ΤΟΠΙΚΑ

Σαράντα υγειονομικοί παραμένουν εκτός

σαράντα-υγειονομικοί-παραμένουν-εκτ-66280

Τις υπηρεσίες 40 τουλάχιστον υγειονομικών, μεταξύ των οποίων γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό, θα συνεχίσει να στερείται το Νοσοκομείο Βόλου. Πρόκειται για εργαζόμενους που υποχρεωτικά θα παραμείνουν εκτός εργασίας, καθώς αρνούνται να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού.

Το υπ. Υγείας αποφάσισε το καθεστώς αναστολής εργασίας να συνεχιστεί μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι υγειονομικοί δεν μπορούν να εργαστούν. Και φυσικά δεν πληρώνονται.

Οι ίδιοι καταγγέλλουν πως η κυβέρνηση τους καταδικάζει να ζούνε σε «καθεστώς επαιτείας» και ζητούν να επιστρέψουν, κόντρα στον νόμο της υποχρεωτικότητας. Απαιτούν να ισχύσει στο ΕΣΥ, ό,τι και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, δηλαδή, να μπορούν να εργάζονται κάνοντας δύο τουλάχιστον rapid test την εβδομάδα.

Η παράταση που αποφάσισε το υπ. υγείας μέχρι τέλος του χρόνου θα είναι για τους ίδιους εξαντλητική, κατήγγειλαν στη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αχιλλοπούλειο, έχοντας στο πλευρό τους τον Σύλλογο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

«Η επιστροφή με δύο rapid την εβδομάδα, όπως ισχύει στα σχολεία, στην αστυνομία και σε όλο τον δημόσιο τομέα, πρέπει να εφαρμοστεί και στο ΕΣΥ, για να ομαλοποιηθεί και η κατάσταση στο Νοσοκομείο. Οι θέσεις όσων αποχώρησαν δεν καλύφθηκαν όλες», επισήμανε ο Κων. Μηνδρινός, πρόεδρος του συλλόγου.

«Εξακολουθούν και υπάρχουν κενά, με αποτέλεσμα το υπάρχον προσωπικό στο Αχιλλοπούλειο να εργάζεται σκληρά, χωρίς άδειες και ρεπό, με την κατάσταση να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη εξαιτίας και των συνταξιοδοτήσεων», συνέχισε. Επίσης κάλεσε το υπουργείο υγείας να παρατείνει τη σύμβαση έξι εργαζομένων στη σίτιση μέχρι τέλος του χρόνου και όχι μόνο για τρεις μήνες. Πρόκειται για συμβασιούχους που ανήκουν σε έναν σημαντικό κλάδο. Οι συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογράψει λήγουν σήμερα.

Αντικρουόμενες απόψεις για εμβόλιο- υποχρεωτικότητα

Οι απόψεις που εξέφρασαν στη χθεσινή διαμαρτυρία οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί είναι αντικρουόμενες. Από τη μία επισήμαναν ότι εμπιστεύονται την επιστήμη, την ίδια όμως στιγμή ανέφεραν πως είναι δικαίωμά τους «να σεβόμαστε το σώμα μας και να θέλουμε περισσότερο χρόνο για να αποφασίσουμε».

«Είμαστε υγειονομικοί και δηλώνουμε ότι δεν επιθυμούμε να εμβολιαστούμε, δεν πολεμάμε τον εμβολιασμό ούτε την επιστήμη αλλά την υποχρεωτικότητα. Η στάση μας αυτή μας οδήγησε στο καθεστώς της αναστολής εργασίας. Βρισκόμαστε εδώ και επτά μήνες σε ένα καθεστώς που καλούμαστε να ζούμε στην επαιτεία, αφού δεν μπορούμε να ασκήσουμε οποιοδήποτε άλλο πρόσκαιρο βιοποριστικό επάγγελμα. Είναι πλέον γνωστό ότι και οι πλήρως εμβολιασμένοι και νοσούν και μεταδίδουν. Το να συνεχίζεται το τιμωρητικό καθεστώς της αναστολής εργασίας είναι άκρως σκοταδιστικό και τελείως αντιεπιστημονικό. Όλα αυτά μαζί με το νέο ΕΣΥ που διαμορφώνεται με τις νομοθεσίες των τελευταίων μηνών, μας οδήγησαν στη συγκέντρωση ώστε να αφυπνίσουμε την τοπική κοινωνία για την επερχόμενη απαξίωση του. Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση του σκοταδιστικού νόμου και αγωνιζόμαστε για την παύση του διχαστικού υγειονομικού διαχωρισμού όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και όλων των πολιτών», δήλωσε η Βίκυ Γκαβούρα, κλινική διαιτολόγος σε μόνιμη θέση στο Νοσοκομείο, η οποία βρίσκεται από την 1η Σεπτεμβρίου σε αναστολή εργασίας.

Σε ερώτηση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ γιατί δεν επιλέγουν να κάνουν το εμβόλιο της Novavax όσοι δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια με mRNA, η κ. Γκαμπούρα απάντησε ως εξής: «Αντέχουμε. Προστατεύουμε το σώμα μας. Δεν μας πείθουν όλα αυτά που λένε. Έχουν ξεσκεπαστεί και έχουν εγκλωβιστεί στα ίδια τους τα ψέματα. Σεβόμαστε την επιστήμη όχι την υποχρεωτικότητα».

Η Μαριάνθη Κακαβά, υπάλληλος στο φαρμακείο του Νοσοκομείου Βόλου περιμένει την απόφαση του ΣτΕ, όπου έχουν προσφύγει ανεμβολίαστοι υγειονομικοί από όλη την Ελλάδα ζητώντας την κατάργηση του νόμου της υποχρεωτικότητας.

«Είμαι μητέρα τεσσάρων παιδιών. Νόσησα και επέστρεψα στην εργασία μου, έχοντας την πεποίθηση ότι το πιστοποιητικό νόσησης θα διαρκέσει έξι μήνες. Στο τρίμηνο κλήθηκα να αποχωρήσω αφού άλλαξε η απόφαση για το χρονικό διάστημα διάρκειας του πιστοποιητικού. Περιμένουμε να δούμε τις αποφάσεις. Πιστεύω ότι ο Θεός είναι μεγάλος και θα μας βοηθήσει. Το ΣτΕ μέσα στον Απρίλιο θα αποφασίσει για τη

συνταγματικότητα ή μη της απόφασης και η δικαιοσύνη θα λάμψει», είπε.

«Ας με απολύσουν, δεν αντέχω άλλη ομηρία»

«Ας με απολύσουν, δεν αντέχω άλλη ομηρία», τόνισε χθες ξεσπώντας σε λυγμούς η Γαρυφαλλιά Ακριβούλη, νοσηλεύτρια στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Βόλου.

Η κ. Ακριβούλη μιλώντας στις κάμερες έκανε λόγο για οικονομική εξαθλίωση και επέκρινε το υπ. Υγείας που αποφάσισε να παραταθεί μέχρι τέλος του χρόνου το καθεστώς αναστολής εργασίας.

«Είμαι μονογονεϊκή οικογένεια. Υπηρετώ 23 χρόνια στο ΕΣΥ. Παρέχω τις υπηρεσίες μου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Νόσησα και όταν επέστρεψα εργάστηκα στα τμήματα covid. Αυτό που συνειδητοποίησα είναι ότι από τον κορονοϊό μολύνονται εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Το Νοσοκομείο μας έχει ανάγκη. Δεν είναι δυνατόν να ζούμε σε ομηρία. Πριν φύγουμε οι γιατροί μας έλεγαν ότι είναι κρίμα τόσο ειδικευμένα άτομα να φεύγουν από το Νοσοκομείο. Ο καθένας ανάλογα με το πρόβλημα υγείας που έχει, δεν θέλησε να κάνει το εμβόλιο για να μη επηρεάσει το πρόβλημα της υγείας του. Δεν γνωρίζω, θέλω χρόνο για να αποφασίσω. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει το υπουργείο να με αφήσει έξω να πεινάω. Ας με απολύσει. Εκλιπαρώ να με απολύσει για να βρω μια δουλειά, ο,τιδήποτε. Αυτό το καθεστώς της υποχρεωτικής αναστολής εργασίας δεν αντέχεται», επισήμανε η ίδια εμφανώς φορτισμένη.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου