ΤΟΠΙΚΑ

Εψαχναν τα ψόφια πρόβατα… ~ Ο Δήμος Βόλου προχώρησε σε υγειονομική ταφή

εψαχναν-τα-ψόφια-πρόβατα-ο-δήμος-βόλ-52842

Επικράτησε αλαλούμ χθες με τα νεκρά ζώα στο Αλιγαρόρεμα

Αλαλούμ επικρατούσε χθες το πρωί στη Δ.Ε. Αισωνίας με αφορμή τα ψόφια ζώα από καταρροϊκό πυρετό που εντοπίστηκαν χθες πεταμένα από κτηνοτρόφους στο Αλιγαρόρεμα. Μετά την έκταση που πήρε το θέμα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Βόλου κ. Δημήτρης Κοντόλας, με δική του πρωτοβουλία, προχώρησε σε υγειονομική ταφή των ζώων στο Παλιούρι ενώ οι υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρείας που έσπευσαν χθες το πρωί στη Μαγνησία για την περισυλλογή των ζώων και τη μεταφορά τους σε αποτεφρωτήριο της Λάρισας, έφυγαν από την περιοχή έχοντας συλλέξει μόλις 7 νεκρά πρόβατα!

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Η μεταφορά των νεκρών ζώων από το Αλιγαρόρεμα στο Παλιούρι, από υπαλλήλους της υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Βόλου, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο έγινε στις 8 το πρωί. Μια ώρα αργότερα, δηλαδή στις 9 το πρωί , έσπευσαν στο Αλιγαρόρεμα οι υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρείας για την περισυλλογή των ζώων αλλά διαπίστωσαν ότι τα νεκρά πρόβατα είχαν κάνει «φτερά» και στο σημείο δεν υπήρχε τίποτα.

Επίσης χθες η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας ζήτησε από κλιμάκιο ελεγκτών αποτελούμενο από την Υγειονομική υπηρεσία, την υπηρεσία Περιβάλλοντος και την υπηρεσία Κτηνιατρικής να μεταβούν στο σημείο προκειμένου να συντάξουν έκθεση αυτοψίας, η οποία θα σταλεί στον Εισαγγελέα.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Καντόλας ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εάν ενημέρωσε την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την απόφαση να προχωρήσει σε υγειονομική ταφή ανέφερε ότι δεν την ενημέρωσε, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Τα ζώα βρίσκονταν σε προχωρημένη σήψη, οπότε δεν θα μπορούσε να γίνει η περισυλλογή τους. Αλλωστε τα ζώα είχαν κατασπαραχθεί από σκυλιά και γι’ αυτό σπεύσαμε να βοηθήσουμε».

Από 119 νεκρά ζώα… συλλέχθηκαν 7!

Μετά το χθεσινό περιστατικό η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, ζήτησε από την ιδιωτική εταιρία να παρουσιάσει αναλυτικά τα στοιχεία που αφορούν στο Νομό Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, δέχθηκε την πρώτη κλήση από κτηνοτρόφο της Μαγνησίας για περισυλλογή νεκρών ζώων στις 6 Οκτωβρίου 2014 και μέχρι χθες συνολικά είχε δεχθεί από το Νομό 51 κλήσεις.

Επίσης συνολικά είχαν δηλωθεί 119 νεκρά πρόβατα ενώ χθες το πρωί έγινε η περισυλλογή μόλις σε 7 νεκρά ζώα και συγκεκριμένα συλλέχθηκαν 3 νεκρά πρόβατα από το Διμήνι, 2 από τον Πλάτανο και 2 από τις Αλυκές.

Σύμφωνα με την κ. Κολυνδρίνη, οι υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρείας ζήτησαν από κτηνοτρόφους να υπογράψουν έντυπη δήλωση ότι υπήρξαν νεκρά πρόβατα αλλά δεν έγινε η περισυλλογή τους λόγω σήψης ωστόσο δεν δέχθηκαν οι κτηνοτρόφοι να την υπογράψουν.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι μία από τις δύο Περιφέρειες στην Ελλάδα που εκπόνησε πρόγραμμα για την καύση των νεκρών ζώων από καταρροϊκό πυρετό. Με αφορμή την ιδιαίτερη κατάσταση που προέκυψε με ωριμότητα και σύνεση προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους κτηνοτρόφους. Με τους κτηνοτρόφους στην πλειοψηφία τους έχουμε άριστη συνεργασία, το περιστατικό με τα νεκρά ζώα στο Αλιγαρόρεμα αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κολυνδρίνη.

Σχολιάζοντας η ίδια το περιστατικό της υγειονομικής ταφής που έγινε από το Δήμο Βόλου, τόνισε καταρχήν ότι δεν ενημερώθηκαν σαν Περιφέρεια Θεσσαλίας και ότι απαγορεύεται από το Νόμο καθώς πρέπει να δοθεί σχετική άδεια πριν την υλοποίηση της υγειονομικής ταφής.

Τίθεται θέμα αποζημίωσης

Τέλος όσον αφορά το θέμα της αποζημίωσης, η ίδια ανέφερε, ότι οι κτηνοτρόφοι που δεν έχουν δηλώσει τα νεκρά τους ζώα, πιθανότατα να αντιμετωπίσουν προβλήματα σχετικά με τις αποζημιώσεις που προβλέπονται για τις απώλειες ζώων.

Σχετικά άρθρα:

Εκατόμβη νεκρών ζώων σε ρέματα της Αισωνίας ~ Σήμερα επιτέλους αναμένεται η εταιρεία περισυλλογής

Ρέματα – νεκροταφεία ζώων εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού

Ο καταρροϊκός «χτύπησε» τα κρεοπωλεία ~ Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας τονίζουν οι επαγγελματίες

Δεκάδες απώλειες ζωικού κεφαλαίου

Διαμαρτυρία με νεκρά ζώα για τον καταρροϊκό πυρετό

Αποδεκατίζονται κοπάδια στη Μαγνησία

Εξαπλώνεται η νόσος του καταρροϊκού πυρετού

Αποζημίωση για τον καταρροϊκό πυρετό

Εξαπλώνεται ο καταρροϊκός πυρετός ~ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

«Με ευχολόγια δεν καταπολεμείται ο καταρροϊκός πυρετός»

Σε επίθεση ο καταρροϊκός ~ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΡΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Εφιάλτης ο καταρροϊκός πυρετός ~ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Συναγερμός για καταρροϊκό πυρετό

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου