ΤΟΠΙΚΑ

Υπόθεση από το παρελθόν

υπόθεση-από-το-παρελθόν-662725

Τα ερωτήματα παραμένουν σοβαρά ~ Στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου Βόλου νέα στοιχεία για τη λειτουργία του δημοτικού ταμείου

Σε δεινή οικογενειακή, οικονομική και κοινωνική θέση, με δεσμευμένες καταθέσεις, στέρηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και κατασχετήριο από το Δήμο Βόλου, βρίσκεται Πολιτικός Μηχανικός, κατασκευαστής Δημοσίων και Ιδιωτικών έργων. Ο συμπολίτης, ανάδοχος έργου του Δήμου Βόλου, βιώνει τις συνέπειες της ιδιότυπης Ταμειακής διαχείρισης και έχει προσφύγει τόσο στη Δικαιοσύνη όσο και στο Ελεγκτικό Συνέδριο και σε άλλες συναρμόδιες Αρχές, ενώ πρόσφατα προσέφυγε και στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόλου ζητώντας την άρση κατασχέσεων σε βάρος του.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ Ε. ΦΩΚΙΔΗΣ

Από τον φάκελο της υπόθεσης που έχει στη διάθεσή του ο «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», με αποκαλυπτικές εκθέσεις, πορίσματα, βουλεύματα, ΕΔΕ και δεκάδες έγγραφα από διάφορες υπηρεσίες, προκύπτουν πολλά ερωτηματικά διαχρονικά για τη λειτουργία υπηρεσιών του Δήμου Βόλου που αφορούν κυρίως οικονομικά και ταμειακά ζητήματα.

Η αίτηση στην Οικονομική Επιτροπή

Το ιστορικό της υπόθεσης αλλά και τα όσα ακολούθησαν, περιγράφονται στην αίτηση του Πολιτικού Μηχανικού προς την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόλου με ημερομηνία 11 Φεβρουαρίου 2015.

«Με τις υπ’ αριθ. 179/2.4.2012 και 327/14.5.2012 αποφάσεις της, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόλου προχώρησε σε καταλογισμό σε βάρος μου του ποσού των διακοσίων είκοσι οκτώ χιλιάδων εξακοσίων εβδομήντα έξι ευρώ και εξήντα πέντε λεπτών (228.676,65), επικαλούμενη ότι δήθεν εισέπραξα το παραπάνω συνολικό ποσό, σε εξόφληση των 9ου και 10ου Λογαριασμών του έργου «Ανακατασκευή γέφυρας επί του χειμάρρου Κραυσίδωνα στην προέκταση της οδού Μ. Γρηγορίου», σύμφωνα με όσα ειδικότερα αναφέρονται στο κείμενο αυτής.

Μοναδική αιτιολογία για τη λήψη της απόφασης αποτελεί το γεγονός ότι έγινε δεκτός ο ισχυρισμός του τέως ταμία του Δήμου Βόλου ότι μου έδωσε «στο χέρι» το ποσό αυτό προς εξόφληση των σχετικών εκδοθέντων ενταλμάτων, παρά το γεγονός ότι είναι σε όλους γνωστό (πολλώ δε μάλλον σε ανθρώπους που έχουν την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου) ότι η πληρωμή Λογαριασμών αντίστοιχων ποσών από τις οικονομικές υπηρεσίες δημοσίων υπηρεσιών διενεργείται πάντοτε δια της έκδοσης επιταγών και ποτέ δια της καταβολής μετρητών κατά τα παγίως κρατούντα στο Δημόσιο Λογιστικό.

Το θέμα, αναφέρει ο ανάδοχος του έργου, εισήχθη προς συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή διά της υπ’ αριθ. πρωτ. 32271/ΓΠ7063/30.3.2012 εισηγήσεως του τέως Δημάρχου, ο οποίος, εισηγούμενος τον εις βάρος μου καταλογισμό θεώρησε ως δεδομένο ότι εισέπραξα παρανόμως τα χρήματα αυτά. Μετά την κοινοποίηση της ως άνω παντελώς αυθαίρετης και άδικης Απόφασης, και παρά το γεγονός της άσκησης έφεσης από την πλευρά μου ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η προηγούμενη δημοτική αρχή προχώρησε στη βεβαίωση του καταλογισθέντος ποσού στο Ταμείο του Δήμου.

Ως συνέπεια της ως άνω Απόφασης υποχρεώθηκα να γνωστοποιήσω στην Εισαγγελία Πρωτοδικών του Βόλου την παράνομη συμπεριφορά του τέως ταμία με αποτέλεσμα κατόπιν μακροχρόνιας ανακριτικής διαδικασίας ο τέως ταμίας να παραπεμφθεί σε δίκη για κακουργηματική υπεξαίρεση με εμένα -όχι μόνο μη εμπλεκόμενο αλλά- μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας (σε τριμελή σύνθεση) έκανε δεκτή την εισήγηση της Αντιεισαγγελέως Εφετών για την παραπομπή του πρώην Ταμία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων για να δικασθεί ως υπαίτιος ότι «…Στο Βόλο, κατά το χρονικό διάστημα 20.12.010 έως 10.1.2011 με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση ενός και του αυτού εγκλήματος με την ιδιóτητα του υπαλλήλου ιδιοποιήθηκε παράνομα χρήματα που τα έλαβε και τα κατείχε λóγω της ιδιóτητάς του αυτής, ιδιοποιήθηκε παράνομα και ενσωμάτωσε στην περιουσία του το συνολικό ποσό των 228.675,65 ευρώ, το οποίο ανέλαβε παρανόμως από το Ταμείο του Δήμου Βόλου προς ίδιο όφελος, ενώ το ποσό αυτό όφειλε να το καταθέσει υπέρ της Τράπεζας PROBANK καθόσον αφορούσε την εξόφληση του 9ου και 10ου λογαριασμού ποσó το οποίο δικαιούνταν ο ανάδοχος του έργου και είχε ο ίδιος νομίμως εκχωρήσει στην προαναφερóμενη Τράπεζα».

Παρά το γεγονός ότι προϊούσης της διαδικασίας του οικονομικού, πειθαρχικού και ποινικού ελέγχου η προηγούμενη δημοτική αρχή έγινε γνώστρια των δικαστικών αποφάσεων, από τις οποίες προκύπτει αδιαμφισβήτητα ότι ουδέποτε έλαβα τα χρήματα που μου καταλογίστηκαν, προχώρησε και στη διαδικασία της κατάσχεσης εις βάρος μου μία μόνον ημέρα πριν τη λήξη της θητείας της.

Οι αποφάσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής με οδήγησαν να βρίσκομαι σήμερα σε δεινή οικογενειακή, οικονομική και κοινωνική θέση. Ολες μου οι καταθέσεις είναι δεσμευμένες, δεν μπορώ να λάβω φορολογική ενημερότητα, δεν μπορώ να λάβω ασφαλιστική ενημερότητα, δεν μπορώ να λάβω μετρητά από πουθενά, δεν μπορώ να φροντίσω τη οικογένειά μου, δεν μπορώ να προσφέρω ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε κανένα μέλος της οικογένειάς μου. Για το λόγο αυτό κατέθεσα μήνυση κατά μελών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, της Οικονομικής Επιτροπής καθώς και κατά κάθε άλλου εμπλεκόμενου.

Περαιτέρω, η επίμονη και συστηματική, εξ ανάγκης, ενασχόληση μου με την λειτουργία του Ταμείου του Δήμου Βόλου, για την προαναφερόμενη τουλάχιστον περίοδο, με οδήγησε πρόσφατα στην διαπίστωση ότι ο Απολογισμός και ο Ισολογισμός ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ της χρήσης 2010 ποτέ δεν υπεβλήθησαν προς έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Κατόπιν τούτου κατέθεσα ενώπιον του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου την από 9.2.2015 αναφορά μου ζητώντας του να προχωρήσει σε κάθε νόμιμη ενέργεια για να γίνει επιτέλους διαχειριστικός έλεγχος στο Ταμείο του Δήμου.

Την ενέργειά μου αυτή γνωστοποίησα και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προς συσχετισμό και αξιοποίηση στις εξελισσόμενες διαδικασίες που αφορούν τις υποβληθείσες μηνυτήριες αναφορές μου και όχι μόνον.

Διατυπώνω δε την απορία μου πως είναι δυνατόν να μου καταλογίζονται χρήματα, τα οποία σύμφωνα με το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας υπεξαιρέθηκαν από το δημοτικό Ταμία, ενώ ποτέ ο Δήμος Βόλου δεν έχει κάνει ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ έλεγχο του Ταμείου του».

Η υπόθεση με τις μεγάλες διαστάσεις, όπως προκύπτει και από τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του ο «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», όπως η Εμπιστευτική Εκθεση του Σώματος Ορκωτών Λογιστών, θα απασχολήσει την επικείμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου με τη Δημοτική Αρχή Μπέου που δεν έχει εμπλοκή στην υπόθεση, να δίνει το στίγμα των προθέσεών της στη συζήτηση του θέματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου