ΤΟΠΙΚΑ

Ομιλία του Θεοδόση Τάσιου στο Ντε Κίρικο

ομιλία-του-θεοδόση-τάσιου-στο-ντε-κίρι-851206

Ομιλία με θέμα “Τέχνη και Μαθηματικά” θα πραγματοποιήσει ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ Θεοδόσης Τάσιος, σήμερα, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ στο Κέντρο Τέχνης “Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο”. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το ΤΕΕ Μαγνησίας, ο Δήμος Βόλου και το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η ομιλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης “Τέχνη και Μαθηματικά” που λειτουργεί έως το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Τέχνης. Η έκθεση παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, όπου την επισκέφθηκαν 1.600 άτομα κάθε ηλικίας. Διοργανώνεται από το Δήμο Βόλου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με πρωτοβουλία του Επιστημονικού Ομίλου Βόλου.
Η μαθηματική τέχνη συμβάλλει αναμφίβολα στην ανανέωση της εικαστικής τέχνης. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με το πέρασμα του χρόνου όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες θα αντλούν ένα μέρος της έμπνευσής τους από τα μαθηματικά αντικείμενα. Η έκθεση θα μπορούσε να προτρέψει τους νέους και τους λιγότερο νέους μαθηματικούς να εμβαθύνουν τη γνώση του πεδίου εργασίας τους και να ξεκινήσουν νέες έρευνες. Οι εκθέτες των οποίων ο επισκέπτης θα συναντήσει τα έργα είναι όλοι μαθηματικοί, με εξαίρεση έξι μεταξύ αυτών, τον Φιλίπ Σαρμπονό σχεδιαστή, τον Ζαν Φρανσουά Κολοννά, ειδικό στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τον Πατρίς Ζεενέρ χαράκτη, τον Ζαν Κονστάν, την Ιρέν Ρουσό και τον Ντικ Τερμ που είναι ζωγράφοι.
Το μαθηματικό υπόβαθρο των έργων είναι μερικές φορές πολύ διακριτό. Ο Τζορζ Χαρτ εκθέτει δύο από τα πρωτότυπα πολύεδρά του: η κλασική γεωμετρία και η θεωρία των ομάδων βρίσκονται στο φόντο αυτών των έργων. Το πλακόστρωτο των επίπεδων επιφανειών ονομάζεται πλέγμα από τους μαθηματικούς. Ο Μάικ Φίλντ ανακαλώντας αυτήν την ίδια θεωρία των ομάδων και την αρκετά πρόσφατη θεωρία των ιδιαιτεροτήτων μέσα σ’ αυτήν των δυναμικών συστημάτων, μας θαμπώνει με πλέγματα τελείως πρωτότυπα και γοητευτικά, και όσον αφορά το σχέδιό τους και όσον φορά στην υφή τους, η οποία είναι εξάλλου πολύ πλούσια. Οι μαθηματικοί ξέρουν να περιστρέφουν τη σφαίρα δίχως να τη διπλώνουν ούτε να τη σχίζουν: ο Φρανσουά Απερύ και ο Τζον Σάλλιβαν δείχνουν προνομιούχες στιγμές αυτής της περιστροφής, είτε με μεταλλικά σπινθηροβόλα γλυπτά μιας καθ’ όλα πρωτότυπης σύλληψης, είτε με εικόνες υφασμένες όπως οι ταπισερί. Η έννοια της ακρότητας η οποία δεν στερείται στενών δεσμών με αυτές της σταθερότητας, του βέλτιστου και της συμμετρίας, είναι ιδιαίτερα παρούσα στις δημιουργίες τους, όπως και στις γκραβούρες του Πατρίκ Ζενέρ. Από την πλευρά τους, ο Τόμας Μπάντσοφ και ο Νταβίντ Σερβόν αφιέρωσαν την δραστηριότητά τους τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στους τομείς της τοπολογίας και της γεωμετρίας, στην απεικόνιση αντικειμένων και φαινόμενων που παρουσιάζονται στους χώρους διαστάσεων μερικές φορές περισσότερων από αυτές του συνήθους χώρου και στα ασυνήθιστα σχήματα. Αυτές οι απεικονίσεις, με τη ενδογενή τους ομορφιά, δεν μπορούν παρά να ερεθίσουν την καλλιτεχνική δημιουργικότητα, αλλά βοηθούν και τους ίδιους τους μαθηματικούς να εξοικειωθούν με το περιεχόμενο αυτών των χώρων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου