ΤΟΠΙΚΑ

Σε αφανισμό το 70% των μικροπωλητών

σε-αφανισμό-το-70-των-μικροπωλητών-662735

Επείγουσα ανάγκη για λύση στο θέμα των αδειών ~ Εκκληση από μικροπωλητές ένδυσης, υπόδησης, οπωροκηπευτικών προς τους δήμους και την Περιφέρεια

Μείζον θέμα η ανανέωση των αδειών μικροπωλητών λαϊκών αγορών ειδών ένδυσης και υπόδησης. Το 70% των μικροπωλητών εκτιμάται ότι δεν έχουν ασφαλιστική, φορολογική, δημοτική και ταμειακή ενημερότητα και από τις 3 Μαρτίου δεν θα έχουν επαγγελματικές άδειες σε ισχύ. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το 20% των μικροπωλητών κηπευτικών.

Οι μικροπωλητές ζητούν παράταση της ισχύος των επαγγελματικών αδειών επισημαίνοντας ότι η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου αποφάσισε να μην καταργηθεί καμία άδεια.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Ειδών Ενδυσης, Υπόδησης και Οικιακής Χρήσης, Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, Ανδρέας Αϊβαζόγλου τόνισε ότι ο κλάδος περνάει εφιαλτική κρίση.

«Οι μικροπωλητές μετρούν απώλειες στα οικονομικά τους της τάξεως του 75%» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι την ίδια στιγμή οι τιμές των διαφόρων ειδών πώλησης καταγράφουν κατακόρυφη πτώση, πέφτοντας ακόμη και κάτω του 60%.

Περιγράφοντας την υπάρχουσα κατάσταση, ο πρόεδρος της Ενωσης Μικροπωλητών είπε ότι ο κόσμος πλέον πηγαίνει στη λαϊκή αγορά για βόλτα. «Φεύγουν με άδεια χέρια. Μας επισκέπτονται για να αλλάξουν απλώς εικόνα στην καθημερινότητά τους» συμπλήρωσε.

Η Ενωση Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών μετράει 185 ενεργές άδειες. Η λαϊκή αγορά αποτέλεσε πεδίο επαγγελματικής δραστηριοποίησης για πολλούς νέους επαγγελματίες του κλάδου που έστρεψαν την προσοχή τους στο αντικείμενο.

Οπως επισημάνθηκε, έδωσε διέξοδο για εργασία σε ανέργους από εργοστάσια και βιοτεχνίες, εμπόρους που κατέβασαν ρολά, πολίτες που δεν έβρισκαν καμία πόρτα εργασίας ανοιχτή.

Ωστόσο, η οικονομική πραγματικότητα των τελευταίων πέντε χρόνων έχει δημιουργήσει εχθρικό περιβάλλον στην επιβίωση των επαγγελματιών. Ο κ. Αϊβαζόγλου είπε ότι η ισχύ των επαγγελματικών αδειών είναι επείγουσα ανάγκη να παραταθεί μέχρι τέλος του 2015, ώστε να υπάρξει χρόνος και να αλλάξει η νομοθεσία από το 2012 και μετά.

Οι μικροπωλητές οδηγούνται σε εξαφάνιση και γι’ αυτό ζητούν άμεσα οριστική λύση στο πρόβλημα. Απευθύνουν έκκληση στους αρμόδιους φορείς, τους δήμους όπου φιλοξενούνται και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, να βοηθήσουν την Ενωση για να ξεπεραστεί η κρίση.

«Οι τρεις τελευταίοι Νόμοι, με αποκορύφωμα το Νόμο 4264 του 2014 και την τροπολογία αυτού, είναι άδικοι και πρέπει να καταργηθούν. Οδηγούν στην απώλεια της αξιοπρέπειας των επαγγελματιών και στον αφανισμό του κλάδου εάν δεν αναζητηθεί λύση» κατέληξε.

Οι μικροπωλητές κηπευτικών

Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι μικροπωλητές κηπευτικών, που ζητούν επίσης άμεση λύση. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικροπωλητών Κηπευτικών, Παύλος Δεληγιάννης είπε ότι το 20% των επαγγελματιών αδυνατεί να πληρώσει 3.000 ευρώ στο ΤΕΒΕ για να έχουν ενημερότητα.

«Ζητούν να πληρώσουμε εισφορές του τελευταίου διμήνου, του τρέχοντος και το διακανονισμό της ρύθμισης. Αν υπολογίσεις ότι το δίμηνο βγαίνει γύρω στα 1.000 ευρώ και η δόση για οφειλές ύψους 20.000 ευρώ στα 500-800 ευρώ ο λογαριασμός που βγαίνει, δεν πληρώνεται» είπε ο ίδιος.

Επαγγελματίες μικροπωλητές κηπευτικών, που βρίσκονται στον κλάδο τα τελευταία 25-30 χρόνια κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. «Διακόσιες οικογένειες θα μείνουν στο δρόμο, εάν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Σύλλογος μετράει 100 ενεργές άδειες. Η κρίση αν και έριξε τις πωλήσεις κατά 50-60% τα τελευταία δύο – τρία χρόνια, αύξησε τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 30-60%.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου