ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση των εφήβων χρηστών στη Μαγνησία

αύξηση-των-εφήβων-χρηστών-στη-μαγνησί-64395

Το όριο ηλικίας πέφτει κάτω από τα 15 χρόνια, ενώ οι χρήστες είναι συνήθως και οι θύτες σε περιστατικά παραβατικών συμπεριφορών στο σχολείο

Αύξηση του αριθμού των εφήβων που κάνει χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και επικίνδυνη μείωση του ορίου ηλικίας κάτω από τα 15 χρόνια, χτυπά… καμπανάκι στις σχολικές οικογένειες για την ανάγκη ανάληψης προληπτικής δράσης.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, με αφορμή στοιχεία που κάνουν λόγο για αύξηση των περιστατικών χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στους εφήβους και στα πλαίσια του προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας «Κοινωνικό Σχολείο», διοργάνωσε σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα:«Νέοι Ανεξάρτητοι από Εξαρτησιογόνες ουσίες – Η Εγκαιρη παρέμβαση στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλων παραβατικών συμπεριφορών, στο πλαίσιο της σχολικής κοινότητας και η αντιμετώπισή τους».

Το σεμινάριο πραγματοποιείται σε δύο κύκλους. Ο πρώτος κύκλος αφορά τα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ και ο Δεύτερος κύκλος αφορά τα Γυμνάσια.

Ο πρώτος κύκλος του σεμιναρίου ολοκληρώθηκε προχθές. Επί τρεις ημέρες, επιμορφώθηκαν 36 εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ του νομού. Ο δεύτερος κύκλος του σεμιναρίου που αφορά τα Γυμνάσια θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Νοέμβριο.

Στόχος του βιωματικού σεμιναρίου είναι η καθοδήγηση των εκπαιδευτικών ώστε να καταστούν ικανοί να διαχειριστούν θέματα πρόληψης, εξάρτησης, και διαχείρισης περιστατικών χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών ή άλλων παραβατικών συμπεριφορών, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Το σεμινάριο το παρακολουθεί ένας εκπαιδευτικός από κάθε σχολική μονάδα.

Ο εκπαιδευτικός ο οποίος επιμορφώνεται, θα αναλάβει το ρόλο της διασύνδεσης του σχολείου με τη Διεύθυνση Δ.Ε. και τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων καθώς και των εξειδικευμένων υπηρεσιών για την έγκαιρη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμφανίζονται στα σχολεία. Ο επιμορφωμένος εκπαιδευτικός θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στο σχολείο, έτσι ώστε να μπορεί να διοργανώσει δράσεις για την υπόλοιπη κοινότητα του σχολείου (Εκπαιδευτικούς, Γονείς, Μαθητές).

H Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Κυριακή Δανιηλίδου και ο Υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων κ. Αντώνης Πλαγεράς σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ και το Δίκτυο Εγκαιρης Παρέμβασης ΚΕΘΕΑ, έχουν την ευθύνη της διοργάνωσης.

«Το σεμινάριο αυτό προέκυψε από την ανάγκη να προστατέψουμε τους μαθητές μας. Κάθε έφηβος αντιμετωπίζει σωματικές, γνωστικές, συναισθηματικές μεταμορφώσεις που του προκαλούν αναταραχή. Απαιτεί ελευθερία, δικό του χώρο, χρόνο, ψάχνει τρόπους για να δηλώσει την παρουσία του, διεκδικεί επίμονα και αψηφάει τον κίνδυνο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι ευάλωτος σε κάθε πρόκληση και επιρρεπής στις εξαρτήσεις. Ο εκπαιδευτικός και ο γονέας πρέπει να είναι υποψιασμένος και έτοιμος να αναγνωρίσει και να ανταποκριθεί καίρια και ουσιαστικά σε κάθε ύποπτη εξαρτητική συμπεριφορά και να είναι ικανός να αποτρέψει το νέο που θέλει να δοκιμάσει τα όρια και τις δυνατότητες του και να τον βοηθήσει να νοιώσει καλά με τον εαυτό του», ανέφερε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γ. Δοδοντσάκης.

«Από τα ερευνητικά δεδομένα του ΚΕΘΕΑ σε τοπικό αλλά και σε Πανελλαδικό επίπεδο, προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εξαρτημένων από ουσίες, ξεκίνησε τη χρήση στην ηλικία των 15 χρόνων. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την μεγάλη αξία της πρόληψης αλλά και της έγκαιρης παρέμβασης στη σχολική κοινότητα», εξήγησε από την πλευρά του ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ κ. Γιάννης Μίλτος.

Εξάλλου, η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Κική Δανιηλίδου ανέφερε ότι μέσω του συγκεκριμένου σεμιναρίου, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να πάρουν τα εφόδια ώστε να είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν καταστάσεις που δημιουργούνται μέσα στη σχολική πραγματικότητα, κατά την οποία ο εκπαιδευτικός εκτός από δάσκαλος καλείται να παίξει και το ρόλο του ψυχολόγου.

Τέλος, το προφίλ των εφήβων χρηστών, έδωσε ο υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων, Αντώνης Πλαγεράς. Όπως τόνισε πρόκειται για άτομα που είναι και οι θύτες σε ζητήματα βίαιης και παραβατικής συμπεριφοράς στο χώρο του σχολείου. «Στα πλαίσια, λοιπόν των δράσεων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών εντός του σχολείου, γίνεται το συγκεκριμένο τριήμερο σεμινάριο, ώστε να υπάρξουν εκπαιδευτικοί που θα αναλάβουν το ρόλο του συνδέσμου ανάμεσα στο σχολείο στο οποίο διδάσκουν και στον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Ο στόχος είναι να γίνεται η παρέμβαση όσο το δυνατό πιο γρήγορα με το καλύτερο αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου