ΤΟΠΙΚΑ

Το 9ο Δημοτικό Ν.Ιωνίας και το 10ο Γυμνάσιο Βόλου υποδέχονται τα προσφυγόπουλα

το-9ο-δημοτικό-ν-ιωνίας-και-το-10ο-γυμνάσι-650812

Από το 9ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας αναμένεται να απορροφηθούν τελικώς τα 19 προσφυγόπουλα από τη Συρία που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του Μόζα, μετά τις αντιδράσεις γονέων στο δημοτικό σχολείο Σέσκλου που είχε αρχικά προταθεί ως σχολείο υποδοχής. Η οικογένεια του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας, ανοίγει την «αγκαλιά» της για την υποδοχή των Συριόπουλων, προοπτική στην οποία συμφωνούν όχι μόνο οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι γονείς των μαθητών του σχολείου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με το Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γ. Πολύζο, αναμένεται απάντηση από το Υπουργείο Παιδείας για το αν θα είναι τελικά το 9ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας που θα οριστεί σχολείο υποδοχής των μικρών προσφύγων από τη Συρία. Υπενθυμίζεται ότι 10 ακόμη προσφυγόπουλα νηπιακής ηλικίας θα φοιτήσουν μέσα στις εγκαταστάσεις του Μόζα σε κοντέινερ που θα τοποθετηθεί και θα λειτουργήσει ως νηπιαγωγείο, ενώ 3 ακόμη παιδιά θα φοιτήσουν στο 10ο Γυμνάσιο Βόλου.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των γονέων του Σέσκλου, ο κ. Πολύζος έκανε λόγο για ελλιπή ενημέρωση με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αναστάτωση. Υπογράμμισε δε, ότι κανένα προσφυγόπουλο δεν θα ενταχθεί σε σχολική μονάδα, αν πρώτα η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, δεν έχει στα χέρια της χαρτί από το Υπουργεί Παιδείας που να πιστοποιεί ότι τα παιδιά έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια. Τόνισε μάλιστα ότι οι αντιδράσεις δεν δικαιολογούνται όταν στη Θεσσαλία το 13% του μαθητικού πληθυσμού είναι παιδιά αλβανικής καταγωγής, δεύτερης και τρίτης γενιάς, που συνυπάρχουν χωρίς προβλήματα με ελληνόπουλα.

Με αφορμή πρόταση του Δήμου Βόλου για τη διάθεση χώρου σε δημοτικό ακίνητο προκειμένου εκεί να φοιτήσουν τα προσφυγόπουλα, ο κ. Πολύζος σημείωσε ότι το ΦΕΚ είναι ξεκάθαρο: τα Συριόπουλα θα φοιτήσουν είτε σε χώρους εκπαίδευσης εντός των εγκαταστάσεων φιλοξενίας είτε σε δημόσια σχολεία. Ωστόσο η υπεύθυνη για την εκπαίδευση των προσφύγων στο νομό, κ. Μάγδα Βίτσου, διατύπωσε σχετικό ερώτημα στο Υπουργείο Παιδείας, έλαβε όμως αρνητική απάντηση για τη φοίτηση προσφύγων σε δομές εκτός δημοσίων σχολείων.

Εν αναμονή της έγκρισης από το Υπουργείο Παιδείας για τη λειτουργία του 10ου Γυμνασίου Βόλου ως χώρου υποδοχής προσφύγων, βρίσκεται και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Αρχικά τα παιδιά που θα φοιτούσαν στο σχολείο ήταν έξι, ωστόσο τρία θα πάνε τελικώς δημοτικό σχολείο γιατί ήταν στο όριο της ηλικίας των 12 ετών. «Ο αριθμός τους είναι πολύ μικρός για τη σύσταση τμήματος, θα κάνουμε όμως ό,τι περνά από το χέρι μας για να συσταθεί και να λειτουργήσει τμήμα», ανέφερε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης.

Την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Σαβελίδης έχει συγκαλέσει για τις 10:30 το πρωί, σύσκεψη στο 10ο Γυμνάσιο Βόλου στην οποία θα συμμετέχει ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου, ο υπεύθυνος για την εκπαίδευση προσφυγόπουλων της Δευτεροβάθμιας, Φ. Πιτσάβας και η υπεύθυνη για το νομό, κ. Μάγδα Βίτσου, προκειμένου να γίνει ομαλά η ένταξη των παιδιών στο σχολείο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μικρές αντιδράσεις εκπαιδευτικών που αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση να λειτουργήσει το 10ο Γυμνάσιο ως σχολείο υποδοχής προσφύγων οφείλονταν σε έλλειψη ενημέρωσης και γρήγορα κάμφθηκαν, ενώ θετικοί στη φοίτηση των προσφύγων στο σχολείο είναι και οι γονείς των μαθητών.

Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι στο σχολείο ετοιμάζεται μέχρι και πάρτι υποδοχής των μικρών προσφύγων.

Βιωματικό σεμινάριο

Εξάλλου, αύριο, Κυριακή 20 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί, στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας δια μέσου των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων, κου Αντωνίου Αντώνη και κ. Κυριακής Δανιηλίδου σε συνεργασία με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση στο πλαίσιο του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ; ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος», διοργανώνουν επιμορφωτικό βιωματικό εργαστήριο υποστήριξης εκπαιδευτικών που υλοποιούν ή που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα.

Επιμορφωτές θα είναι οι θεατροπαιδαγωγοί Χριστίνα Κρίθαρη και Αντονέλλα Χήρα. Το εργαστήριο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα και των δικαιωμάτων των προσφύγων ειδικότερα και στην εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τη χρήση τεχνικών θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος, που μπορούν να αξιοποιηθούν στο σχεδιασμό προγραμμάτων ή μαθημάτων με ανάλογη θεματολογία. Επίσης στοχεύει και στην παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού διαφόρων φορέων που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Προβληματισμός για τις αντιδράσεις γονέων στο Σέσκλο

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις φορέων στην αντίδραση των γονέων του Σέσκλου να υποδεχθούν στο σχολείο όπου φοιτούν τα παιδιά τους, τους μικρούς Σύριους πρόσφυγες.

Ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, Κώστας Στεργίου και κλιμάκιο της Τ.Ο. Βόλου του ΚΚΕ, επισκέφθηκαν χθες το δημοτικό σχολείο Σέσκλου και συναντήθηκαν με το διευθυντή, Γεράσιμο Τσιμπλούλη και εκπαιδευτικούς.

Ο κ. Στεργίου, τόνισε ότι «μας προβληματίζει έντονα η εξέλιξη που υπάρχει στο δημοτικό σχολείο Σέσκλου. Ο δάσκαλος πέρα από το υπηρεσιακό του καθήκον, είναι και παιδαγωγός. Δηλαδή χρειάζεται να μεταδώσει στους μικρούς μαθητές την αγάπη προς τον άνθρωπο, να μην τους ξεχωρίζει με βάση το θρήσκευμα, την εθνική τους καταγωγή ή το χρώμα τους. Επίσης αυτό να το μεταφέρει και στους γονείς και κηδεμόνες των παιδιών. Οι ίδιοι οι δάσκαλοι χρειάζεται να απευθυνθούν και στους γονείς και να τους μεταφέρουν αυτά τα θέματα. Διότι δεν αποτελούν σοβαροί ισχυρισμοί η έλλειψη εμβολιασμού ή ότι τα παιδιά του ολοήμερου θα έρχονται σε επαφή με τα προσφυγόπουλα μεταξύ 2 το μεσημέρι και 6 το απόγευμα. Δεν πρέπει αυτό που συνέβη στο δημοτικό σχολείο του Σέσκλου, δηλαδή η απόρριψη από κάποιους γονείς εδώ των προσφυγόπουλων, να συμβεί σε άλλα σχολεία που έχουν προταθεί για την υποδοχή των παιδιών αυτών. Ιδιαίτερα οι γονείς που διαφωνούν με τέτοιες απόψεις, που αντιλαμβάνονται ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε την διείσδυση ακροδεξιών φασιστικών στοιχείων που σπέρνουν τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία, πρέπει να μπουν μπροστά και να καλωσορίσουν τα προσφυγόπουλα στο σχολείο τους, δίνονται το καλύτερο μάθημα και στα παιδιά τους».

Εξάλλου, με ανακοίνωσή του, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας, «καταγγέλλει την απαράδεκτη και ρατσιστική απόφαση του συλλόγου γονέων Σέσκλου να μη δεχτούν προσφυγόπουλα να φοιτήσουν το απόγευμα στο δημόσιο σχολείο που φοιτούν τα παιδιά τους με το πρόσχημα της μη έγκαιρης ενημέρωσης απ’ το διευθυντή του σχολείου. Αντιλαμβάνεται ο κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος ότι αυτός ο λόγος είναι απλά μια δικαιολογία και δε σκέφτονται καθόλου ,αν και είναι γονείς, ότι με τη στάση τους αποστερούν στα προσφυγόπουλα που κυνηγημένα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο έχασαν την πατρίδα τους και το δικαίωμα στη μόρφωση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου