ΤΟΠΙΚΑ

Οργιάζει η αυθαιρεσία στα κτίρια

οργιάζει-η-αυθαιρεσία-στα-κτίρια-633192

Υπερβάσεις δόμησης, δημόσια κτίρια χωρίς οικοδομικές άδειες, υπόγεια σπιτιών στο Πήλιο που έγιναν… όροφοι

«Το κτιριακό απόθεμα του Βόλου -εάν εξαιρεθούν οι κατασκευές της τελευταίας δεκαετίας περίπου- παρουσιάζει κάποιου είδους αυθαιρεσία», ανέφερε στο περιθώριο ενημερωτικής εκδήλωσης για την αντιμετώπιση των αυθαιρέτων, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας, το μέλος της διοικούσας επιτροπής, Τάσος Σαλλίων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Σύμφωνα με τον κ. Σαλίων, ακόμη και δημόσια κτίρια παρουσιάζουν αυθαιρεσίες. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα σχολικά κτίρια που στην πλειοψηφία τους δεν έχουν οικοδομικές άδειες.

Στο Βόλο καταγράφεται όλη η γκάμα των αυθαιρέτων, επεσήμανε εξάλλου από την πλευρά της το μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Μαγνησίας, τοπογράφος – μηχανικός, κ. Τούλα Μπακλατζή.

Οι κυριότερες αυθαιρεσίες έχουν να κάνουν με την υπέρβαση δόμησης. Αυτό σημαίνει ότι σε πολυκατοικίες ακόμη και μονοκατοικίες καλύπτονται επιπλέον τετραγωνικά μέτρα απ’ ό,τι προβλέπει η οικοδομική άδεια, δεν τηρούνται τα πλαϊνά όρια μεταξύ των κτιρίων, έχουν καταληφθεί οι πρασιές μπροστά από τις οικοδομές.

Ακόμη και σε καταστήματα εντοπίζονται παραβάσεις για πατάρια που δημιουργήθηκαν και που λειτουργούν ως αποθηκευτικοί χώροι.

Αυθαιρεσίες που αφορούν σε σκάλες, καμινάδες, κιόσκια και κινητές κατασκευές, συμπεριλαμβάνονται επίσης στη λίστα των αυθαιρέτων, που καλούνται να τακτοποιήσουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Ως αυθαίρετα έχουν κριθεί και τα σπίτια που χτίστηκαν μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το Βόλο και είναι γνωστά ως κατοικίες «τύπου Παρασκευοπούλου». Τα συγκεκριμένα σπίτια σύμφωνα με την κ. Μπακλατζή, μολονότι χτίστηκαν με την επίβλεψη του Κράτους για να ανακουφίσουν τους σεισμόπληκτους πολίτες, κρίθηκαν αυθαίρετα διότι δεν είχαν πολεοδομική άδεια. Για τη νομιμοποίησή τους σχεδόν 55 χρόνια μετά, οι ιδιοκτήτες τους καλούνται να πληρώσουν παράβολο της τάξης των 500 ευρώ και επιπλέον την αμοιβή του μηχανικού.

Κεραμοσκεπές- μπαλκόνια έγιναν όροφοι

Σημαντικός αριθμός παραβάσεων καταγράφεται και στους παραδοσιακούς οικισμούς του Πηλίου, όπου ισχύει άλλωστε και Προεδρικό Διάταγμα για τους όρους δόμησης.

Παραδοσιακά σπίτια που αντί για πλάκα Πηλίου έχουν κεραμοσκεπή, κρίνονται αυθαίρετα. Σε ορισμένους μάλιστα οικισμούς το ποσοστό της αυθαιρεσίας ανέρχεται σε πάνω από 60%.

Παραδοσιακά σπίτια με μπαλκόνια που δεν προβλέπονται στις παραδοσιακές κατασκευές του Πηλίου, ακόμη και υπόγεια που μετατράπηκαν σε ορόφους είναι μερικά από τα παραδείγματα αυθαιρεσίας στους οικισμούς.

15 εκ. τα αυθαίρετα στη χώρα

Στην Ελλάδα τα αυθαίρετα υπολογίζονται σε περίπου 15 εκατομμύρια περίπου, σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα του Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Μιχάλη Τζάρα.

Στο σύστημα τακτοποίησης αυθαιρέτων εντάσσονται προς το παρόν περί τις 700.000 περιπτώσεις, αριθμός που καταδεικνύει ότι η προσπάθεια βρίσκεται ακόμη στην αρχή.

«Υπάρχει μεγάλη απροθυμία τακτοποίησης των αυθαιρέτων από τους ιδιοκτήτες», ανέφερε ο κ. Τζάρας αποδίδοντας το γεγονός στην οικονομική δυσπραγία των πολιτών, που δεν διαθέτουν ούτε 500 ευρώ για την τακτοποίηση του αυθαιρέτου τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου