ΤΟΠΙΚΑ

Υπόθεση όλων το αεροδρόμιο

υπόθεση-όλων-το-αεροδρόμιο-646748

Θετικοί οι ξενοδόχοι στο μάνατζμεντ από ιδιώτες ~ Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Γιάννης Ρέτσος έκανε λόγο για καλή τουριστική σεζόν στην Ελλάδα υπό προϋποθέσεις

Καθοριστικής σημασίας παράγοντας για την ενίσχυση και ανάπτυξη της βασικής πύλης εισόδου της Μαγνησίας και της Κεντρικής Ελλάδας, του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου, είναι η συνεργασία ιδιωτικής πρωτοβουλίας και φορέων. Παρά την αρνητική πρόβλεψη για μείωση των πτήσεων, εκφράζεται η θέση ότι η συνεργασία όλων των άμεσα ενδιαφερομένων από όλη τη Θεσσαλία, μπορεί να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα, σε μια χρονιά που δείχνει δυνατότητες τουριστικής εξέλιξης, υπό προϋποθέσεις.

Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, Γιάννης Ρέτσος, o οποίος επισκέφθηκε το Βόλο, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν τον κλάδο.

Παρόντες στην συνέντευξη Τύπου ήταν ο αντιπρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κώστας Λεβέντης, ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Γιώργος Αμβράζης και ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, κυριάρχησε το θέμα του αεροδρομίου της Αγχιάλου και ο Κ. Λεβέντης επεσήμανε, ερωτηθείς σχετικά, ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης για το αεροδρόμιο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει να εξαρτόμαστε από το κράτος, γιατί έχουμε δει ότι δεν έχει τις καλύτερες επιδόσεις».

Παράλληλα τόνισε ότι οι ξενοδόχοι της περιοχής μας «αιμοδότησαν» τις πτήσεις, με τις προσφορές οικονομικών πακέτων, αλλά αντίστοιχες κινήσεις δεν έγιναν από τους άλλους φορείς όλης της Θεσσαλίας, ενώ διευκρίνισε ότι μόνο η Περιφέρεια Θεσσαλίας διέθεσε χρήματα για το σκοπό αυτό.

Σχολιάζοντας το κλίμα ανησυχίας που έχει δημιουργηθεί, ο ίδιος τόνισε ότι «τίποτα δεν έχει χαθεί αν δεν προσπαθήσουμε», υπενθυμίζοντας παράλληλα την πρόταση που είχε διατυπωθεί από την Ενωση Ξενοδόχων, για τη δημιουργία Οργανισμού σε επίπεδο Θεσσαλίας.

Η παραπάνω θέση ταυτίστηκε απόλυτα με την αντίστοιχη που εξέφρασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ανάληψης του μάνατζμεντ των αεροδρομίων αλλά και των λιμανιών από ιδιώτες, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αναβάθμισή τους, λέγοντας παράλληλα «όχι στην πώληση και την παραχώρησή τους».

Το θέμα των υποδομών είναι πολύ βασικός παράγοντας που επηρεάζει την τουριστική κίνηση, ενώ όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας «οι πύλες εισόδου των τουριστών και στη συνέχεια ο τρόπος με τον οποίο διακινούνται μέσα στη χώρα και ειδικά στα νησιά όπου είναι και ο κύριος όγκος του εισερχόμενου τουρισμού, είναι καθοριστικές σε κάθε περίπτωση».

Καλή χρονιά, αλλά…

Παραθέτοντας αριθμητικά στοιχεία, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Ξενοδόχων υπογράμμισε ότι το 2014 έκλεισε πολύ θετικά για τον Ελληνικό τουρισμό, με 22,5 εκατομμύρια αφίξεις και 13,4 δισ. άμεσων εσόδων αντίστοιχα.

Το τέλος της χρονιάς επιφύλαξε τις πολιτικές εξελίξεις που δημιούργησαν πρόσκαιρα «πάγωμα» στις κρατήσεις για το 2015, το οποίο διήρκεσε μέχρι τις εκλογές. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, το κλίμα στον τουρισμό δείχνει να εξομαλύνεται, ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος «οι κρατήσεις από Γερμανία, γερμανόφωνες αγορές και Σκανδιναβία εξακολουθητικά παρουσιάζουν άνοδο, ενώ οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ για το 2015, μιλούν για 25 εκατομμύρια αφίξεις μαζί με την κρουαζιέρα και για 14 δισ. έσοδα για τη χώρα μας».

Σύμφωνα με τη θέση που διατύπωσε ο ίδιος, η φετινή τουριστική χρονιά θα εξελιχθεί θετικά υπό προϋποθέσεις, αλλά υπάρχουν βασικά ζητήματα που απασχολούν τους ξενοδόχους.

Στο μεταξύ, θολό τοπίο διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή για τους ξενοδόχους, οι οποίοι δεν γνωρίζουν βασικά ζητήματα που «έχουν να κάνουν με τη φορολόγηση, είτε των ακινήτων των ξενοδόχων είτε του τρόπου τιμολόγησης του πακέτου και άλλα θέματα. Υπάρχουν πάρα πολλά ερωτηματικά, τα οποία περιμένουμε να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα και θα κάνουμε στη συνέχεια τις ανάλογες ενέργειες» όπως σημείωσε ο ίδιος.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων τόνισε ότι «παραμένουμε οργανωμένοι, προσηλωμένοι στο στρατηγικό σχέδιο που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και απέδειξε ότι είναι πετυχημένο και ελπίζουμε οι συνθήκες να μας επιτρέψουν και το 2015 να είναι μια θετική χρονιά».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου