ΤΟΠΙΚΑ

Αγωγές κατά Δημάρχων για τα έργα του «2004»

αγωγές-κατά-δημάρχων-για-τα-έργα-του-2004-851206

Τις «αμαρτίες» των ελλιπών κονδυλίων για την υλοποίηση έργων από το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004», στο πλαίσιο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων φαίνεται ότι κληθούν να πληρώσουν δήμοι της Μαγνησίας.

Το «καμπανάκι» χτύπησε ο δήμαρχος Αισωνίας Δημ. Καντόλας, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος δικαστικά με κοινοπραξία, που ανέλαβε και υλοποίησε το έργο του γηπέδου 5Χ5 στον δήμο.
Το χρέος που μετά από χρόνια υπάρχει απέναντι στην εργολήπτρια εταιρεία ανέρχεται σε 30.000 ευρώ, ενώ τη σύμβαση το 2003 είχε υπογράψει η δημοτική αρχή, δίχως, όμως, εξασφαλισμένους πόρους για την αποπληρωμή του έργου.
Ο κ. Καντόλας ενημέρωσε χθες τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων ότι εναντίον του έχει κατατεθεί αγωγή από την κοινοπραξία, που διεκδικεί το υπόλοιπο του έργου, ύψους 30.000 ευρώ.
«Είμαι κατηγορούμενος για τα Ολυμπιακά έργα. Στην ίδια θέση, όπως φαίνεται θα βρεθούν σύντομα όλοι οι δήμαρχοι, που έχουν υπογράψει συμβάσεις έργων για τους Ολυμπιακούς και τα οποία ακόμη δεν έχουν αποπληρωθεί», ανέφερε ο δήμαρχος Αισωνίας και πρότεινε η ΤΕΔΚ να κινηθεί, ώστε να δοθούν τα χρήματα στις εργολήπτριες εταιρίες.
«Κάναμε Ολυμπιακούς με τα λεφτά των εργολάβων. Το ίδιο θα κάνουμε και στους Μεσογειακούς;», πρόσθεσε ο ίδιος.
Το Δ.Σ. της ΤΕΔΚ αποφάσισε ομόφωνα να εκδώσει ψήφισμα, που θα αποστείλει στο υπουργείο Οικονομικών και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ζητώντας την άμεση αποπληρωμή όλων των έργων του «2004».
Οι οφειλές των δήμων της Μαγνησίας για έργα που κατασκευάστηκαν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικά ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγ. Χατζηκυριάκος ανέφερε ότι ο δήμος οφείλει για αντίστοιχα έργα περίπου 500.000 ευρώ.

«Βροχή» μηνύσεων
Στο μεταξύ, με σωρεία μηνύσεων βρίσκονται αντιμέτωποι δήμοι της Μαγνησίας σχετικά με τους ναυαγοσώστες στις ακτές. Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στους δημάρχους είναι μεγάλα, ενώ διαδοχικές είναι οι μηνύσεις που γίνονται σε βάρος τους.
Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της διοίκησης της ΤΕΔΚ και αποφάσισε ομόφωνα το προεδρείο και ο δήμαρχος Βόλου να προχωρήσουν σε παράσταση στον Λιμενάρχη, ώστε το ζήτημα να διευθετηθεί.
«Βλέπουν το θέμα τυπολατρικά και δεν κοιτάνε την ουσία, ότι υπάρχουν στις ακτές ναυαγοσώστες και εφεδρικούς, βάρκες και ό,τι προβλέπεται. Εάν γίνει έλεγχος και η βάρκα βρίσκεται εκείνη τη στιγμή αλλού, επιβάλουν πρόστιμο», περιέγραψε την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της Μαγνησίας ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Απ. Αρέθας.

Διαφωνίες για σύμβαση
Εξάλλου η διοίκηση της ΤΕΔΚ ενέκρινε κατά πλειοψηφία –«λευκό» ψήφισε ο δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης προκαλώντας τον εκνευρισμό του δημάρχου Πορταριάς Β. Κοντορίζου, ο οποίος αμέσως αποχώρησε- αίτημα της Εταιρίας Ανάπτυξης Πηλίου για ανάθεση σύμβασης έργου από την ΤΕΔΚ με σκοπό την υποστήριξη των ΟΤΑ του νομού.
Ο πρόεδρος της ΕΑΠ Στ. Βακούλας πρότεινε τη συνεργασία της ΤΕΔΚ με ανάθεση σύμβασης έργου στην Εταιρία Ανάπτυξης Πηλίου για τον προγραμματισμό έργων των δήμων και κοινοτήτων για τη νέα προγραμματική περίοδο, καθώς και την υποστήριξή τους για την ολοκλήρωση έργων του 3ου ΚΠΣ. Το ετήσιο κόστος είναι 45.000 ευρώ, το οποίο θα καλύψει την πληρωμή δύο μηχανικών.
Οι μηχανικοί που θα προσληφθούν, σύμφωνα με τον κ. Βακούλα, θα εργάζονται σε καθημερινή βάση και θα υποστηρίζουν τους δήμους, «που προσφέρουν γη και ύδωρ σε μελετητές για να κάνουν δουλίτσες».
Αντιρρήσεις εξέφρασε ο δήμαρχος Πορταριάς Β. Κοντορίζος, λέγοντας ότι τα τελευταία 4-5 χρόνια δεν έχει διαπιστώσει καμία βοήθεια ή ενίσχυση των ΟΤΑ από την Εταιρία, ενώ υπενθύμισε ότι τη λειτουργία άτυπης ΤΥΔΚ και με μικρότερο κόστος είχε ξεκινήσει η ΤΕΔΚ, προσπάθεια που συνάντησε το σαμποτάζ της Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμων και Κοινοτήτων. Θέση του κ. Κοντορίζου ήταν να προσλάβει η ΕΑΠ με δικούς της πόρους τους δύο μηχανικούς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου