδειγμα στις περιοχές Κάρλας, Πτελεού, Σκιάθου, Ν. Παγασές Βόλου.
– Το πλανόδιο εμπόριο ορνίθων και η πώληση σε λαϊκές αγορές.
Οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων σχετικά με την αποτροπή τυχόν κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς στο νομό Μαγνησίας, ενημερώνει ο αντινομάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δημ. Μεργιαλής.
Οι κτηνίατροι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, ωστόσο, δεν εφησυχάζουν ως προς την πιστή τήρηση των μέτρων που προβλέπει ο σχεδιασμός σε εθνικό επίπεδο.
Στους κατόχους οικόσιτων πουλερικών υπενθυμίζονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν.
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής καθιστά σαφές ότι σε περίπτωση που παρατηρηθούν ομαδικοί θάνατοι πουλερικών, μειωθεί η κατανάλωση τροφής από αυτά ή παύσει η ωοτοκία, πρέπει αμέσως να ενημερωθεί το οικείο Αγροτικό Κτηνιατρείο ή η Διεύθυνση Κτηνιατρικής. Πιθανώς τα συμπτώματα αυτά να υποδηλώνουν την έναρξη κάποιας σοβαρής ασθένειας, όπως υπογραμμίζει.
Σχετικά με τα μέτρα προστασίας και ελέγχου, τονίζεται ότι όταν σε ένα πτηνοτροφείο διαπιστωθεί επίσημα η γρίπη των πτηνών το πιο σημαντικό μέτρο είναι η άμεση θανάτωση των προσβεβλημένων πτηνών, καθώς και όσων έχουν εκτεθεί στον ιό και η κατάλληλη απομάκρυνση των πτωμάτων. Επίσης χρειάζεται όσα πτηνοτροφεία βρέθηκαν να έχουν μολυσμένα πουλερικά να εισέλθουν σε κατάσταση καραντίνας και να απολυμανθούν.
Εκτός των πτηνοτρόφων, συχνές είναι οι επαναλήψεις προς τους δήμους και τις κοινότητες για τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας που πρέπει να τηρούνται, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου κρούσματος γρίπης των πτηνών που έχουν καταρτίσει η Διευθύνσεις Κτηνιατρικής σε πανθεσσαλικό επίπεδο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου