ΤΟΠΙΚΑ

Δύναμη οι Ελληνες τουρίστες για τα καταλύματα στη Μαγνησία

δύναμη-οι-ελληνες-τουρίστες-για-τα-κατ-761458

Στυλοβάτες του τουρισμού σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ, που αποτυπώνει και την εικόνα της Μαγνησίας

Καταλυτική η παρουσία των Ελλήνων τουριστών στη Μαγνησία και σε όλους του ελληνικούς προορισμούς, με την έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, να κάνει λόγο για αύξηση 2,1% για το 2019.

Το 2019, αναδεικνύεται ως έτος αναφοράς στη σύγκριση που ήδη γίνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας και θα συνεχίσει να γίνεται τα επόμενα χρόνια μετά την πανδημία, σε σχέση με την εξέλιξη των τουριστικών μεγεθών, περιλαμβανομένων των στοιχείων που αφορούν στα ταξίδια εσωτερικού.

Υπό αυτό το πρίσμα, χρήσιμα μπορεί να αποδειχθούν, ιδιαίτερα στους επαγγελματίες που στοχεύουν στον εσωτερικό τουρισμό, τα ευρήματα της μελέτης με τίτλο «Χαρακτηριστικά ταξιδιών εσωτερικού ημεδαπών τουριστών 2019» που έδωσε στη δημοσιότητα το ΙΝΣΕΤΕ.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, την περίοδο 2015-2019, τα ταξίδια εσωτερικού παρουσίασαν αύξηση κατά 100 χιλιάδες, αριθμό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 2,1%, οι διανυκτερεύσεις κατά 5 εκατομμύρια, με το ποσοστό αύξησης στο 10,3% και οι δαπάνες κατά 335 εκατομμύρια ευρώ, που μεταφράζονται σε ποσοστό 26,5%.

Αύξηση παρουσίασαν, στο μεταξύ, και οι βασικοί δείκτες. Ειδικότερα, η δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 62 ευρώ, σε ποσοστό 23,9%, η δαπάνη ανά διανυκτέρευση κατά 4 ευρώ και σε ποσοστό 14,7% και μέση διάρκεια παραμονής αυξήθηκε σε ποσοστό 8%.

Τα παραπάνω δεδομένα αποτυπώνονται ευκρινώς στη Μαγνησία, χερσαία και νησιωτική, ενώ σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνουν επαγγελματίες του τουρισμού στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ακόμη και την πιο δύσκολη σεζόν της τελευταίας δεκαετίας, το 2020, οι Ελληνες τουρίστες αποδείχθηκαν στυλοβάτες και δύναμη για την περιοχή.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γρηγόρης Κοντορίζος, γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, υπογράμμισε ότι «ο τουρισμός στη χερσαία Μαγνησία, τόσο τον Ιούλιο, όσο και τον Αύγουστο, κρατήθηκε ψηλά, χάρη στους Ελληνες τουρίστες. Πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν, ειδικά το καλοκαίρι του 2020, να ταξιδέψουν οδικώς με το αυτοκίνητό τους στη χερσαία Μαγνησία και τη Θεσσαλία γενικότερα». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «πολλές επιχειρήσεις κρατήθηκαν στα επίπεδα του 2019, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και αυτό είναι επίτευγμα του ελληνικού τουρισμού. Το Πήλιο είναι ένας συμβατός προορισμός για όλα τα βαλάντια, όλες τις εποχές του χρόνου και το προτιμούσαν ανέκαθεν οι Ελληνες».

Μηδενικές, μέχρι στιγμής, οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία, με την αγωνία των επαγγελματιών, να κορυφώνεται.

«Είναι γεγονός ότι οι Ελληνες τουρίστες ήταν στυλοβάτες της Μαγνησίας και το 2020, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Κατά την γνώμη μου, αυτό προκύπτει διότι όλο τον υπόλοιπο καιρό, εκτός της θερινής περιόδου που έρχονται ξένοι τουρίστες, τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα της περιοχής, δουλεύουν με Ελληνες τουρίστες» ανέφερε από την πλευρά του, ο Θανάσης Σπύρου, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Μαγνησίας.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων, έχουν περιέλθει σε αναγκαστική απραξία οι επιχειρήσεις του τουρισμού, μετά από ένα εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι. «Ελληνες είναι οι περισσότεροι τουρίστες που έκαναν φέτος διακοπές στο νησί. Επειδή ήταν μια καλή χρονιά το 2019, λογικό ήταν να έχουμε και μια αύξηση από Ελληνες τουρίστες. Ως επί το πλείστον το νησί δουλεύει με έλληνες τουρίστες γιατί η σεζόν είναι Ιούλιος – Αύγουστος και αυτό το διάστημα περισσότερο ο Ελληνας ταξιδεύει», υπογράμμισε ο Βαγγέλης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων Αλοννήσου.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προοπτικές και τα δεδομένα της καινούργιας σεζόν, σημείωσε ότι λόγω της γενικότερης ανασφάλειας είναι ελάχιστες οι κρατήσεις από το εξωτερικό, με τους Ελληνες τουρίστες να προγραμματίζουν την τελευταία στιγμή τις διακοπές τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου