ΤΟΠΙΚΑ

Απομακρύνεται ο κίνδυνος από τις διοξίνες

απομακρύνεται-ο-κίνδυνος-από-τις-διοξ-851206

Σύσκεψη με θέμα την ύπαρξη διοξινών και πολυχλωριωμένων δυφαινυλίων (PCBs) σε χλωρά νομή και σε γάλα αμνοεριφίων στην Β’ ΒΙ.ΠΕ. έγινε χθες, στη Νομαρχία Μαγνησίας.
Στη σύσκεψη στο γραφείο του νομάρχη Απ. Παπατόλια συμμετείχε ο υπεύθυνος του εργαστηρίου ανάλυσης διοξινών του «Δημόκριτου» Λεοντ. Λεοντιάδης, οι αντινομάρχες Ν. Ντίτορας, Εύη Αδαμάκη, Ντία Βουβαλούδη και Δημ. Μεργιαλής και οι διευθυντές των Υπηρεσιών Περιβάλλοντος, Βιομηχανίας, Γεωργίας, Κτηνοτροφίας, Υγείας.
Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που υλοποιεί η Νομαρχία με την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου αναφοράς του «Δημόκριτου», καθώς και αξιολόγηση των μέχρι σήμερα εργαστηριακών αποτελεσμάτων.
Ο κ. Λεοντιάδης διαπίστωσε ότι δεν υφίσταται σοβαρό πρόβλημα με τις διοξίνες, αφού όπως προέκυψε τα ποσοστά που παρατηρήθηκαν δεν ήταν υψηλά. Αντιθέτως σημειώθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις PCBs που δείχνουν ότι υπάρχει μόλυνση της περιοχής από βιομηχανικά απόβλητα και την λειτουργία υψικαμίνων.
Με βάση αυτά τα δεδομένα αποφασίστηκε:
– Να γίνουν έλεγχοι σε βιομηχανικές μονάδες και συγκεκριμένα, τόσο στο έδαφος και ιδίως σε μονάδες που αποθηκεύουν στερεά απόβλητα και πλαστικά, όσο και στον αέρα, και συγκεκριμένα στις εκπομπές των υψικαμίνων
– Να γίνεται δυο φορές το χρόνο μέτρηση των εκπομπών των καμινάδων, μια φορά με ευθύνη των βιομηχανικών μονάδων, όπως προβλέπεται και μια φορά με ευθύνη της Νομαρχίας από ανεξάρτητο χημικό εργαστήριο, προκειμένου να διαπιστώνεται η ακρίβεια των μετρήσεων.
Τονίστηκε επίσης ότι όσον αφορά τους εργαζόμενους αυτών των βιομηχανικών μονάδων και συγκεκριμένα των μονάδων που μολύνουν με διοξίνες δεν υφίσταται κίνδυνος της υγείας τους, αφού οι διοξίνες δημιουργούν πρόβλημα μόνο σε περίπτωση κατάποσης και όχι απλώς εισπνοής.
Τέλος έγινε ο προγραμματισμός της επόμενης σειράς δειγματοληψιών και ελέγχουν τόσο στους παρακείμενους της Β ΒΙΠΕ αγρούς και κτηνοτροφικές μονάδες όσο και στους εκπεμπόμενους ρύπους των εκεί βιομηχανιών.
Για το σκοπό αυτό θα μεταβούν σήμερα στην περιοχή ο αντινομάρχης Περιβάλλοντος κ. Ντίτορας μαζί με τον Δρα Λεοντιάδη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου