ΤΟΠΙΚΑ

Σε κατάληψη η Γεωπονία

σε-κατάληψη-η-γεωπονία-645480

Σε κατάληψη προχώρησαν από χθες και θα συνεχίσουν τουλάχιστον έως και αύριο, Παρασκευή, φοιτητές του τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διαμαρτυρόμενοι για υποβάθμιση των πτυχίων τους και εξομοίωσή τους με βιολόγους και άλλους επαγγελματικούς κλάδους. Το τμήμα ιχθυολογίας είναι το μοναδικό που λειτουργεί στην Ελλάδα και δίνει πτυχίο ιχθυολόγου, όμως επαγγελματικά δικαιώματα για προσλήψεις στο δημόσιο διεκδικούν και άλλοι κλάδοι όπως οι βιολόγοι.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το θέμα συζητήθηκε χθες σε επιτροπή της Βουλής και πρόκειται να περάσει και από το κοινοβούλιο μέσα από αλλαγή του προεδρικού διατάγματος του Νόμου για μετατάξεις, σε νομοσχέδιο κινητικότητας στη δημόσια διοίκηση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του τμήματος Ιχθυολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Θανάση Εξαδάκτυλο, «επιχειρούν για εκδικητικούς και ρεβανσιστικούς λόγους να μας βάλουν όλους σε έναν κουβά». Όπως εξήγησε, «μετά τα πέντε χρόνια σπουδών στο τμήμα, οι απόφοιτοι παίρνουν πτυχίο ιχθυολόγου. Είναι το μοναδικό τμήμα που δίνει πτυχίο ιχθυολόγου. Τι πάνε να περάσουν; Να καταργήσουν τον ομώνυμο τίτλο. Οι απόφοιτοί μας, μολονότι έχουν σπουδάσει ιχθυολόγοι και είμαστε ο πέμπτος κλάδος στο ΓΕΩΤΕΕ με επαγγελματικά δικαιώματα, θα πρέπει για να αναγνωρίζεται το πτυχίο τους να έχουν βεβαίωση από τον εκάστοτε Πρύτανη ότι οι σπουδές τους είναι ταυτόσημες κατά περιεχόμενο με το επάγγελμα του ιχθυολόγου!».

Ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρει ότι ήδη άλλοι κλάδοι που καταλαμβάνουν θέσεις στο δημόσιο, μπορούν μετά από δύο χρόνια να παίρνουν επαγγελματικά δικαιώματα. «Αυτό δεν μας ενοχλεί», είπε χαρακτηριστικά. «Όχι όμως να ζητούν από τους αποφοίτους μας που σπουδάζουν ιχθυολογία πέντε χρόνια να λαμβάνουν βεβαίωση ότι έκαναν σπουδές ταυτόσημες κατά περιεχόμενο με την ιχθυολογία».

Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο θίγονται τα επαγγελματικά δικαιώματα 700 οικογενειών: 234 πτυχιούχων από το 2002 και 550 εγγεγραμμένων φοιτητών στο τμήμα.

«Οι φοιτητές έχουν δίκαιο που αντιδρούν», ανέφερε από την πλευρά του ο Κοσμήτορας της Γεωπονικής Σχολής, Δημήτρης Βαφείδης.

Σήμερα, οι φοιτητές θα έχουν νέα γενική συνέλευση για κλιμάκωση του αγώνα τους προκειμένου να μην περάσει το νομοσχέδιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου