ΤΟΠΙΚΑ

Φταίνε οι Σύνδεσμοι και οι ομάδες

φταίνε-οι-σύνδεσμοι-και-οι-ομάδες-851206

Ο υπεύθυνος Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος δήλωσε πως τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες «είναι μια θλιβερή εξέλιξη των αθλητικών πεπραγμένων στη χώρα μας και δυστυχώς, υπάρχουν γιγάντιες ευθύνες επιτελικής ανεπάρκειας της Αστυνομίας».
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «ενώ η μισή Αθήνα έβλεπε τα στρατεύματα των αθλίων να οδεύουν σε πεδίο μάχης εις την Παιανία και ενώ αυτό ήταν γνωστό στην Αστυνομία απ’ την προηγούμενη μέρα και, ενώ κατά τη διάρκεια της πορείας, ομάδες μοτοσικλετιστών με καλυμμένες πινακίδες, δημιουργούσαν ήδη επεισόδια, η Αστυνομία, ως όφειλε και ως υποχρεούτο από παλαιότερες οδηγίες για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, δεν προχώρησε σε κανένα προληπτικό σχεδιασμό μέτρων, όπως γινόταν παλαιότερα σε ανάλογες περιπτώσεις, όπου διέγνωνε ότι επίκειντο επεισόδια».
«Αυτό το λεω γιατί, επιτέλους, πρέπει να σταματήσουν από κάποιους “επαγγελματίες του συμψηφισμού” οι αναφορές του τι γινόταν στο παρελθόν», τόνισε ο κ.Παπαδόπουλος.
Καταλήγοντας ο Αλέκος Παπαδόπουλος είπε ότι «δυστυχώς, το έγκλημα στη χώρα μας αυξάνεται και βρισκόμαστε, ίσως για πρώτη φορά, με τόσο έντονη απουσία της Αστυνομίας, αποτέλεσμα της κυβερνητικής ανεπάρκειας, αλλά και της κυβερνητικής πονηρίας να αντιμετωπίζει την Αστυνομία ως ιδιοκτησία, ως λάφυρο της εξουσίας των προηγούμενων εκλογών, με το διορισμό κομματικών στελεχών που, δυστυχώς, κάθε μέρα, αποδεικνύονται ότι είναι ανεπαρκείς και ανίκανοι να αντιμετωπίσουν καίρια προβλήματα του ελληνικού λαού».
Εξ άλλου, ο υπεύθυνος Πολιτισμού, Αθλητισμού και ΜΜΕ του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης δήλωσε για το ίδιο θέμα ότι μεγάλες ευθύνες έχει η Αστυνομία, αλλά συνυπεύθυνο είναι και το Υφυπουργείο Αθλητισμού και ο κ. Ορφανός.
Ο κ. Χυτήρης είπε ότι ο κ. Ορφανός «πρέπει να πάρει νέα μέτρα τάχιστα, διότι εκτίθεται η χώρα με όλα αυτά που συμβαίνουν. Πρέπει να ξεχωρίσουν οι φίλαθλοι απ’ τους χούλιγκανς. Στο πλαίσιο αυτών των μέτρων, πρέπει να δει αν θα γίνουν, που δεν πρέπει να γίνουν, οι αγώνες της Κυριακής. Μπορεί να έχουμε νέα επεισόδια ή αντίποινα από ομάδες χούλιγκανς και επομένως, πρέπει να σπεύσει εγκαίρως. Η κυβέρνηση αυτή δεν ξέρει τι σημαίνει πρόληψη».
Κατά το ΚΚΕ «αντιμετώπιση της βίας στον χώρο του αθλητισμού, σημαίνει πρώτα απ όλα αντιμετώπιση της εμπορευματοποίησής του, διώξιμο των επιχειρηματιών, σπάσιμο των πολύμορφων κυκλωμάτων που διατηρούν».

Αλ. Αλαβάνος
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη χθεσινή συμπλοκή δήλωσε:
«Για το Συνασπισμό είναι κεντρικό θέμα το θέμα της νεολαίας, στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια, στη δουλειά, στην ανεργία και στα γήπεδα. Εδώ έχουμε ένα χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου. Φαινόταν αυτό και αναμενόταν. Δεν θα ήθελα να κάνω κομματική κριτική πάνω από τη σορό ενός νέου παιδιού. Θα ήθελα να κάνω προτάσεις.
– Πρώτον πρέπει να υπάρξει άμεσα αναστολή όλων των αθλητικών συναντήσεων με τον ίδιο τρόπο που έγινε και στην Ιταλία, μετά το φόνο ενός αστυνομικού. Και εκεί αυτό έγινε με τη συναίνεση των αθλητικών συλλόγων και ομοσπονδιών. Δεν πρέπει να βάζουμε τα κέρδη από το ΣΤΟΙΧΗΜΑ πάνω από το ζήτημα της αντιμετώπισης της βίας, της θανατηφόρας μάλιστα βίας, στον αθλητισμό.
-Δεύτερο. Πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των συνδέσμων των οργανωμένων οπαδών άμεσα, με το να κοπεί ο ομφάλιος λώρος μέσα από τα εισιτήρια τα οποία παραχωρούν οι διοικήσεις και τους δίνουν τη δυνατότητα να έχουν επιρροή σε νέους ανθρώπους.
– Τρίτο. Πρέπει να αναδειχθεί το πρόβλημα της ακροδεξιάς. Να μη συγκαλύπτεται, υπάρχει διείσδυση, υπάρχει διεθνής διασύνδεση,έχουμε δει Ρώσους και Αυστριακούς χούλιγκαν σε πολέμους μεταξύ οπαδών ελληνικών ομάδων και δεν μπορεί κανείς αυτό το πράγμα να το αγνοεί.
– Τέταρτο, πρέπει να δούμε τελικά με μεγάλη ένταση το πρόβλημα του μαζικού αθλητισμού, διότι οι νέοι δεν μπορεί να είναι μονάχα παθητικοί οπαδοί που περιφέρονται και οι οποίοι γοητεύονται από διάφορες ακραίες ενέργειες, αλλά πρέπει να έχουν χώρο μέσα στα γήπεδα, στο μπάσκετ, στο ποδόσφαιρο, στα άλλα αθλήματα, όπου θα μπορούν να εκδηλώσουν, νομίζω, και το φίλαθλο πνεύμα τους».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου