ΤΟΠΙΚΑ

«Δραματική η κατάσταση στα ξενοδοχεία της Μαγνησίας»

δραματική-η-κατάσταση-στα-ξενοδοχεί-670808

Εναν χρόνο μετά την πρώτη καραντίνα, αρκετές επιχειρήσεις στη Μαγνησία αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης

Δραματική η κατάσταση στον ξενοδοχειακό κλάδο έναν χρόνο μετά το πρώτο lockdown, με δεκάδες επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης στη Μαγνησία. Ορατοί παραμένουν οι φόβοι ότι πολλές επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να επαναλειτουργήσουν εάν δεν δοθούν έγκαιρα τα εργαλεία χρηματοδότησης, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων να ζητεί από την κυβέρνηση στοχευμένη ενίσχυση των ξενοδοχείων με κάλυψη λειτουργικών υποχρεώσεων.

Μηδενικά τα έσοδα των ξενοδόχων σε μια περίοδο που υπό άλλες συνθήκες λειτουργούσε ως τονωτική ένεση, με την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ, να συνθέτουν εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες για τους κλάδους του επιχειρείν.

«Σε πολλές επιχειρήσεις υπάρχει θέμα επιβίωσης» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, επισημαίνοντας ότι «δόθηκαν χρηματοδοτικά εργαλεία από το κράτος, αλλά σε πάρα πολλές περιπτώσεις αδικήθηκαν διάφορες κατηγορίες ξενοδοχείων. Στην αρχή τα εποχικά, στην συνέχεια όσα δεν είχαν ταμειακή μηχανή και αυτή την στιγμή η επιστρεπτέα που δόθηκε, ήταν πάρα πολύ μικρή σε σχέση με τους περσινούς τζίρους».

Την προσδοκία ότι η έβδομη επιστρεπτέα που ανακοινώθηκε προχθές θα διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος, εκφράζει ο πρόεδρος, με την ελπίδα ότι θα βοηθήσει την κατάσταση, για να κατορθώσουν να επαναλειτουργήσουν τα ξενοδοχεία. Με το ερώτημα εάν τελικά θα καταφέρει να επαναλειτουργήσει ο τουρισμός μέχρι τις 14 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, όλα τα βλέμματα στρέφονται στις διακρατικές συμφωνίες, με τον κ. Ζαφείρη να εκφράζει φόβους ότι «τα μέτρα ελάφρυνσης θα καλύψουν πολύ λίγα μικρά ξενοδοχεία».

Βασική προϋπόθεση για την επανεκκίνηση τουρισμού, η επάνοδος των ρυθμίσεων όλων των οφειλών στις 120 δόσεις, «για να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να αποδώσουν στο κράτος κάποια χρήματα», αναφέρει, για να προσθέσει: «Συνεχίζουμε παρόλα ταύτα και εμμένουμε στη θέση ότι μετά από ένα χρόνο κλειστών ξενοδοχείων, θα πρέπει τα μέτρα να είναι δίκαια».

Στοχευμένη ενίσχυση των ξενοδοχείων

Στοχευμένη ενίσχυση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην κάλυψη υποχρεώσεων που συνδέονται άμεσα με τη λειτουργία τους κατά την εφετινή περίοδο, συμπληρωματικά με το μέτρο της επιδότησης των παγίων δαπανών, ζητεί, στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με επιστολή της στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, που κοινοποιείται και στον υπουργό Τουρισμού.

Ειδικότερα, προτείνεται η επιδότηση του κόστους αγοράς των rapid tests από τα ξενοδοχεία και η δημιουργία εργαλείου χρηματοδότησης για την κάλυψη των επιταγών των επιχειρήσεων η πληρωμή των οποίων έχει ανασταλεί.

Το μέτρο της επιδότησης των παγίων δαπανών «θα βοηθήσει στον περιορισμό του προβλήματος της έλλειψης ρευστότητας, ωστόσο, συμπληρωματικά προς αυτό, μπορεί και πρέπει, μέσω και της αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχει το ΕΣΠΑ, να υπάρξει στοχευμένη ενίσχυση των επιχειρήσεων στην κάλυψη υποχρεώσεων που συνδέονται άμεσα με τη λειτουργία τους κατά τη φετινή περίοδο», επισημαίνεται από την ΠΟΞ.

Αντικρουόμενες απόψεις προκαλεί το ζήτημα των rapid tests στον κλάδο, με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας να εκτιμά, ωστόσο, ότι «είναι θεμιτή η επιδότηση, εφόσον κάποιοι ξενοδόχοι επιθυμούν να τα προμηθευτούν».

Περιγράφοντας τις συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία, τονίζει ότι η αναστολή των πληρωμών των επιταγών δημιούργησε ντόμινο σε άλλες επιχειρήσεις, ενώ καθιστά σαφή την αναγκαιότητα των εργαλείων για την τόνωση των επιχειρήσεων του τουρισμού. «Είναι σε όλους γνωστό, ότι οι επιχειρήσεις του τουρισμού είναι αυτές, οι οποίες θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν αμέσως το κράτος, όταν επαναλειτουργήσουν», υπογραμμίζει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου