ΤΟΠΙΚΑ

Κακώς ήταν Πρόεδρος ο Κ. Χαλέβας!!!

κακώς-ήταν-πρόεδρος-ο-κ-χαλέβας-851206

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε έστω και τώρα- μετά από δύο χρόνια- και ενώ έχει αλλάξει η δημοτική αρχή, την απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Φ. Γκούπα, ο οποίος επικύρωσε την ανάδειξη του κ. Κώστα Χαλέβα στην θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Ιωνίας. Την προσφυγή είχε κάνει ο δημοτικός σύμβουλο Νέας Ιωνίας κ. Γιάννης Μολοχίδης, στις 7 Φεβρουαρίου του 2005.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφαση που κοινοποιήθηκε στο Δήμο Νέας Ιωνίας προχθές κρίνει ότι η Περιφέρεια δεν έπρεπε να εγκρίνει την τοποθέτηση του κ. Χαλέβα στη θέση του προέδρου, παράλληλα όμως κρίνει παράνομη και την απόφαση εκλογής του κ. Μολοχίδη στη θέση του προέδρου.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ ο περιφερειάρχης όφειλε να αναπέμψει εκ νέου την υπόθεση στο δημοτικό συμβούλιο για επανάληψη της εκλογής προέδρου και όχι να υποκαταστήσει το δημοτικό συμβούλιο.
Εξάλλου, όπως αναφέρει το ΣτΕ, ο Περιφερειάρχης περιορίζεται σε έλεγχο νομιμότητας και δεν μπορεί να υποκαταστήσει το δημοτικό συμβούλιο.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μολοχίδης στις 4 Ιανουαρίου του 2005 είχε θέσει κόντρα στην πρόταση της δημοτικής αρχής τότε και του κ. Στ. Φούσκη και είχε εκλεγεί πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Νέας Ιωνίας στην τρίτη ψηφοφορία με σχετική πλειοψηφία 13 ψήφων, έναντι 12 του κ. Χαλέβα και ενός λευκού ψηφοδελτίου.
Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Ιωνίας κ. Σ. Φούσκης είχε αποστείλει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τα πρακτικά της ψηφοφορίας καθώς και νομολογία που είχε επικαλεστεί ο κ. Χαλέβας για να αναδειχτεί πρόεδρος.
Στην πρώτη ψηφοφορία ο κ. Χαλέβας επί 27 παρόντων είχε 13 ψηφοδέλτια και ο κ. Μολοχίδης 12, ενώ ακολούθησαν άλλες δύο ψηφοφορίες και τελικά στην τρίτη, η οποία απαιτούσε σχετική πλειοψηφία, εξελέγη Πρόεδρος με 13 ψήφους ο κ. Μολοχίδης έναντι 12 του κ. Χαλέβα.
Στην πρώτη ψηφοφορία βρέθηκαν όμως δύο λευκά και η νομολογία που επικαλέστηκε ο κ. Χαλέβας αναφέρε ότι “ο δίδων λευκή ψήφο κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων των δημοτικών ή κοινοτικών συμβουλίων, λογίζεται ως απών, εφόσον δεν υφίσταται σχετική ρητή πρόβλεψη στον Κανονισμό των Εργασιών των ανωτέρων συμβουλίων.”
Με αυτή την ερμηνεία της λευκής ψήφου, την οποία εξέτασε και ενέκρινε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι 27 παρόντες στη συνεδρίαση με την καταμέτρηση δύο λευκών, έγιναν 25 και κατά συνέπεια με 13 ψήφους ο κ. Χαλέβας είχε εκλεγεί Πρόεδρος από την πρώτη ψηφοφορία και δεν υπήρχε λόγος για τις δύο επαναληπτικές ψηφοφορίες που είχαν ακολουθήσει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου