ΤΟΠΙΚΑ

Ξενοδόχοι κατά της ανεργίας ~ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ξενοδόχοι-κατά-της-ανεργίας-ζητουμεν-386902

Σε εποχές όπου σημειώνονται ακυρώσεις από την Ουκρανία, ενώ ενισχύονται άλλες αγορές

Συντονισμένες προσπάθειες, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι τουριστικές υπηρεσίες, καταβάλλουν η Ενωση Ξενοδόχων και φορείς της περιοχής μας, σε εποχές κατά τις οποίες σημειώνονται ακυρώσεις από την Ουκρανία λόγω των γεγονότων που συμβαίνουν στη συγκεκριμένη χώρα, ενώ ενισχύονται, αντίθετα, άλλες αγορές.

Βασικό ζητούμενο αποτελεί για τον ξενοδοχειακό κλάδο και τον τουρισμό στο σύνολό του η αναβάθμιση υπηρεσιών και παράλληλα η δημιουργία πεδίου σπουδών Πανεπιστημιακού επιπέδου στην Ελλάδα, σε εποχές κατά τις οποίες υψηλά ποσοστά ανέργων, προσβλέπουν στην απορρόφηση στο συγκεκριμένο κλάδο.

Πεδίο κατάρτισης και ενημέρωσης σε 80 ανέργους της περιοχής μας δημιουργεί το πρόγραμμα που ουσιαστικά ξεκίνησε χθες, με επίκεντρο την αναβάθμιση των υπηρεσιών και του τουριστικού προϊόντος. Αξια αναφοράς είναι η διαπίστωση ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταρτιζόμενων, περίπου το 80% προσβλέπει στην απασχόληση στο πεδίο του τουρισμού με την ιδιότητα του υπαλλήλου, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό, αντίστοιχα, εκδηλώνει ενδιαφέρον για τη δημιουργία συνεταιριστικής επιχείρησης.

Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν στη διάρκεια της ενημερωτικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες από την Ενωση Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας, εταίρο της «Α.Σ. Αργώ – Τουριστική ανάπτυξη σε βουνό και θάλασσα» στο ξενοδοχείο VolosPalace, με τη συμμετοχή πολλών ανέργων, αλλά και επαγγελματιών της περιοχής μας.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, υπογράμμισε ότι «η διαδικτυακή ενημέρωση και προσέλκυση τουριστών είναι σημαντικό κεφάλαιο στην εποχή μας, αλλά πέρα από αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να εκπαιδευτούν στο τι σημαίνει παροχή υπηρεσιών στον πελάτη. Κάποιοι νέοι, προσθέτει ο ίδιος, ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν δική τους εταιρία ή να ασχοληθούν στην υποστήριξη σε επίπεδο λογιστικού. Το ζητούμενο, τόνισε, είναι να βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι να ευαισθητοποιηθούν και να καταρτιστούν, προκειμένου να βελτιώσουμε τις παροχές μας, γιατί πιστεύουμε ότι είναι ο μοναδικός δρόμος».

Σχολιάζοντας τη φετινή σεζόν, ο κ. Ζαφείρης εμφανίζεται αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν πολλές μεμονωμένες αφίξεις ξένων τουριστών στην περιοχή μας.

Ενίσχυση του τουρισμού

Ο Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κώστας Λεβέντης, αναφέρθηκε από την πλευρά του τόσο στις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να αναβαθμιστούν οι τουριστικές υπηρεσίες, όσο στα σημαντικά προβλήματα του κλάδου. Οπως είπε χαρακτηριστικά «οι εξελίξεις στην περιοχή μας κινούνται σε ρυθμό του 2013, δεν υπάρχουν μεγάλες αυξητικές τάσεις, ενώ υπάρχουν αγορές που σημειώνουν πτώση, σε αντίθεση με άλλες, που σημειώνουν άνοδο». Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην Ουκρανία και τις ακυρώσεις που σημειώνονται σε κρατήσεις λόγω των γεγονότων που συμβαίνουν στη χώρα, τονίζοντας παράλληλα την ουσιαστική στήριξη του εισαγόμενου τουρισμού από το Ισραήλ, την Αυστρία, τις Γερμανόφωνες χώρες και τη Ρωσία. Το σημείο στο οποίο επικεντρώθηκε, παράλληλα, ο ίδιος είναι η σοβαρή κάμψη του εσωτερικού τουρισμού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεκάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα.

Ο κ. Βασίλης Ζωϊτάκης, διευθυντής του ΚΕΚ Eurotraining, επεσήμανε από την πλευρά του ότι οι ογδόντα καταρτιζόμενοι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα απορροφηθούν στο πεδίο της εργασίας μέσα από διάφορες μεθόδους, που είτε περιλαμβάνουν την εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων, για να δραστηριοποιηθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε θα απορροφηθούν ως υπάλληλοι σε ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο κάποιου προγράμματος. Την ίδια στιγμή υπάρχει, ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, υπογεγραμμένο πρόγραμμα, από τον Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση, το οποίο επιδοτεί τους εργοδότες, οι οποίοι απασχολούν ανέργους που έχουν καταρτιστεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, με το ποσό των 450 ευρώ μηνιαίως.

Μεταξύ των στόχων του προγράμματος είναι, τέλος, η δημιουργία κοινωνικής επιχείρησης, που εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας και οι δράσεις δικτύωσης προς όφελος των καταρτιζόμενων ανέργων, οι οποίοι αποκτούν τα κατάλληλα εφόδια και τις δεξιότητες που απαιτούνται, ώστε να δραστηριοποιηθούν στον τουρισμό.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΤΣΑΛΟΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου