ΤΟΠΙΚΑ

Εκταφές με… ευκολίες πληρωμής στο Δήμο Βόλου

εκταφές-με-ευκολίες-πληρωμής-στο-δήμ-645799

Καθημερινές οι διαμαρτυρίες πολιτών στη Διεύθυνση Κοιμητηρίων για τα τέλη εκταφής που καλούνται να πληρώσουν πολίτες

Μέχρι και… ευκολίες πληρωμής στην καταβολή των τελών εκταφής κάνει πλέον ο Δήμος Βόλου σε πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν το ποσό που αντιστοιχεί για την περίοδο ταφής των συγγενών τους. Τα παράπονα των δημοτών που θέλουν να φροντίσουν τους νεκρούς τους, αναγκάζονται όμως να τους αφήνουν στους ταφώνες επειδή δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τα τέλη, είναι καθημερινά στη διεύθυνση κοιμητηρίων του Δήμου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Κοιμητηρίων Βόλου, Γ. Σουίπα, δεν έχει περάσει ούτε μία ημέρα από την ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων του, που να μην έχει δεχθεί παράπονα δημοτών για το ύψος των τελών εκταφής που καλούνται να πληρώσουν για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε εκταφές των συγγενών τους που είναι ενταφιασμένοι στα δημοτικά κοιμητήρια.

«Πρόκειται κυρίως για πολίτες που έχουν επιβαρυνθεί με τέλη πενταετίας και εξαετίας πριν από τις μειώσεις στις οποίες προχωρήσαμε», εξηγεί ο κ. Σουίπας. Οπως ανέφερε ο ίδιος, όταν το ποσό είναι πάνω από 400 – 500 ευρώ, γίνονται… διευκολύνσεις.

Προτρέπουμε τους πολίτες να απευθύνονται στην ταμειακή υπηρεσία του Δήμου Βόλου, όπου γίνεται διακανονισμός για την εξόφληση του ποσού που οφείλουν. Στο γκισέ των ταμείων γίνονται δόσεις για την καταβολή των τελών εκταφής, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα που έχει ο κάθε πολίτης. «Προσπαθούμε να διευκολύνουμε τον κόσμο», ανέφερε ο κ. Σουίπας.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι εξαιτίας των τελών περίπου 600 νεκροί παραμένουν ενταφιασμένοι, με τους συγγενείς τους να μεταθέτουν για αργότερα τις εκταφές και άρα την πληρωμή των τελών.

Πάντως ήδη ο Δήμος Βόλου, έχει προχωρήσει σε μειώσεις στα τέλη ταφής – εκταφής στα κοιμητήρια του Δήμου Βόλου, σε ποσοστό από 20% έως 25%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, στα Κοιμητήρια Κούκος, Αγ. Γεώργιος Ιωλκού, Αγ. Παρασκευής, Ν. Παγασών, Φυτόκου, Μελισσατίκων, Γλαφυρών για την ταφή τριετούς διάρκειας τα τέλη διαμορφώνονται στα 80 ευρώ (παιδιά από 18 μηνών έως 10 ετών), 130 ευρώ (από 10 ετών έως 25 ετών) και 230 ευρώ (ενήλικες), αντί του ποσού των 100, 150 και 250 ευρώ που ίσχυε.

Η εκταφή κοστίζει 60 ευρώ σε όλα τα κοιμητήρια.

Η παράταση ταφής για κάθε έτος μετά τον τρίτο χρόνο στοιχίζει 50 ευρώ (αντί για 60 ευρώ) και μόνο στο κοιμητήριο Ταξιαρχών.

Για τα κοιμητήρια, Κούκος, Αγ. Γεωργίου Ιωλκού, Αγ. Παρασκευής, Ν. Παγασών, στον 4ο χρόνο το τέλος εκταφής μειώνεται στα 130 ευρώ (από 160 ευρώ), στον 5ο χρόνο διαμορφώνεται στα 200 ευρώ(έναντι 240 ευρώ) και στον 6ο χρόνο στα 350 ευρώ (έναντι 500 ευρώ).

Στα κοιμητήρια Φυτόκου, Μελισσατίκων, Γλαφυρών, τα τέλη διαμορφώνονται στα 100 ευρώ για τον 4οχρόνο, 140 ευρώ για τον 5ο χρόνο και στα 250 ευρώ για τον 6ο χρόνο.

Σε περίπτωση δοκιμαστικής εκταφής και μη αποστέωσης σε όλα τα κοιμητήρια ισχύουν τέλη 70 ευρώ για τον 4ο χρόνο και 80 ευρώ για τον 5ο και 6ο χρόνο.

Η φύλαξη οστών κοστίζει ετησίως 20 ευρώ έναντι των 30 ευρώ που ίσχυε, η αφή των καντηλιών 9 ευρώ ανά μήνα, η περιποίηση και ο καθαρισμός 13 ευρώ ανά μήνα και η αφή και περιποίηση 20 ευρώ ανά μήνα.

Η ανέγερση μνημείου στον Κούκο κοστίζει 50 ευρώ, ενώ στα υπόλοιπα κοιμητήρια 25 ευρώ.

Για τα κοιμητήρια Διμηνίου, Σέσκλου, Παλιούρι, Ανω Βόλου, Ανακασιάς, Αγ. Ονουφρίου, Αγριάς, Δράκειας, Ν. Αγχιάλου, Μικροθηβών, Αίδινίου, Μακρινίτσας, Κουκουράβας, Αγ. Γεωργίου Μακρινίτσας, Κατηχωρίου, Αλλης Μεριάς, Σταγιατών, Πορταριάς, Ανω Λεχωνίων, Κάτω Λεχωνίων, Αγ. Βλασίου, Στρόφυλου, Παλαιόκαστρου και Αγ. Λαυρεντίου, τα τέλη ταφής διαμορφώνονται στα 100 ευρώ (ενηλίκων), 50 ευρώ (για παιδιά 10 έως 18 ετών).

Η εκταφή κοστίζει 60 ευρώ και η παράταση ταφής 40 ευρώ (4ος χρόνος), 60 ευρώ (5ος χρόνος) και 100 ευρώ (6ος χρόνος).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου