ΤΟΠΙΚΑ

Γολγοθάς για τουριστικά λεωφορεία μετά από… χτύπημα της γραφειοκρατίας

γολγοθάς-για-τουριστικά-λεωφορεία-με-638350

Μετά από αναμονή εννέα μηνών οι ιδιοκτήτες καλούνται να καταθέσουν εκ νέου αιτήσεις για έκτακτη χρηματοδότηση

Νέος Γολγοθάς περιμένει τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, προκειμένου να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τις κενές θέσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου. Μετά από αναμονή εννέα μηνών, η κοινή υπουργική απόφαση εκδόθηκε προχθές, με τους επαγγελματίες των ταξιδιωτικών γραφείων να καλούνται να υποβάλουν εκ νέου αιτήσεις, προκειμένου να λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται.

Με την απραξία να συνεχίζεται έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων καλούνται να καταθέσουν και πάλι αίτηση, μαζί με τις άδειες των λεωφορείων που έχει ο καθένας και έναν αριθμό λογαριασμού IBAN, «ώστε να τα στείλουμε πάλι στον ΕΟΤ και στην συνέχεια να προωθηθούν στο Υπουργείου Τουρισμού, για να πληρωθούμε», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γραμματέας του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων και Γραφείων Μαγνησίας, Θανάσης Σιμώτας.

Με τους επαγγελματίες να βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστιο όγκο γραφειοκρατίας, τα οικονομικά περιθώρια στενεύουν, ενώ όπως υπογραμμίζει ο κ. Σιμώτας, «γινόμαστε αποδέκτες της αγωνίας συναδέλφων από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμη και τα στοιχειώδη».

Η κοινή υπουργική απόφαση για την έκτακτη επιδότηση επιχειρήσεων οι οποίες διαθέτουν τουριστικά λεωφορεία και έχουν πληγεί εξαιτίας της πανδημίας, υπέγραψαν ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Με την ΚΥΑ θεσπίζεται καθεστώς χορήγησης ενισχύσεων, με τη μορφή άμεσης έκτακτης επιδότησης, στις επιχειρήσεις τουριστικών γραφείων και τις Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών, οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες μετακίνησης με τουριστικά λεωφορεία και τρένα. Δικαιούχοι της έκτακτης επιδότησης είναι οι κάτοχοι αδειών κυκλοφορίας τουριστικών λεωφορείων, τα οποία ήταν εφοδιασμένα με ηλεκτρονικά αναγνώσιμο σήμα στις 29/12/2020.

Η αποζημίωση καταβάλλεται σε όλους τους δικαιούχους κατόπιν της σχετικής εγκριτικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για την καταβολή της αποζημίωσης οι δικαιούχοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αίτηση, αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας, στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού, εντός προθεσμίας 30 ημερών από τη δημοσίευση της ΚΥΑ. Το έντυπο της αίτησης είναι διαθέσιμο μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Τουρισμού www.mintour.gov.gr.

Προβληματισμός για το καλοκαίρι

Με τα προβλήματα του κλάδου να συσσωρεύονται, προβληματισμός επικρατεί, στο μεταξύ, ενόψει καλοκαιριού, με δεδομένη την πανδημία που εντείνει το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Σιμώτα, γραμματέα στο τοπικό σωματείο και την επιτροπή αγώνα της Πανελλήνια Ενωσης Επιχειρηματιών Τουρισμού Ελλάδος, «δεν αναμένεται να αλλάξει ιδιαίτερα η κατάσταση. Οι περιορισμοί θα συνεχίσουν να υπάρχουν και ο φόβος θα διατηρηθεί, μέχρις ότου τελειώσει η πανδημία. Τα εμβόλια προχωρούν με αργούς ρυθμούς και γενικά υπάρχει θέμα για τις μαζικές εκδρομές το καλοκαίρι, γιατί, ενδεχομένως, θα υπάρξουν μεμονωμένες μετακινήσεις».

Παγωμένη η εικόνα στον ταξιδιωτικό κλάδο, με τα τηλέφωνα να μην κτυπούν και το ενδιαφέρον για εξορμήσεις αναψυχής, στο ναδίρ μέχρι στιγμής. «Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για το Πάσχα. Ορισμένοι συνάδελφοι συζητούν για του Αγίου Πνεύματος, αλλά και πάλι δεν έχουμε βγάλει προγράμματα. Δεν έχουμε προετοιμαστεί», τονίζει.

Προβληματισμός, αγωνία και αβεβαιότητα επικρατούν στον κλάδο, με τον κ. Σιμώτα να τονίζει «δεν γνωρίζουμε, τι μας ξημερώνει. Δεν γνωρίζουμε τι θα ισχύσει τελικά, ούτε το Υπουργείο Τουρισμού έχει καθορίσει πρωτόκολλα για τα λεωφορεία. Είναι εξαιρετικά δύσκολη περίοδος. Ζητάμε στήριξη, για να μπορέσουμε να δουλέψουμε».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου