ΤΟΠΙΚΑ

Στην πόλη η χερσαία ζώνη λιμένος

στην-πόλη-η-χερσαία-ζώνη-λιμένος-66220
Σε δήλωσή του για το θέμα που ανέκυψε με την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης τμημάτων της χερσαίας ζώνης λιμένος, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης επισημαίνει τα ακόλουθα:
Το πρόβλημα που δημιουργείται μετά την απόφαση του Δ.Σ. της ΟΛΒ Α.Ε. να ανακαλέσει την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης τμημάτων της χερσαίας ζώνης λιμένος, καθιστά πλέον επιτακτική την ανάγκη να ικανοποιηθεί το αίτημα που επανειλημμένα η Δημοτική Αρχή έχει θέσει υπόψη των αρμοδίων υπουργών και κυβερνητικών στελεχών για άμεση παραχώρηση στο Δήμο Βόλου της χερσαίας ζώνης λιμένα, στην οποία το λιμάνι ούτε ασκεί ούτε και πρόκειται να ασκήσει ποτέ οποιαδήποτε δραστηριότητα, με οποιοδήποτε καθεστώς κι αν λειτουργήσει.
Σε συνέχεια του εγγράφου που στείλαμε προς τους αρμόδιους Υπουργούς, Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Ναυτιλίας και Αιγαίου Κ. Μουσουρούλη (16.11.12), αλλά και της συζήτησης για το θέμα αυτό που είχαμε με τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας Κ. Μουτζούρη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βόλο (7.9.12), επαναλαμβάνουμε ότι αποτελεί επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την παραχώρηση στο Δήμο Βόλου της χερσαίας ζώνης λιμένος πριν υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στον φορέα διοίκησης του λιμανιού, σύμφωνα με το σχέδιο Νόμου.
Η παραχώρηση αυτή πρέπει να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση, ιδιαίτερα ενόψει του ενδεχόμενου ιδιωτικοποίησης κάποιων δραστηριοτήτων του λιμανιού, καθώς στη χερσαία ζώνη λιμένος περιλαμβάνονται ζωτικά τμήματα της πόλης, όπως ο πεζόδρομος της παραλίας, το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, η πλατεία του Αναύρου, η παραλία της Αγριάς κ.λ.π. Αυτό το τμήμα της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος πρέπει να παραχωρηθεί στην πόλη, η οποία στην πράξη το διαχειρίζεται και έχει την ευθύνη του (καθαριότητα κ.λ.π). Το λιμάνι μπορεί να διατηρήσει μόνον μια στενή λωρίδα, κοντά στα κρηπιδώματα, όπου απαιτείται για την εξυπηρέτηση και τον έλεγχο των μικρών σκαφών αναψυχής. Επίσης, πρέπει να λήξει το θέμα της μακροχρόνιας παραχώρησης των τριών διατηρητέων κτηρίων (παλαιές αποθήκες) του Τελωνείου, να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες δεκαετιών με την κατοικημένη περιοχή του Παλαιού Λιμεναρχείου, καθώς και να ξεκαθαριστεί το καθεστώς της έκτασης των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων και του παρακείμενου χώρου στάθμευσης.
Ειδικά για το πρόβλημα που δημιουργείται στην Αγριά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ως Δήμος Βόλου έχουμε ήδη κινήσει τη διαδικασία για την κτηματογράφηση της περιοχής. Συγκεκριμένα έχουμε αναθέσει σε τοπογράφο μηχανικό και ήδη έχει προχωρήσει στην αποτύπωση – κτηματογράφηση και τον καθορισμό οριογραμμών του αιγιαλού και της παραλίας του παραλιακού μετώπου Αγριάς, προκειμένου να προχωρήσουμε στην ανάπλαση αυτού. Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου θα δώσει τη δυνατότητα για ουσιαστική αναβάθμιση της παραλίας και τακτοποίηση των κατασκευών που υπάρχουν κατά μήκος αυτής.
Επομένως, ενόψει της προοπτικής ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης, πιστεύουμε ότι πρέπει να παγώσει κάθε διαδικασία η οποία μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία της Αγριάς και τους επαγγελματίες της παραλίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου