ΤΟΠΙΚΑ

Μπαλκόνια – φυλακή για ζώα

μπαλκόνια-φυλακή-για-ζώα-642094

Δεκάδες περιστατικά κακοποίησης – παραμέλησης άφησε το 2014

Φτωχότερο σε φιλοζωικά αισθήματα άφησε το 2014 η οικονομική κρίση. Τα τηλεφωνήματα στο Φιλοζωικό Σύλλογο Βόλου «Κόσμος και Φύση» για κακοποίηση, παραμέληση ή εγκατάλειψη αδέσποτων αλλά και δεσποζόμενων ζώων ήταν -και συνεχίζουν να είναι- καθημερινά.

Πολίτες τηλεφωνούν ακόμη και στις 12 τα μεσάνυχτα για να αναφέρουν στους εθελοντές ότι σκύλος δεμένος στο μπαλκόνι ή στην αυλή ή ακόμη και σε δέντρο, έξω στο πεζοδρόμιο, «κλαίει» από το πρωί…

Η πρόεδρος του Συλλόγου, Φλωρίκα Τσιρογιάννη, είπε ότι πρόκειται για τα συνήθη φαινόμενα παραμέλησης στην πόλη. Στο χωριό, εξήγησε παρατηρείται πολλοί να δένουν ένα σκύλο σε κάποιο σημείο και για σπίτι να του παρέχουν ένα σιδερένιο βαρέλι. Το καλοκαίρι λόγω ζέστης, το βαρέλι βράζει. Το χειμώνα, παγώνει…

Η κακοποίηση σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία διακρίνεται σε παθητική ή ενεργητική. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενεργητική είναι όταν χτυπάς ένα ζώο, παθητική, όταν δεν του προσφέρεις την ευζωία που πρέπει να έχει ως έμβιο ον. Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Νόμου 4039/ 2012, κάθε κατοικίδιο ζώο πρέπει να έχει ένα σπιτάκι, να μην είναι εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες και βέβαια να είναι ελεύθερο, να μην είναι μόνιμα δεμένο.

Η ενεργητική κακοποίηση ευτυχώς έχει ακόμη μεμονωμένα κρούσματα στο Νομό. Η κ. Τσιρογιάννη πάντως, δε θα ξεχάσει τη σκύλα που σκότωσαν, ενώ γεννούσε (!).

Το περασμένο έτος κατέγραψε τρία περιστατικά ομαδικής θανάτωσης ζώων με φόλες. «Γνωστοί – άγνωστοι σε συνοικίες του Βόλου, και μάλιστα κεντρικές όπως στον Αγιο Νικόλαο και τη Μεταμόρφωση, αλλά και απομακρυσμένες όπως στις Αλυκές, σκορπούν το θάνατο. Ξέρουμε ποιοι είναι, αλλά δεν μπορούμε να το αποδείξουμε» είπε η ίδια.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους εθελοντές του Φιλοζωικού Συλλόγου είναι οι ανεξέλεγκτες γέννες καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οδηγούν σε θανάτωση ζώων ή πολλαπλασιάζουν το πρόβλημα των αδέσποτων. Γατάκια και κουτάβια τοποθετούνται σε αρκετές περιπτώσεις σε σακούλα ώστε να βρουν ασφυκτικό θάνατο, και πετιούνται στα σκουπίδια.

Το περασμένο έτος ο Σύλλογος βρήκε 50 νεογέννητα ζώα σε κάδους απορριμμάτων. Κρούσμα καταγράφηκε ακόμη και έξω από σχολείο… «Δεν ντράπηκαν ούτε τα παιδάκια που μπορεί να άκουγαν τα ζώα να νιαουρίζουν ενώ έβρισκαν αργό θάνατο», σχολίασε η πρόεδρος του Συλλόγου.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, τα περισσότερα νεογέννητα πεθαίνουν. Όταν είναι μερικών ωρών ή και ημερών, δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν και αυτό είναι που και επιδιώκεται. Αν είναι μεγαλύτερα, τα ζώα μεγαλώνουν και δυστυχώς πολλαπλασιάζουν το πρόβλημα των αδέσποτων.

Ακριβώς για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος ο Σύλλογος «Κόσμος και Φύση» πιστεύει ότι χρειάζεται πιστή τήρηση της κείμενης νομοθεσίας. «Εάν δεν έχουν εκ των προτέρων εξασφαλίσει που θα φιλοξενηθούν τα νεογέννητα δεν θα πρέπει να αφήνουν τα ζώα να πολλαπλασιάζονται. Επιβάλλεται να τα στειρώνουν» είπε η κ. Τσιρογιάννη.

Επιπλέον, από το 2013 επιβάλλονται ως υποχρεωτικά τα τσιπάκια στα δεσποζόμενα, δυστυχώς όμως, σύμφωνα με τους εθελοντές, για το 90% δεν έχει ληφθεί καμία απολύτως μέριμνα.

Εξάλλου, η κρίση, σύμφωνα με την ίδια, επέτεινε το φαινόμενο της εγκατάλειψης.

Εγκατάλειψη

Δέκα αδέσποτα ή και δεσποζόμενα ζώα κάθε μήνα σκοτώνονται στο οδόστρωμα ή και τραυματίζονται σοβαρά. Φορτηγά, αυτοκίνητα ακόμη και δίκυκλα χτυπούν τα ζώα, με αποτέλεσμα αυτά είτε να ξεψυχούν ακαριαία είτε να τραυματίζονται σοβαρά και να μένουν ακινητοποιημένα στην άσφαλτο.

Σύμφωνα με την πρόεδρο, στις περισσότερες περιπτώσεις «οι οδηγοί δεν μπαίνουν καν στον κόπο να μαζέψουν τα τραυματισμένα ζώα στην άκρη του δρόμου. Δεν δείχνουν κανένα έλεος».

Στα τρία χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου, οι εθελοντές έχουν καταγράψει αμέτρητα περιστατικά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου