ΤΟΠΙΚΑ

STOP στη βοσκή δίπλα στη Χαλυβουργία

stop-στη-βοσκή-δίπλα-στη-χαλυβουργία-851206

Μέτρα απαγορευτικά και προληπτικά, μετά τις εργαστηριακές αναλύσεις που εντόπισαν υψηλό ποσοστό μόλυβδου σε ακτίνα 500 μέτρων γύρω από τη Χαλυβουργία Θεσσαλίας, έλαβε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας.
Πεντακόσια μέτρα περιμετρικά της Χαλυβουργίας, που διαπιστώθηκε ότι αποτελεί εστία μόλυνσης της περιοχής, αλλά και στις χορτολιβαδικές εκτάσεις που παραχωρούνται στο εργοστάσιο του 304 ΠΕΒ, από το περασμένο Σάββατο δόθηκε εντολή διακοπής της βόσκησης, έπειτα από ενημέρωση των κτηνοτρόφων και την καθολική συναίνεσή τους.
Στο ΠΕΒ δεν εντοπίστηκαν υπερβάσεις σε μόλυβδο, ωστόσο, η περιοχή συμπεριελήφθη στις απαγορευμένες για τα κοπάδια εκτάσεις, έως ότου εκδοθούν τα αποτελέσματα των αναλύσεων για τον τυχόν εντοπισμό διοξινών, που αναμένονται ίσως και σήμερα.
Κοντά στη Χαλυβουργία βρίσκεται ένα ποιμνιοστάσιο, δυναμικότητας 595 αμνοεριφίων, ενώ στην περιοχή οδηγούνται για βοσκή 700 περίπου ζώα τριών ακόμη ποιμνιοστασίων.
Στους κτηνοτρόφους υποδείχθηκαν εναλλακτικοί τόποι για τη βόσκηση των ποιμνίων τους, ελέγχοντας και τις δικές τους δηλώσεις για τους τόπους βοσκής των αμνοεριφίων.
Ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας και ο αντινομάρχης Δημ. Μεργιαλής σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσαν ακόμη ότι η ΝΑΜ έχει προκαλέσει μια σειρά νέων ελέγχων, που θα δώσουν πιο αναλυτική και πλήρη εικόνα για την περιοχή που έχει προσβληθεί. Η περιοχή δειγματοληψίας θα επεκταθεί και στην ακτίνα των 500 έως 1.000 μέτρων γύρω από τη Χαλυβουργία.
Επιπλέον, όπως είπε ο νομάρχης, θα διενεργηθεί κάθε αναγκαίος έλεγχος, ο οποίος επιβάλλεται από τα πορίσματα των εργαστηρίων, προς όλες τις κατευθύνσεις.
«Εάν για κάποιο λόγο διενεργήθηκε ο έλεγχος σε μια ακτίνα 500 μέτρων από τη Χαλυβουργία, αυτό ήταν αποκλειστικά και μόνο δική μας πρωτοβουλία. Έγινε από υπερβάλλοντα ζήλο της δικής μας υπηρεσίας», δήλωσε ο κ. Παπατόλιας, υπενθυμίζοντας ότι η διοίκηση του 304 ΠΕΒ ζήτησε να γίνουν δειγματοληψίες μέσα στον ιδιόκτητο χώρο του.
Σύμφωνα με τον νομάρχη, ο έλεγχος γύρω από τη Χαλυβουργία έγινε με βούληση της ΝΑΜ, στο πλαίσιο προετοιμασίας της επίσκεψης στη βιομηχανική μονάδα, για το εάν και κατά πόσο τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους.

Τεράστιο κενό
Δυσάρεστη έκπληξη στο μεταξύ προκάλεσαν τα αποτελέσματα της έρευνας από την πολιτική ηγεσία και διευθυντικά στελέχη για το ισχύον θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τις διαδικασίες ελέγχου.
«Διαπιστώσαμε με έκπληξή μας ότι δεν αποσαφηνίζει ποιες διαδικασίες ελέγχου θα ακολουθήσουμε για χρήσεις γης, πλησίον των βιομηχανικών περιοχών. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη και καθολική μεθοδολογία για το πώς γίνονται οι έλεγχοι της βοσκής, ούτε ποιος τους διενεργεί», δήλωσε ο κ. Παπατόλιας.
Αντίθετα, με βάση τον ισχύοντα νόμο επιτρέπεται η λειτουργία βιομηχανιών κοντά σε κτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις δε όταν η κτηνοτροφική μονάδα είναι μικρή –έως 75 ζώα- μπορεί να βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε βιομηχανία.
Καμία διευκρίνιση δεν δίνεται για τις καλλιέργειες μέσα στις βιομηχανικές περιοχές. «Και καλά για την Α’ Βιομηχανική Περιοχή, αλλά για τη Β’ ΒΙΠΕ, όπου είναι εγκατεστημένες οι πλέον οχλούσες και ρυπογόνες βιομηχανίες δεν πρέπει να αποσαφηνιστεί αυτό το καθεστώς;», διερωτήθηκε.
Ο νομάρχης κατέθεσε την άποψη ότι πρέπει να ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση για τις επιτρεπόμενες χρήσεις γύρω από τις Βιομηχανικές Περιοχές, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει και σε αλλαγή του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου.
«Επικεντρωνόμαστε στους ελέγχους που αφορούν τη διατροφική αλυσίδα, αλλά δεν λαμβάνουμε εξίσου σοβαρή μέριμνα για την εγκατάσταση των επιχειρήσεων που οχλούν. Αν είναι η Μαγνησία να πρωτοπορήσει, ας το κάνει. Εν πάση περιπτώσει εμείς έχουμε βιομηχανικές περιοχές εδώ, πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση αυτή για τις επιτρεπόμενες χρήσεις», ανέφερε.

Πρώτη φορά
Ουδέποτε στο παρελθόν έγινε αντίστοιχος έλεγχος στην περιοχή, ενημέρωσαν οι διευθυντές Αγροτικής Ανάπτυξης Κυρ. Μωραϊτίδης και Κτηνιατρικής Δημ. Λαγουδάκης.
Η διοίκηση του ΠΕΒ τα προηγούμενα χρόνια ζητούσε να ενημερωθεί εάν τα ζώα είναι υγιή για να βοσκήσουν στις χορτολιβαδικές εκτάσεις της. Φέτος για πρώτη φορά ρώτησαν εάν το χορτάρι είναι «υγιές», έπειτα από έγγραφο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Οι διευθυντές των αρμοδίων υπηρεσιών ενημέρωσαν ότι οι ζωοτροφές ελέγχονται από τους αρμόδιους επόπτες και κατά την εισαγωγή και κατά την κατανάλωση, με τακτικούς και έκτακτους ελέγχους. Στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος γίνονται έλεγχοι καταλοίπων, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστώσει πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Λαγουδάκη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου