ΤΟΠΙΚΑ

Σε κατάληψη επ’ αόριστον η Γεωπονική Σχολή

σε-κατάληψη-επ-αόριστον-η-γεωπονική-644274

Κλειδωμένη με λουκέτο παρέμεινε και χθες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και επ’ αόριστον, η κεντρική πύλη της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Φυτόκο. Οι φοιτητές εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάληψη, αντιδρώντας στην υποβάθμιση του πτυχίου του τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος και στην εξομοίωση των ιχθυολόγων με βιολόγους, περιβαλλοντολόγους και δασολόγους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η κεντρική πύλη ήταν ερμητικά κλειστή χθες το πρωί, ενώ οι φοιτητές έκαναν νέα γενική συνέλευση.

Σύσσωμος ο φοιτητικός σύλλογος του τμήματος ιχθυολογίας και υδάτινου περιβάλλοντος, με την υποστήριξη των μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και το διοικητικό προσωπικό του τμήματος υπερψήφισε στη γενική συνέλευση να προβεί σε επ’ αόριστον κατάληψη της σχολής. Αφορμή για τις κινητοποιήσεις η εισαγωγή του άρθρου 36 στο νομοσχέδιο για το ενιαίο σύστημα κινητικότητας στο δημόσιο, που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων. Σύμφωνα με το φοιτητικό σύλλογο, με το άρθρο 36, δίχως να λαμβάνονται υπόψη ο Νόμος 4262/14 καθώς και μια σειρά άλλων υπουργικών αποφάσεων, τροποποιούνται διατάξεις της παραγράφου γ’ του άρθρου 7 του Π.Δ. 50/2001 που αφορούν προσόντα (πτυχία) πρόσληψης σε δημόσιους φορείς των υπαλλήλων της ειδικότητας Ιχθυολογίας και καταργείται το ομώνυμο του τίτλου σπουδών του τμήματος. Αυτό σημαίνει ότι ιχθυολόγοι και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων, μπορούν να προσλαμβάνονται σε θέσεις του δημοσίου με ίδια επαγγελματικά δικαιώματα. Μέχρι σήμερα, επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων όπως βιολόγοι αποκτούσαν επαγγελματικά δικαιώματα στην ιχθυολογία μετά από δύο χρόνια σε θέσεις του δημοσίου.

«Εμείς διεκδικούμε να κατοχυρωθεί η ομωνυμία του τίτλου μας. Από το τμήμα μας οι απόφοιτοι βγαίνουν στην αγορά κατευθείαν ως ιχθυολόγοι, χωρίς να πρέπει να το χρίσει κάποιος πρύτανης. Παρακολουθούμε πέντε χρόνια σπουδών στο αντικείμενο. Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει να λεγόμαστε ιχθυολόγοι», ανέφερε η τελειόφοιτη φοιτήτρια του τμήματος ιχθυολογίας, Μαριαλένα Κόκκαλη, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνέλευση των φοιτητών.

Φοιτητές, πίσω από την κλειδωμένη πύλη, μιλούσαν για υποβάθμιση του πτυχίου τους, για εξομοίωσή τους με επιστήμονες άλλων κλάδων χωρίς να έχουν εξειδίκευση στην ιχθυολογία και για περιορισμό θέσεων ιχθυολογίας στο δημόσιο με αθέμιτα μέσα, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους που αφορά περί τις 700 οικογένειες αποφοίτων και εγγεγραμμένων σήμερα φοιτητών.

Σε ανακοίνωσή τους οι φοιτητές αναφέρουν ότι «το τμήμα μας εντάσσει με πληρότητα την ειδικότητα της Ιχθυολογίας στα αντικείμενα της Γεωπονικής Επιστήμης. Συνεπώς το περιεχόμενο σπουδών του τμήματός μας είναι προσαρμοσμένο αποκλειστικά και μόνο σε θέματα υδροβιολογίας, ιχθυολογίας, ιχθυοπαθολογίας, υδατοκαλλιεργειών και αλιείας, κατανεμημένα σε πέντε έτη σπουδών- δέκα εξάμηνα- με τετράμηνη πρακτική άσκηση και εκπόνηση πρωτότυπης διπλωματικής εργασίας, υπερκαλύπτοντας έτσι τις απαιτήσεις του Ν1474/84 για εξασφάλιση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος για την ειδικότητα της ιχθυολογίας στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Ζητάμε από την υπουργό, κ. Γεροβασίλη, την άμεση καθολική απόσυρση του άρθρου 36 ή την προσθήκη εισαγωγικής παραγράφου όπου ρητώς να αναφέρεται το ομώνυμο του τίτλου σπουδών για την ιχθυολογία το οποίο χορηγείται από το τμήμα γεωπονίας ιχθυολογίας και υδάτινου περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και του τμήματος επιστημών της θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς και των ιδρυμάτων πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ισότιμων σχολών της αλλοδαπής με ειδίκευση ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας σε θέματα υδροβιολογίας, ιχθυολογίας, ιχθυοπαθολογίας ή αλιείας σε πανεπιστήμια ή ισότιμες με αυτά σχολές ή επιστημονικά εργαστήρια εφαρμοσμένης υδροβιολογίας της ημεδαπής ή αλλοδαπής, όπως προβλέπεται από το Ν4262/14».

Δικαίωση του αγώνα των φοιτητών

Δικαίωση των φοιτητών του τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, χθες το απόγευμα, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Από το βήμα της Βουλής κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την κινητικότητα, χθες το απόγευμα, η υπουργός διοικητικής ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη, ανακοίνωσε ότι διατηρείται ο ομώνυμος τίτλος του τμήματος ιχθυολογίας και υδάτινου περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου. Αυτό ήταν και το αίτημα του τμήματος.

«Μετά από συντονισμένες ενέργειες όλων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επιτεύχθηκε ο στόχος, να ξεχωρίσει δηλαδή σε δύο παραγράφους και προτάσεις το πτυχίο του τμήματος ιχθυολογίας. Αναγνωρίστηκε το δίκαιο του αιτήματος», ανέφερε σχολιάζοντας την ανακοίνωση Ολγας Γεροβασίλη, ο πρόεδρος του τμήματος ιχθυολογίας και υδάτινου περιβάλλοντος, Θανάσης Εξαδάκτυλος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου