ΤΟΠΙΚΑ

Οριστικό «όχι» στη σύνδεση με τον Ε-65

οριστικό-όχι-στη-σύνδεση-με-τον-ε-65-851206

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς έδειξε «κόκκινο», στη διάρκεια συνάντησης χθες με τους τέσσερις νομάρχες της Θεσσαλίας, στην πρόταση της Μαγνησίας για οδικό άξονα του αυτοκινητοδρόμου Ε-65 προς Βόλο.
Ο κλάδος Σοφάδες-Φάρσαλα-Βόλος που πρότεινε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, θα είναι ανταγωνιστικός για τον Τρίκαλα-Λάρισα, ήταν το επιχείρημα του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, που είπε «όχι» στο αίτημα της Μαγνησίας.
Ωστόσο θετική χαρακτηρίζεται από τη ΝΑΜ, σύμφωνα με τον αντινομάρχη Ηλ. Ξηρακιά, η διαβεβαίωση που παρείχε στους Θεσσαλούς νομάρχες ότι ο οδικός άξονας Τρίκαλα-Λάρισα θα αποκτήσει χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητοδρόμου, καθώς και ότι θα κατασκευαστεί νέα παράκαμψη της Λάρισας, που θα προκύψει μέσα από μελέτη και θα συντομεύει τη διαδρομή μεταξύ Τρικάλων και Βόλου.
Στο μεταξύ, με στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας συναντήθηκε χθες στην Αθήνα ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας.
Τις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται νέα συνάντηση των «τεσσάρων» της Θεσσαλίας στην Καρδίτσα ή το Βόλο, για την προετοιμασία πρότασης που θα καταθέσουν στα αρμόδια υπουργεία σχετικά με ειδικό τομεακό πρόγραμμα για τους Μεσογειακούς Αγώνες.

Εκτροπή Αχελώου
Στην ίδια συνάντηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και των νομαρχών της Θεσσαλίας τέθηκαν όλες οι πτυχές του έργου της μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου.
Έμφαση δόθηκε στην υπεράσπιση ολοκλήρωσης του έργου και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από τις αδικαιολόγητες, όπως χαρακτηρίστηκαν, προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Επιπλέον οι νομάρχες έθεσαν την αύξηση του ορίου πληρωμών για φέτος, ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες που έχουν διακοπεί στις δύο εργολαβίες:
της σήραγγας μέσω της οποίας θα γίνει η εκτροπή και του φράγματος που θα συγκρατεί τα νερά από τη μερική εκτροπή, καθώς και την αύξηση της χρηματοδότησης στον προϋπολογισμό του 2008.
Τα εμπόδια θα ξεπεραστούν και το έργο, που είναι βούληση της κυβέρνησης, θα συνεχιστεί, απάντησε ο κ. Σουφλιάς.
Η άμεση αύξηση της χρηματοδότησης, ώστε να εξοφληθούν οι πιστοποιημένες εργασίες και να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο, τέθηκε από τους νομάρχες και στον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιάν. Παπαθανασίου, με τον οποίο συναντήθηκαν στη συνέχεια.
Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι υπάρχει βούληση για εξεύρεση πόρων για αύξηση του ορίου πληρωμών για το 2007 και δεσμεύτηκε ότι θα πάρει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή. Ενημέρωσε ότι θα δώσει συγκεκριμένη απάντηση σχετικά με την επιπλέον χρηματοδότησης εντός δεκαημέρου.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των συναντήσεων σχετικά με το έργο του Αχελώου, ο αντινομάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δημ. Μεργιαλής ανέφερε ότι «οι φορείς της Θεσσαλίας πιστεύουν ότι μέσω της μερικής εκτροπής θα έχουν αποκατάσταση του υδατικού ισοζυγίου σε επίπεδο Θεσσαλίας, το οποίο σήμερα είναι ελλειμματικό. Η Μαγνησία θέλει επιπλέον να γίνει το έργο, διότι η Κάρλα προγραμματίζεται να γεμίσει με νερά του Πηνειού τους χειμερινούς μήνες. Συνεπώς, αν υπάρχουν λίγα νερά και φέτος, υπάρχει πιθανότητα να μην μπορεί να γεμίσει, οπότε θα υπάρχει δυνατότητα εκτροπής του Αχελώου».
Μεθαύριο Παρασκευή συζητείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας μία ακόμη προσφυγή κατά του έργου. Πρόκειται για την προσφυγή φορέων της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι αντιτίθεται στην εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου