ΤΟΠΙΚΑ

Να ενταχθεί η Μαγνησία στη Γ΄ ζώνη επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης

να-ενταχθεί-η-μαγνησία-στη-γ΄-ζώνη-επιδ-633438

Ομόφωνο ψήφισμα εξέδωσε το Δ. Σ. Νοτίου Πηλίου

Ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο ζητά η Μαγνησία να ενταχθεί στη Γ’ ζώνη (αντί για τη Β’ που είναι σήμερα) του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Ν. Πηλίου, σε θέμα που εισήχθη εκτός ημερήσιας διάταξης από την αντιδήμαρχο Μαρία Παπαβασιλείου.

Όπως ανέφερε η αντιδήμαρχος στην εισήγησή της, ο Δήμος ζητά να ενταχθεί η Μαγνησία στην ευνοϊκότερη δεύτερη κλιματική ζώνη, στην οποία ανήκουν όλοι οι άλλοι Νομοί της Θεσσαλίας. Όπως ανέφερε, στη Γ’ ζώνη, που σήμερα ανήκει η Μαγνησία, η ανώτατη κατανάλωση έχει οριστεί στα 8 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο ή 960 λίτρα ανά κατοικία, ενώ στη Β’ ζώνη (όπου ανήκουν οι Ν. Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων) η ανώτατη κατανάλωση είχε οριστεί στα 15 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο ή 1.800 λίτρα ανά κατοικία, δηλαδή το επίδομα είναι σχεδόν διπλάσιο για τη Β’ ζώνη.

«Η Μαγνησία πλήρωσε το τίμημα με υψηλή συγκέντρωση ρύπων στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου και έντονα φαινόμενα λαθροϋλοτομίας στους ορεινούς όγκους του Πηλίου και της Όθρυος», τόνισε η Μαρία Παπαβασιλείου.

Το ψήφισμα που τελικά, εγκρίθηκε ομόφωνα αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής : «Ζητούμε να ενταχθεί η Μαγνησία στην ευνοϊκότερη δεύτερη κλιματική ζώνη, στην οποία ανήκουν όλοι οι άλλοι Νομοί της Θεσσαλίας.

Να ενταχθεί ο Νομός Μαγνησίας από την Γ΄ ζώνη που είναι σήμερα στην Β’ ζώνη, όπου ανήκουν οι Νομοί Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών , Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, η ανώτατη κατανάλωση είχε οριστεί στα 15 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο ή 1.800 λίτρα ανά κατοικία .

Ανεξάρτητα από το σύστημα επιδότησης που θα επιλεγεί για φέτος, σε περίπτωση που διατηρηθεί ο χωρισμός της χώρας σε ζώνες, η Μαγνησία πρέπει να καταταχτεί εκεί που ανήκει δηλαδή στη Β΄ ζώνη, μιά και πολλές φορές η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδεν, ενώ έχει κατοικημένους ορεινούς όγκους. Πιστεύουμε ότι το ζήτημα δεν αναδείχθηκε όσο έπρεπε την προηγούμενη χρονιά, από τους τοπικούς παράγοντες, πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθεί. Αντίθετα, πρέπει όλοι μαζί να ενώσουμε τη φωνή για το αίτημα αυτό.

Ταυτόχρονα το μέτρο πρέπει να αξιολογηθεί και να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα με βάση τον στόχο που είχε τεθεί, ενώ πρέπει να καταγραφούν και να αξιολογηθούν οι περιβαλλοντικές του επιπτώσεις. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κόστος της ενέργειας είτε πρόκειται για πετρέλαιο είτε για φυσικό αέριο είναι δυσβάσταχτο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου