ΤΟΠΙΚΑ

ΛΑ.Σ.: «Με δύναμη τις θέσεις και τη δράση μας για ισχυρό ΚΚΕ παντού»

λα-σ-με-δύναμη-τις-θέσεις-και-τη-δράση-632208

«Με δύναμη τις θέσεις και τη δράση μας για ισχυρό ΚΚΕ παντού». Αυτό ήταν το σύνθημα που επικράτησε στη σημερινή συγκέντρωση όπου μίλησαν ο Απόστολος Νάνος, δημοτικός σύμβουλος Βόλου και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας, ο Αποστόλης Ριζόπουλος, υποψήφιος Δήμαρχος Βόλου και ο Τάσος Τσιαπλές υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Σε μια εκδήλωση, με τη μεγάλη συμμετοχή «παλιών και νέων φίλων», όπως είπε ο γραμματέας της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ, Βασίλης Μεταξάς στο άνοιγμα, “επιβεβαιώθηκε ότι μια γροθιά, μαζί, υποψήφιοι και φίλοι, μπορούν να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την ενίσχυση των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης στις επερχόμενες εκλογές, δημοτικές και περιφερειακές”.

Ακολουθούν αποσπάσματα των ομιλιών.

Στην ομιλία του ο Απ. Νάνος τόνισε:

Η τοπική διοίκηση, οι δήμοι και οι περιφέρειες δεν είναι θεσμοί ξεκομμένοι από την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Αποτελούν βασικό κρίκο, έναν ιμάντα για να χτυπήσουν περισσότερο τα λαϊκά δικαιώματα και να ενισχύσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Στο Βόλο, τα προηγούμενα χρόνια αναδείξαμε όλες αυτές τις πλευρές της αντιλαϊκής πολιτικής στην τοπική διοίκηση, που προωθούν με μοιρασμένους ρόλους η δημοτική αρχή Μπέου, η Περιφέρεια και η κυβέρνηση. Έχουμε παρακαταθήκη την πρωτοπόρα στάση του κόμματός μας για κάθε πρόβλημα που απασχολεί τις λαϊκές οικογένειες.

Το πιο σημαντικό στη καθημερινή μας παρέμβαση παράλληλα και με τη κοινοβουλευτική ανάδειξη, ήταν η προβολή και διεκδίκηση, σε συμπόρευση με τους εργαζομένους, με παράλληλη οργάνωση κινητοποιήσεων των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν. Για μέτρα προστασίας των ανέργων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, την στήριξη εργαζομένων που απολύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια με το κλείσιμο εργοστασίων στην περιοχή μας στα πλαίσια της συγκέντρωσης για περισσότερα κέρδη των μονοπωλίων, για τους εργαζόμενους στο δήμο και στη ΔΕΥΑΜΒ, για τα είδη προστασίας και το γάλα για τους εργαζόμενους του δήμου στην καθαριότητα, για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στο δήμο, για την κάλυψη των υπηρεσιών με το απαραίτητο προσωπικό, την καταβολή αναδρομικών, κ.ά.

Απέναντι σ’ όλες αυτές τις παρεμβάσεις και διεκδικήσεις αντιμετωπίσαμε τον κυνισμό και την ειρωνεία και της σημερινής δημοτικής αρχής. Ήταν συμπεριφορά εχθρική απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων. Πίσω από τις απερίγραπτες ύβρεις, τον ωμό αντικομουνισμό και τις αντιπαραθέσεις, πίσω από τις διαλυτικές εικόνες στις συνεδριάσεις στο δημοτικό συμβούλιο, η δημοτική αρχή Βόλου έκρυβε επιμελώς την απόλυτη συμφωνία της με την κεντρική πολιτική. Έκρυβε και έκρυβαν και οι άλλοι τη συμφωνία τους επί της ουσίας στα πολιτικά ζητήματα, στα θέματα της διαχείρισης του δήμου. Η δημοτική αρχή Μπέου αποδείχθηκε ο καλύτερος σύμμαχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ούτε μια φορά δε στράφηκε εναντίον στην κυβέρνησης για την πολιτική της, αντίθετα τη στήριζε και την υλοποιούσε με τον καλύτερο τρόπο και για το λόγο αυτό έχει την πλήρη ανοχή και στήριξη της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ, στη βρώμικη στάση της.

Η αέναη μετακίνηση στελεχών των αστικών κομμάτων από τον ένα συνδυασμό στον άλλο, αποδεικνύει ότι δεν έχουν καμιά διαφορετική πολιτική διαχείρισης των πραγμάτων στο Δήμο Βόλου. Επώνυμα στελέχη της ΝΔ στηρίζουν τη νυν δημοτική αρχή, τον Μπέο, και όχι την κυρία Καπούλα, την επίσημη υποψήφια της ΝΔ, (το έργο το έχουμε ξαναδεί με τον κύριο Μιτζικό). Υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο, γνωστά τα ονόματά τους, στηρίζουν όχι τον υποψήφιο και γνωστό πολιτικό εκπρόσωπο των βιομηχάνων στη Θεσσαλία για πολλά χρόνια, τον κύριο Παπαδούλη, αλλά, με τσιτάτα περί δημοκρατικής επιλογής κρύβουν τη στάση τους, στηρίζουν τον Μπέο να συνεχίσει να παίζει τον ντίλερ συμφερόντων μερίδας επιχειρηματιών της πόλης. Άλλοι λόγω μη εκπλήρωσης προσωπικών φιλοδοξιών, και από το χώρο της λεγόμενης «αριστεράς», ως απατημένες χήρες, αναζητούν χώρο «έκφρασης», σπέρνοντας τις ίδιες αυταπάτες που έσπερναν πριν από μερικά χρόνια όταν στήριξαν επιθετικά να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, με βρώμικη επίθεση απέναντι στο ΚΚΕ που αποκάλυπτε το ρόλο του και την πορεία που θα έχει. Και που επιβεβαιώθηκε περίτρανα!

Αυτός ο πολιτικός χυλός, τα υπόγεια ρεύματα, οι συμφωνίες πάνω και κάτω από το τραπέζι, οι διαρκείς μετακινήσεις από ψηφοδέλτιο σε ψηφοδέλτιο των αστικών κομμάτων, δείχνουν ότι δεν έχουν μεταξύ τους πολιτικές διαφωνίες για τη διαχείριση του δήμου. Ότι συμφωνούν στη μετατροπή του σε επιχείρηση με ανταποδοτικές υπηρεσίες, που θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε ακριβά. Ψάχνουν να βρουν «στέγη» εκεί που θα εκπληρώσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, που σε καμιά περίπτωση δεν έχουν σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.

Οι μετακινήσεις και οι συμμαχίες αυτές έχουν να κάνουν επίσης και με τις γενικότερες αναδιατάξεις για την αναδιάταξη του κεντρικού πολιτικού σκηνικού. Τη διαμόρφωση ενόψει και των βουλευτικών εκλογών του διπολισμού μεταξύ της σοσιαλδημοκρατικής παράταξης και της λεγόμενης δεξιάς – κεντροδεξιάς, που στόχο έχει να αποπροσανατολίσει, να βάλει νέα διλήμματα στο λαό, να υφαρπάξει την ψήφο του στις επόμενες εκλογές.

Απλώνουμε το χέρι σε κάθε αγωνιστή, να συμπορευτούμε στην απαιτητική μάχη

Όλο αυτό το διάστημα, δεκάδες εργαζόμενοι, επαγγελματίες, νεολαία, άνθρωποι με διαδρομή στο κίνημα, που για διάφορους λόγους οι δρόμοι μας χώρισαν τα προηγούμενα χρόνια, ξαναπροσεγγίζουν τις θέσεις μας, εκδηλώνουν έμπρακτα τη θέλησή τους να προσφέρουν, δηλώνουν τη στήριξή τους στο ΚΚΕ. Δίνουμε το χέρι σε όλους εσάς! Η ελπίδα, αυτή που σας την τσαλαπάτησαν σαν κουρελόχαρτο, είναι εδώ! Με το ΚΚΕ!

Προχωράμε μπροστά, με αγωνιστές καταξιωμένους, με ανθρώπους του μόχθου, με μαχητές της ζωής, που θα είναι στα ψηφοδέλτια στο Δήμο Βόλου και στην Περιφέρεια. Για να δυναμώσει η μόνη μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική από όποια θέση μας βάλει ο λαός!

Καλούμε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης να συμπορευτούμε σ’ αυτήν την σκληρή μάχη. Να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, να δώσει ψήφο στη «Λαϊκή Συσπείρωση», να καταδικάσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, τους υποψηφίους τους, που επιδιώκουν να αναβαπτιστούν στη λαϊκή συνείδηση αξιοποιώντας τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Να φανούν δήθεν ως ικανότεροι διαχειριστές στον ίδιο αντιλαϊκό μονόδρομο!

Τώρα ψήφος στο ΚΚΕ και στη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, για την ενίσχυση των αγωνιστικών ψηφοδελτίων, στο Δήμο Βόλου με υποψήφιο Δήμαρχο τον Αποστόλη Ριζόπουλο, στην περιφέρεια Θεσσαλίας με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Τάσο Τσιαπλέ. Όπως λέει και το σύνθημά μας: ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ! ΓΙΑ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ Η ΛΑΪΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ! ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ, ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ!”.

Το λόγο μετά πήρε ο Απ. Ριζόπουλος ο οποίος ανέφερε:

“Δεν υπάρχει πρόβλημα κεντρικό ή τοπικό που να μην συνδέεται με τη στρατηγική, που με απόλυτη συνέπεια ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες. Στρατηγική που στόχο έχει την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών, στρατηγική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας, στα πλαίσια του ευρύτερου σχεδιασμού στην Ε.Ε. για την εξυπηρέτηση των μονοπωλίων της σε ένα διεθνές περιβάλλον εσωτερικών και εξωτερικών αντιθέσεων.

Πολλοί πιστεύουν ότι σε τοπικό επίπεδο μπορεί να ακολουθηθεί μια διαφορετική από την κεντρική αντιλαϊκή πολιτική!

Όλοι αυτοί, μαζί και με τη σημερινή δημοτική αρχή Μπέου, που έχουν διαχειριστεί, και στο Βόλο και στη Θεσσαλία την τοπική διοίκηση, επιδιώκουν να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους. Να θολώσουν τα νερά! Να αποποιηθούν τις ευθύνες τους. Γιατί υπηρέτησαν και υπηρετούν πιστά τις αντιδραστικές αλλαγές στην τοπική διοίκηση, που χρόνο με τον χρόνο προσαρμόζεται πιο στενά στους στόχους της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Πιο συγκεκριμένα επιδιώκουν:

Να ανοίξουν νέα πεδία για την άνθιση της επιχειρηματικότητας στους τομείς της ενέργειας, στη διαχείριση απορριμμάτων, στην αξιοποίηση φυσικών πόρων και της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, που προβλέπεται η ληστρικά μακρόχρονη παραχώρηση σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Η σημερινή δημοτική αρχή Βόλου αποδείχτηκε πιο πρωτοπόρα από την προηγούμενη στη στήριξη επιχειρηματικών συμφερόντων αξιοποιώντας όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδιωτικοποιεί και παραχωρεί σε ιδιωτική εταιρεία του εκσυγχρονισμού του οδοφωτισμού, με εκτιμώμενη αξία 18 εκ. €, για τα επόμενα 12 χρόνια, με παραχώρηση απευθείας των ανταποδοτικών τελών. Προχώρησε σε προμήθεια με χρονομίσθωση (leasing) απορριμματοφόρων και άλλου εξοπλισμού για την υπηρεσία καθαριότητας και πρασίνου, αξίας πάνω από 5 εκ. €, που θα τον χρυσοπληρώσουμε. Το πάρτι εκατομμυρίων δεν έχει τελειωμό στο δήμο Βόλου, αν πάρουμε υπόψη τα κάθε λογής έργα που αναλαμβάνουν εργολαβικές εταιρείες που με καθυστερήσεις και υπερτιμολογήσεις βάζουν χέρι στο ταμείο του δήμου, όπως η ΕΡΓΗΛ στη ΔΕΥΑΜΒ. Με τη «Βιώσιμη αστική ανάπλαση» ΠΕΠ 2014 -2020, εστιάζει σε έργα στο κέντρο της πόλης, έργα που εξωραΐζουν το εμπορικό κέντρο, την αγορά, όπου χρόνο με τον χρόνο συγκεντρώνονται μεγάλες επιχειρήσεις – αλυσίδες και στο εμπόριο και στα καταστήματα εστίασης και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Εκεί όμως που η δημοτική αρχή έδειξε ξεδιάντροπα τη στήριξη της στα επιχειρηματικά συμφέροντα, καταπατώντας το δικαίωμα του λαού του Βόλου στην υγεία, καταδικάζοντάς να αναπνέει τις καρκινογόνες διοξίνες, τα βαρέα μέταλλα και τα ασφυκτικά καυσαέρια ήταν στο θέμα της ΑΓΕΤ – LAFARGE, υλοποιώντας περιφερειακό σχεδιασμό στη διαχείριση των απορριμμάτων, προωθώντας επένδυση 40 εκ. € στον ΧΥΤΑ Βόλου, για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων που θα παράγει SRF – RDF, δηλαδή το καρκινογόνα φθηνό καύσιμο για τα κέρδη της ΑΓΕΤ.

Η αντιλαϊκή τους πολιτική δεν εξαντλείται στα παραπάνω. Με το ψευδές επιχείρημα της «οικονομικής αυτοτέλειας» μεταφέρονται νέα φορολογικά βάρη στις πλάτες στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών και νομιμοποίηση παλιών, όπως σχεδιάζουν για τον ΕΝΦΙΑ.

Γι’ αυτό, παρά το γεγονός ότι τα εισοδήματα των λαϊκών νοικοκυριών μειώθηκαν δραματικά και πολλοί συμπολίτες μας έμειναν άνεργοι, τα τελευταία χρόνια τα πανάκριβα ανταποδοτικά τέλη στο δήμο Βόλου παρέμειναν σταθερά. Επίσης η δημοτική αρχή Βόλου, αξιοποιώντας σχετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης τσάκισε εισπράττοντας το 2018 ποσό 5,7 εκ. € από παλιές οφειλές στο δήμο με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Στα ίδια πλαίσια διατηρεί σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές την τιμή του νερού στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΜΒ, για να πληρώνουν οι «πελάτες» θα πληρώνουν, σύμφωνα πάλι με σχετική οδηγία της Ε.Ε. για την «ανάκτηση του κόστους του νερού».

Όταν καυχιέται ο δήμαρχός Βόλου, κ. Μπέος, ότι εμείς διαχειριζόμαστε και επενδύουμε τα λεφτά των δημοτών ώστε να πιάνουν τόπο, έχει πλήρη συνείδηση της φορομπηχτικής πολιτικής που ακολουθεί. Σε τίποτε δε διαφοροποιήθηκε από τη κεντρική πολιτική. Ποτέ δεν υπερασπίστηκε κανένα δικαίωμα των λαϊκών ανθρώπων της πόλης μας. Γι’ αυτό κι είχε την πλήρη στήριξη και από την κεντρική διοίκηση, και από τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Σήμερα πολλοί συμπολίτες μας, αποπροσανατολισμένοι από την προπαγάνδα της δημοτικής αρχής λένε: «τουλάχιστον αυτός έκανε έργα»! Η πόλη μας είναι πολύ πίσω από τα έργα που έχει ανάγκη. Τα έργα που έκανε η δημοτική αρχή ήταν προγραμματισμένα από τις προηγούμενες. Ουσιαστικά δεν έχουμε νέα έργα.

Σήμερα η κατάσταση είναι τραγική! Σχολεία με τεράστιες ελλείψεις στη συντήρηση και στην καθαριότητα, στην υγιεινή και ασφάλεια. Δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για σχολική στέγη. Συνοικίες εγκαταλελειμμένες, δρόμοι σαν οργωμένα χωράφια. Δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων στις γειτονιές, εκατοντάδες παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών. Αντισεισμική, αντιπυρική, αντιπλημμυρική προστασία δεν υπάρχουν σε κανένα σχέδιο.

Εμείς κοιτάζουμε στα μάτια τον κόσμο. Αυτούς που ξέρουν καλά πως η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και το ΚΚΕ παντού, σε όλα τα μέτωπα του καθημερινού αγώνα ενάντια στη βάρβαρη πολιτική ήταν και θα είναι κοντά του. Σε μικρούς και μεγάλους αγώνες με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον του λαού και των εργατών, για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων τους, ενάντια στη λυσσαλέα επίθεση των μονοπωλίων, της αστικής τάξης και των πολιτικών εκπροσώπων της.

Τους ζητάμε να σκεφτούν, να προβληματιστούν: Τι είναι αυτό που πραγματικά θα φόβιζε αυτούς που κερδοσκοπούν με τις θυσίες του ελληνικού λαού; Τι θα τους προκαλούσε πραγματικό πανικό; Μια δημοτική ή περιφερειακή αρχή με πλειοψηφία από του πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου, των αστικών κομμάτων, ή μια αρχή που το τιμόνι στα χέρια τους θα είχαν οι κομμουνιστές; Τι θα έκανε τη πραγματική διαφορά για τα συμφέροντα του λαού;

Θέλει δήμαρχο – περιφερειάρχη – διοίκηση – που θα υπηρετεί την κυβέρνηση, τους εταίρους της ΕΕ, τα πολλά επιχειρηματικά συμφέροντα ή δήμο που θα δουλεύει μαζί με το λαό της πόλης, τον κινητοποιεί, διεκδικεί μαζί του, παλεύει από θέσεις αντιπολίτευσης στους ισχυρούς;

Ιδιαίτερα τώρα με τον Κλεισθένη, γίνεται πιο επιτακτικό, το εξής: να βγουν όσο το δυνατόν περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ! Μόνο έτσι θα δυναμώσει η φωνή του λαού, του εργάτη και της εργάτριας, του άνεργου, του συνταξιούχου, του βιοπαλαιστή επαγγελματία, του νέου, μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Όλοι όσοι δεν ανέχονται την κοροϊδία, τις συναλλαγές, τη βρωμιά και δυσωδία που είναι επακόλουθο της αντιλαϊκής πολιτικής, των μέτρων υπέρ των επιχειρηματιών και σε βάρος των λαϊκών οικογενειών. Για όλους αυτούς δεν υπάρχει δίλημμα! Υπάρχει μόνο μια επιλογή! Να βγάλουν όσο το δυνατόν πιο ψηλά τη Λαϊκή Συσπείρωση από τον πρώτο γύρο, να δώσουν πληρωμένη απάντηση με υψηλά ποσοστά στο ΚΚΕ και εδώ στο Δήμο Βόλου. Για να μην παγιδευτούν στα ψευτοδιλήμματα προκειμένου να πάρουν στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο την πλειοψηφία οι παρατάξεις που δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να τα βρίσκουν, με βρισιές ή χωρίς, γιατί αυτό που τους ενώνει είναι η ίδια στρατηγική! Ισχυρό ΚΚΕ και στα έδρανα του συμβουλίου και με Δήμαρχο κομμουνιστή. Για αυτό παλεύουμε και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις!

Οι πέντε κομμουνιστές δήμαρχοι απέδειξαν ότι πραγματικά, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που θέτει η κεντρική διοίκηση, ήταν αυτοί που στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων, υπερασπίζοντας κάθε αγώνα για τα δικαιώματά τους, που μπήκαν μπροστά στις διεκδικήσεις του λαού για την υπεράσπιση του, που πήραν μέτρα ανακούφισης απέναντι στις επιπτώσεις από την αντιλαϊκή πολιτική, που στάθηκαν στο πλευρό όλων όσων υποφέρουν, ήταν τα θύματα αυτής της ανελέητης επίθεσης από την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Μπαίνουμε μπροστά, διεκδικούμε, μέσα από το κίνημα, μέσα από το δημοτικό συμβούλιο, πάνω στους εξής βασικούς άξονες:

Όλοι οι πολιτικά εμπλεκόμενοι, που συμφωνούν με τη στρατηγική της Ε.Ε. και της κυβέρνησης ρωτούν εκ του πονηρού: τι θα κάνετε στο δεύτερο γύρο; Σπεκουλάρουν, όχι βέβαια για πρώτη φορά, βάζουν διλήμματα στον κόσμο για να συνεχίσουν να κρύβουν την πολιτική τους ταύτιση με ψευδεπίγραφες αντιθέσεις!

Τους ζητάμε να σκεφτούν, να προβληματιστούν: Θέλει δήμαρχο – περιφερειάρχη – διοίκηση – που θα υπηρετεί την κυβέρνηση, τους εταίρους της ΕΕ, τα πολλά επιχειρηματικά συμφέροντα ή δήμο που θα δουλεύει μαζί με το λαό της πόλης, τον κινητοποιεί, διεκδικεί μαζί του, παλεύει από θέσεις αντιπολίτευσης στους ισχυρούς;

Σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλοι και φίλες,

Δίνουμε τον αγώνα! Συνεχίζουμε! για τα συμφέροντα των εργαζομένων, των νέων και των γυναικών της πόλης και της περιοχής μας.

Δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη! Όλοι σαν μια γροθιά!

Το κάλεσμα που απευθύνουμε στο λαό της πόλης είναι κάλεσμα συνέπειας, αγωνιστικότητας, αισιοδοξίας και πρέπει να φτάσει παντού.

Όλοι μαζί να δώσουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την ενίσχυση των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές, δημοτικές και περιφερειακές.

Ο αγώνας του λαού μας να εκφραστεί και στην κάλπη! Με ισχυρό ΚΚΕ παντού!

Ο Τάσος Τσιαπλές στην ομιλία του είπε:

Στην αποψινή συγκέντρωση της Λαϊκής Συσπείρωσης εδώ στο Βόλο των μεγάλων αγωνιστικών παραδόσεων του εργατικού κινήματος και του ΚΚΕ, αλλά και την πόλη της ανεργίας και της φτώχειας που την μετέτρεψαν οι αστικές κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές και η περιφερειακή αρχή με τις αντιλαϊκές πολιτικές τους, αντι για Μονακό, σας μεταφέρω αισιόδοξα μηνύματα, ότι μαζί μας στις εκλογές του ερχόμενου Μάη, έρχονται στα ψηφοδέλτιά μας, αγωνιστές που έφυγαν από άλλους πολιτικούς χώρους και συμπαρατάσσονται μαζί μας αναγνωρίζοντας την ανάγκη να δυναμώσει το ΚΚΕ παντού, αλλά δημιουργούνται και καλύτερες προϋποθέσεις, να ενισχυθούν τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Περιφέρεια, Δήμο και Κοινότητες, αλλά και του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές, με την δική μας δουλειά βεβαίως.

Και απ’ αυτό το βήμα, απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε εργατοϋπάλληλο, μικροεπαγγελματία, μικρομεσαίο αγρότη, συνταξιούχο, στη νεολαία και στις γυναίκες του Βόλου και της Μαγνησίας, που εξαπατήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, να μην γυρίσει στη Ν.Δ ή στο ΠΑΣΟΚ που έχουν την ίδια ουσιαστικά πολιτική. Να μην σκορπίσουν την δυσαρέσκειά τους στις διάφορες οπορτουνιστικές δυνάμεις που δεν έχουν εναλλακτική πρόταση απέναντι στο εκμεταλλευτικό σύστημα. Κανείς να μην ξεγελαστεί από το δήθεν αντισυστημικό προφίλ της ναζιστικής, εγκληματικής Χ.Α που είναι το πιο πιστό στήριγμα του καπιταλισμού.

Τώρα να ψηφίσουν τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια και στον Δήμο και του ΚΚΕ, στην ευρωβουλή και στην Βουλή, που ήταν πάντα μπροστά στους λαϊκούς αγώνες, για να υπάρχει πιο δυνατή λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι σε κάθε αντιλαική πολιτική, για να δυναμώσει η διεκδίκηση των λαικών αναγκών, είτε ο λαός μας τάξει στην διοίκηση, είτε στην αντιπολίτευση της Περιφέρειας και των Δήμων και για να δυναμώσει ο αγώνας για λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ, αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα, προσπαθούν, να εξαπατήσουν και να εγκλωβίσουν ακόμα μια φορά εργατικά και λαικά στρώματα, με τα ψέματα, τα ψίχουλα, την κάλπικη αντιπαράθεση για δήθεν σύγκρουση των δυνάμεων της προόδου που τάχα εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ και της οπισθοδρόμησης που εκπροσωπεί η Ν.Δ.

Η κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε, απέναντι στο εγχώριο και ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Αυτές τις δεσμεύσεις -τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και τη στήριξη των ευρωατλαντικών σχεδιασμών- θέλει να ολοκληρώσει μέχρι τις εκλογές, για αυτό το λόγο και όλοι οι παραπάνω είναι αυτοί που την στηρίζουν.

Όσο κι αν η κυβέρνηση βαφτίζει ως δήθεν “προοδευτική” τη Συμφωνία των Πρεσπών, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.Την επαίσχυντη αυτή συμφωνία την ήθελαν και την επέβαλλαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε, για να προωθήσουν την ευρωατλαντική ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων και να αποδυναμώσουν την επιρροή άλλων κέντρων, όπως η Ρωσία

Η κυβερνητική προπαγάνδα περί “θετικών μέτρων”, που μένουν να υλοποιηθούν στο υπόλοιπο της κυβερνητικής θητείας, εννοώντας τα ψίχουλα, είναι στάχτη στα μάτια του λαού. Ακόμη και αυτά δεν θα δίνονταν αν δεν υπήρχαν οι αγώνες του εργατικού-λαϊκού κινήματος, με την καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ.

Η λεγόμενη μεταμνημονιακή εποχή και η δήθεν δίκαιη ανάπτυξη για την οποία πασχίζουν κυβέρνηση, τα άλλα αστικά κόμματα και οι αιρετοί τους σε Περιφέρεια και Δήμους, είναι για το κεφάλαιο και όχι για τον λαό.

Αυτό, άλλωστε, δείχνουν η διατήρηση των πάνω από 700 μνημονιακών νόμων, τα ματωμένα πλεονάσματα, η ασφυκτική επιτροπεία ως το 2060, τα νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, των δυσβάσταχτων φόρων. Η αύξηση των πλειστηριασμών λαικών σπιτιών και εργαλείων δουλειάς. Το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς που αγωνίζεται κόντρα σ’ αυτό στα μπλόκα του αγώνα, τα οποία ποινικοποιεί η κυβέρνηση στέλνοντας 10 αγρότες σε δίκη εξπρές. Η εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας, οι ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτριών, μηχανημάτων και μονάδων υγείας, σχολείων και εκπαιδευτικών.

Η κυβέρνηση δεν επαναφέρει τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ όπως έλεγε ότι θα κάνει, αλλά έβαλε σε εφαρμογή τον άθλιο νόμο Βρούτση της Ν.Δ, με τις ψήφους και της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ και του Λεβέντη, με τον οποίο καταργούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και καθορίζει τον κατώτερο μισθό η εκάστοτε κυβέρνηση, με βάση την δημοσιονομική κατάσταση και τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, δίνοντας μια αύξηση 50 ευρώ μεικτά τον μήνα, που θα εκμηδενισθεί με την εφαρμογή αργότερα της μείωσης του αφορολόγητου, ενώ διατηρεί τις μεγάλες μειώσεις στους μισθούς της πλειοψηφίας των μισθωτών, που παραμένουν χωρίς ΚΣΣΕ.

Ο λαός να μην ψάχνει τις επιμέρους διαφορές ανάμεσα σε κόμματα ίδιας κοπής, αλλά να κάνει την πραγματική διαφορά, ενισχύοντας το ΚΚΕ παντού. Για να δυναμώσει η διεκδίκηση, η ελπίδα, ο αγώνας για αλλαγή τάξης στην εξουσία, με την κατάχτησή της από την εργατική τάξη, για να οργανωθεί η οικονομία με βάση τις λαϊκές ανάγκες και όχι του κεφαλαίου.

Στις εκλογές του Μαΐου και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, αρκετοί συνδυασμοί θα διεκδικήσουν την ψήφο των εργαζομένων και των λαικών στρωμάτων. Ωστόσο το κριτήριο ψήφου, δεν μπορεί να είναι τα πρόσωπα, γιατί αυτό που καθορίζει την ταυτότητα του καθενός, είναι ποια πολιτική στηρίζει, η στάση του απέναντι στα λαικά προβλήματα, στις αιτίες που τα δημιουργούν και την διέξοδο απ’ την αντιλαική πολιτική. Η στάση του στο ζήτημα της ανάπτυξης –από ποιόν και για ποιόν– που φέρνει στο προσκήνιο την πραγματική διαχωριστική γραμμή, με ποιόν είναι ο καθένας, είτε έχει κομματική στήριξη, είτε εμφανίζεται «ανεξάρτητος». Να επιλέξουν περιφερειάρχη για την υπεράσπιση των λαικών συμφερόντων και όχι του κεφαλαίου.

  • Η παράταξη της Ν.Δ με τον κ Αγοραστό, που έχει τη διοίκηση της περιφέρειας Θεσσαλίας, υπηρέτησε πιστά, σε σύμπλευση με όλες τις αστικές κυβερνήσεις και την Ε.Ε, την κυρίαρχη πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου και στην περίοδο της κρίσης του και τώρα που προσπαθεί να ανακάμψει, όπως και την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε.

Η αντιπαράθεση με τον κ. Αγοραστό, των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, που ως τώρα τάχα «σκοτώνονταν» και τώρα λένε ότι θα συνεργαστούν με επικεφαλής τον κ. Τσιλιμίγκα, των ΑΝΕΛ, των Οικολόγων, της ΛΑΕ, του κ. Κουρέτα που πορεύτηκε και με τον κ. Αγοραστό και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με το Ποτάμι, είναι ψευδεπίγραφη. Στα βασικά ζητήματα συμφωνούσαν όλες αυτές οι δυνάμεις. Το ίδιο και η ναζιστική Χρυσή Αυγή, που συμφωνούσε στα βασικά με την πλειοψηφία, χύνοντας το δηλητήριο του αντικομμουνισμού, του εθνικισμού, του μίσους ενάντια στο εργατικό και το αγροτικό κίνημα, στους μετανάστες και τους άλλους λαούς.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, είναι η μόνη δύναμη που αποκάλυπτε και αντιπάλευε, αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές και διεκδικούσε πολιτικές και μέτρα στήριξης των εργατικών-λαικών οικογενειών.

Είμαστε η μόνη δύναμη που μπορούμε να υπερασπισθούμε το λαό μέσα από τους καθημερινούς αγώνες, αλλά και να ηγηθούμε μιας τέτοιας προοπτικής ριζικών αλλαγών υπέρ του λαού, γι’ αυτό απαιτείται η ισχυροποίηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια, στον Δήμο Βόλου και κάθε δήμο, ισχυροποίηση του ΚΚΕ στη Βουλή και στην ευρωβουλή. Ολοι στον αγώνα και με την νίκη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου