ΤΟΠΙΚΑ

Ανοιχτό σχολείο το 9ο Γυμνάσιο Βόλου

ανοιχτό-σχολείο-το-9ο-γυμνάσιο-βόλου-645015

Ανάμεσα στα 100 στη χώρα που θα συμμετάσχουν σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία

Τo 9ο Γυμνάσιο Βόλου είναι ένα από τα 100 σχολεία που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Ενα ανοιχτό σχολείο σε μια ανοιχτή κοινωνία». Το 9ο Γυμνάσιο Βόλου, κάνοντας πολλές καινοτόμες δράσεις, όπως δημιουργία – κατασκευή σχολικού κήπου (η σύνδεση των φυσικών επιστημών με την τεχνολογία, τα μαθηματικά και τη μηχανική), συνεργασία με μεγάλα ερευνητικά κέντρα όπως το CERN, Πανεπιστήμια, ομιλίες μέσω skype και τηλεδιασκέψεις, συνεργασίες με άλλα σχολεία, δημιουργία «γέφυρας» ανάμεσα στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, νέες μεθόδους διδασκαλίας και άλλες πολλές δράσεις, επιλέχθηκε στο πρόγραμμα OSOS. «Το σχολείο μας είναι ανοιχτό στην κοινωνία και συμπορεύεται με αυτή μέσω διαφόρων δράσεων», αναφέρει η διευθύντρια Νίκη Χατζηκυριάκου.

Το ευρωπαϊκό έργο H2020: «Οpen Schools for Open Societies – ΟSOS» («ΕΕνα ανοιχτό σχολείο σε μια ανοιχτή κοινωνία») μελετά, ερευνά, προτείνει και ενθαρρύνει το σύγχρονο σχολείο προς την απόκτηση χαρακτηριστικών ενός ανοιχτού, καινοτόμου και δημοκρατικού «οικοσυστήματος», με ενεργό συμμετοχή τόσο στην εκπαιδευτική, όσο και στην τοπική κοινότητα. Το «ανοιχτό σχολείο» αξιοποιεί την εκπαιδευτική καινοτομία, τα εργαλεία της ανακαλυπτικής μάθησης, την τεχνολογία, τη διδασκαλία των φυσικών, ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών για τη μελέτη και ψηλάφηση τοπικών ζητημάτων. Ενα σχολείο που βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία και πορεύεται ως ισότιμος κοινωνικός εταίρος της.

Αντικείμενο του έργου είναι η προετοιμασία της εισαγωγής της καινοτομίας του «ανοιχτού σχολείου», με βασικό άξονα τις φυσικές επιστήμες και τα αντικείμενα του STEM σε θεματικές που συνδέονται με σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα 100 συνολικά ελληνικά σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) που θα συμμετάσχουν στο OSOS θα υποστηριχθούν από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ώστε να προωθήσουν την έννοια του «ανοιχτού σχολείου». Οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων που θα συμμετάσχουν, θα θέσουν και το δικό τους όραμα για το ανοιχτό σχολείο, το οποίο θα κληθούν να υποστηρίξουν με τη δημιουργία πρωτότυπων μαθησιακών εμπειριών υποστηριζόμενων με τα κατάλληλα εκπαιδευτικά εργαλεία που θα διευκολύνουν όλους τους μαθητές να συμμετέχουν με ενεργό ρόλο στη μαθησιακή διαδικασία. Για την πιλοτική φάση του έργου θα επιλεγούν 10 σχολεία και 5 αναπληρωματικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου