ΤΟΠΙΚΑ

Εξι μήνες για μία οικοδομική άδεια…

εξι-μήνες-για-μία-οικοδομική-άδεια-851206

Η μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται οι μηχανικοί του νομού, από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχίας Μαγνησίας ήταν το κυρίαρχο θέμα που απασχόλησε την προχθεσινή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του τοπικού τμήματος του ΤΕΕ.
Το θέμα ήρθε προς συζήτηση παρουσία του αρμόδιου αντινομάρχη κ. Ηλία Ξηρακιά και της νέας Διευθύντριας κ. Κλαίρης Παιδοπούλου, μετά από επιστολή που απέστειλε προς το ΤΕΕ το μέλος της Επιτροπής Πολεοδομικού Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, αρχιτέκτονας κ. Ντίνος Προγγίδης, αλλά και τις προφορικές διαμαρτυρίες και αναφορές μηχανικών προς τον πρόεδρο του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτη Αναγνώστου.
Στην συζήτηση συμμετείχαν εκτός των μελών του της Δ.Ε. και ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Μαγνησίας κ. Νίκος Καραγιάννης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τοπογράφων Μαγνησίας κ. Νίκος Κατσής και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας κ. Τάσος Σαλλίων.
Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή του κ. Προγγίδη «αφορμή για την επιστολή δόθηκε από την παρατηρούμενη το τελευταίο διάστημα ταλαιπωρία των μηχανικών και την αδικαιολόγητη ως επί των πλείστον καθυστέρηση έκδοσης οικοδομικών αδειών. Είναι γνωστό πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν συσσωρευμένοι φάκελοι στο πρωτόκολλο της υπηρεσίας που δεν έχουν ακόμη χρεωθεί. Μια δικαιολογία εύλογη είναι η εκκρεμότητα που υπήρξε με την πλήρωση της θέσης του/της Διευθυντού. Η άλλη και ουσιαστικότερη, αφορά την ελλιπή στελέχωση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, πολύ περισσότερο που με την ανάληψη καθηκόντων της νέας Νομαρχιακής αρχής, σημαντικά στελέχη της μετακόμισαν στον δεύτερο όροφο (Τεχνική Υπηρεσία) χωρίς να υπάρξει φροντίδα ή πρόβλεψη αναπλήρωσης των κενών, την στιγμή που τα συγκεκριμένα στελέχη υπήρξαν από τα ικανότερα, με πολύχρονη εμπειρία και ιδιαίτερες γνώσεις στα πολεοδομικά θέματα και τις διαδικασίες διακίνησης των φακέλων για έκδοση άδειας κάθε είδους.
Πλέον των ανωτέρω, προσωπική μου άποψη είναι πως το σύνολο του προσωπικού της πολεοδομίας έχει βαθιά επηρεασθεί από τις πρόσφατες δίκες στις οποίες παραπέμφθηκαν αρκετοί συνάδελφοί τους. Γεγονός είναι πως ακούγεται πολύ συχνά πλέον η φράση «δεν θα πάω εγώ για σένα στον εισαγγελέα»… Έχουμε λοιπόν και μια μορφή δικαιολογημένης, ως ένα βαθμό ευθυνοφοβίας που μεταβιβάζεται από τον ένα στον άλλο με αδυναμία ελέγχου και εξάλειψης του φαινομένου.
Συνακόλουθα των παραπάνω αποτελούν τα φαινόμενα της επίκλησης ανύπαρκτων εγκυκλίων ή αποφάσεων που υποχρεώνουν τους ενδιαφερόμενους να προσκομίζουν περιττές ή άχρηστες βεβαιώσεις από φορείς που δεν προβλέπεται η έκδοσή τους από τις κείμενες διατάξεις.»

Συζήτηση
Οπως αναφέρθηκε για την ανάθεση του φακέλου που υποβάλλουν προς έκδοση αδειών απαιτείται τρίμηνο, ενώ η διαδικασία της τελικής έκδοσης ξεπερνά και τους έξι μήνες, ενώ υπήρξε και αναφορά για περιπτώσεις μηχανικών που εξυπηρετούνται σε χρονικό διάστημα μόνο 5 ημερών. Παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κατάσταση του Πολεοδομικού Γραφείου Σκοπέλου, που πέραν της ελλιπέστατης στελέχωσης, υπάρχουν προφορικές καταγγελίες για την όλη λειτουργία του.
Ειδικότερα τα θέματα που τέθηκαν, ήταν η στελέχωση προσωπικού του Διεύθυνσης Πολεοδομίας, η λειτουργία του γραφείου Σκοπέλου, η ευθυνοφοβία των υπαλλήλων και η ενιαία ερμηνεία διατάξεων από τα Πολεοδομικά γραφεία Νομαρχίας, Βόλου, Νέας Ιωνίας, Αλμυρού Σκοπέλου.
Ο Ηλ. Ξηρακιάς
Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντινομάρχης και πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Ηλίας Ξηρακιάς ζήτησε στενότερη συνεργασία με το τοπικό τμήμα και επεσήμανε ότι κυρίαρχο πρόβλημα είναι η έλλειψη υπαλληλικού προσωπικού.
Ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντική υπηρεσία η Διεύθυνσης Πολεοδομίας της ΝΑΜ καθώς έχει σχέση με ποιότητα ζωής και τo περιβάλλον, τονίζοντας ότι πρέπει να διατηρηθεί το Πήλιο και οι ομορφιές του που αποτελούν τουριστικό πόλο ανάπτυξης για την Μαγνησία.
Ο ίδιος ανέλυσε τα μέτρα που ανακοίνωσε η Νομαρχία Μαγνησίας πριν από μερικές ημέρες και αφορούν τη νέα λειτουργία της Πολεοδομίας.
Σύμφωνα με τον κ. Ξηρακιά η Διεύθυνση Πολεοδομίας της ΝΑΜ θα λειτουργεί στο εξής ως ενιαία Υπηρεσία με ενιαία διαχείριση για το σύνολο των θεμάτων που επιλαμβάνεται. Στην κατεύθυνση αυτή, με βάση τον ισχύοντα Οργανισμό της ΝΑΜ θα είναι και η διάταξη-κατανομή του προσωπικού, ενώ δημιουργείται και ενιαία Γραμματεία με έδρα τη ΝΑΜ, καθώς και ενιαίο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο προκειμένου οι πολίτες μέσω του διαδικτύου να ενημερώνονται για την πορεία του φακέλου της υπόθεσής τους.
Επίσης συγκροτείται ενιαία Επιτροπή Εκδίκασης Αυθαιρέτων, η οποία θα συνεδριάζει περιοδικά, ανάλογα με τα θέματα στις έδρες των αντίστοιχων Γραφείων.
Ακόμη θα δημιουργηθεί το Γραφείο Πολεοδομίας Σκιάθου, ενώ με πρόσφατη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου συγκροτήθηκε Επιτροπή ΣΧΟΟΑΠ, η οποία θα μετεξελιχθεί σε Νομικό Πρόσωπο.
Επίσης, θα συγκροτηθεί με απόφαση του Νομάρχη Ειδική Γνωμοδοτική Επιτροπή για την ερμήνευση της Πολεοδομικής Νομοθεσίας, η οποία θα διατυπώνει την άποψή της σε χρονικό διάστημα 20 ημερών, ενώ παράλληλα απλουστεύεται και μια σειρά διαδικασιών για την έκδοση των οικοδομικών αδειών.
Από την πλευρά της η Διευθύντρια Πολεοδομίας κ. Κλαίρη Παιδοπούλου παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά και στις αλλαγές που υπήρξαν με το νέο τρόπο υπολογισμού των αμοιβών μελετών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου