ΤΟΠΙΚΑ

Να λειτουργήσει επιτέλους ο Φορέας Διαχείρισης

να-λειτουργήσει-επιτέλους-ο-φορέας-δι-851206

Από τον κ. Γιάννη Γερόπουλο, μέλος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας, ως εκπροσώπου των Οικολογικών Οργανώσεων, πήραμε την παρακάτω επιστολή:
“Κύριε Διευθυντά,
Ως μέλος της Διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας θεωρώ υποχρέωσή μου να τοποθετηθώ στο θέμα της μη σύγκλησης του Φορέα, με τα γνωστά αποτελέσματα και τις καθυστερήσεις στο έργο.

Το 2003 και ύστερα από πιέσεις θεσπίστηκαν οι 25 φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας και σε δύο από αυτούς τέθηκαν ως προεδρεύοντες Γενικοί Γραμματείς Περιφέρειας, παρόλο που έπρεπε να είναι επικεφαλής πανεπιστημιακός. Η μία περίπτωση είναι ο Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου.

Από τότε, και ενώ ο Φορέας σύμφωνα με το καταστατικό πρέπει να συνεδριάζει κάθε 2 μήνες, έχει συνεδριάσει συνολικά μόνο 4 φορές! Τα επανειλημμένα πρόσφατα γεγονότα με τα νερά του διψασμένου κάμπου να χάνονται στον Παγασητικό (εκτός βέβαια και από τα προβλήματα της ρύπανσης) δεν κάνουν άλλο από το να μας θυμίζουν το τραγικό και απαράμιλλο μεγαλείο της νεοελληνικής τσαπατσουλιάς και ότι εξακολουθούμε να ζούμε στη χώρα του ΥΠΕΧΩΔΕ, που είναι πρώτα απ’ όλα υπουργείο δημοσίων έργων και όχι περιβάλλοντος. Κατανοούμε το δύσκολο καθήκον του Περιφερειάρχη κ. Γκούπα να απολογηθεί για ατελείωτα χρόνια κρατικής αφασίας και αδράνειας, αλλά ο υπερβάλλων ζήλος του σε αυτό μας κάνει να αναρωτηθούμε για το ρόλο του στο Φορέα Διαχείρισης. Εκπληκτικά επιχειρήματα όπως ότι τα νερά που χάθηκαν από το θεσσαλικό κάμπο στον Παγασητικό «ήταν εκτός Κάρλας» δεν μπορούν παρά να μας αφήσουν άφωνους, αφού η Κάρλα ανέκαθεν υπήρχε χάρη στα νερά του Πηνειού. Όλα αυτά μας θυμίζουν το παλιό πολιτικό ανέκδοτο με την υπόσχεση ότι θα μας φέρουν και ποτάμια, αλλά με τέτοιες ηγεσίες έχουμε λόγους να ανησυχούμε ότι δεν θα μας φέρουν ούτε ποτάμια ούτε λίμνες…

Στη συνεδρίαση του Φορέα της 10 Οκτωβρίου 2005 ήδη η αρμόδια τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας ενημέρωνε το Φορέα ότι στις 31-12-2005 θα είχε παραδοθεί η βασική εργολαβία και θα μπορούσε να γίνει προσωρινή χρήση υφισταμένου αντλιοστασίου του ΤΟΕΔΒ για μεταφορά νερού στον ταμιευτήρα από τα νερά του Πηνειού και για αντιπλημμυρική προστασία. Όταν λοιπόν σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά, επικαλούνται αδυναμία για αντιπλημμυρική προστασία και αποποιούνται τις ευθύνες τους, για το χαμένο πολύτιμο νερό από τη διψασμένη Θεσσαλία, αυτά δείχνουν περίτρανα ότι η διοίκηση στερείται κάθε σοβαρότητας και αξιοπιστίας.

Το πρώτο και ελάχιστο πράγμα που απαιτούμε ως πολίτες που νοιαζόμαστε για το μέλλον και την ανάπτυξη της περιοχής μας είναι να λειτουργήσει επιτέλους ο Φορέας Διαχείρισης. Τα τεχνικά έργα έχουν απορροφήσει και εξακολουθούν να απορροφούν αμύθητο χρήμα (ποιος ξέρει πόσο;), η Κάρλα δεν φαίνεται πουθενά, ο κάμπος υποφέρει από λειψυδρία, η υπόγεια υδροφορία ταπεινώνεται, η υφαλμύρωση προχωράει, τα χρόνια περνούν, τα έργα σέρνονται, και όλοι ξέρουν ότι στη χώρα της ρεμούλας που ζούμε οι μόνοι που καλοπερνάνε είναι οι εργολάβοι. Προκαλεί θυμηδία από τη μία να προβλέπονται τεχνικά έργα ύψους 152 εκατ. ευρώ (κατά την ενημέρωση της 10-10-2005) και από την άλλη ο Φορέας να μην έχει ούτε τα υπεσχημένα ψίχουλα των 383.000 ευρώ για να λειτουργήσει. Και αυτά τα χρήματα να έρχονται από την ΕΕ, με το ελληνικό κράτος να δηλώνει ευθαρσώς το ταμείον μείον. Έλεος πια! “

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου