ΤΟΠΙΚΑ

Τεστ δημοκρατίας στην Τιφλίδα

τεστ-δημοκρατίας-στην-τιφλίδα-851206

Ανοιξαν χθες το πρωί οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές – εξπρές στη Γεωργία έπειτα από πολύμηνη πολιτική κρίση. Ο κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης Λέβαν Γκατσετσιλάντζε καταγγέλλει ότι θα επιχειρηθεί νοθεία στις κάλπες υπέρ του νυν προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι.
«Αυτό που συμβαίνει τώρα στη Γεωργία δεν είναι ελεύθερες εκλογές» αναφέρει ο επιχειρηματίας και βουλευτής Λέβαν Γκατσετσιλάντζε σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε στη γεωργιανή τηλεόραση. Ο Γκατσετσιλάντζε, υποψήφιος των εννέα κομμάτων της αντιπολίτευσης, κάλεσε τους υποστηρικτές του να βρίσκονται σε επιφυλακή στα εκλογικά τμήματα.
Οι γεωργιανές Αρχές αποκρούουν κάθε υπόνοια και επιμένουν ότι οι προεδρικές εκλογές θα είναι δίκαιες και ελεύθερες. Την ψηφοφορία επιβλέπουν εκατοντάδες παρατηρητές από τη διεθνή κοινότητα, αναφέρει το BBC, καθώς η ψηφοφορία αυτή είναι στην ουσία ένα τεστ δημοκρατίας για την πρώην σοβιετική δημοκρατία.
Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι φέρεται ως ο επικρατέστερος νικητής, αν και υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν θα καταφέρει, όπως επιδιώκει, να συγκεντρώσει πάνω από το απαιτούμενο 50% για να αποφευχθεί η διεξαγωγή δεύτερου γύρου.
Το χρονικό προς την κάλπη
Η Γεωργία οδηγήθηκε σε πρόωρες προεδρικές εκλογές μετά το κύμα διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης τον Νοέμβριο. Τα μέχρι πρότινος αδύναμα και διχασμένα κόμματα της αντιπολίτευσης σχημάτισαν ενιαίο μέτωπο και ξεκίνησαν εθνική εκστρατεία με αίτημα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για την απομάκρυνση μίας κυβέρνησης που καταγγέλλουν ως διεφθαρμένη και αυταρχική.
Οι εκλογές προβλέπονταν κανονικά το φθινόπωρο του 2008.
Πέντε ημέρες μαζικών διαδηλώσεων στην Τιφλίδα με τη συμμετοχή 100.000 ανθρώπων έληξαν με λαστιχένιες σφαίρες, γκλομπ και μάνικες νερού. Περισσότεροι από 500 διαδηλωτές τραυματίστηκαν στη βίαιη καταστολή των συγκεντρώσεων για να ακολουθήσει η κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης από τον Μιχαήλ Σαακασβίλι με κατηγορίες κατά της Ρωσίας για υποκίνηση πραξικοπήματος.
Ο Γεωργιανός πρόεδρος ήλθε αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη εσωτερική πρόκληση από την ειρηνική «Επανάσταση των Ρόδων» που τον έφερε στην εξουσία τέσσερα χρόνια πριν. Τα ίδια κόμματα που τον στήριξαν στην εξέγερση του 2003 τώρα στράφηκαν εναντίον του και κατέρχονται στις εκλογές με κοινό υποψήφιο.
Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης διήρκεσε εννέα ημέρες και υπό το βάρος των διεθνών αντιδράσεων για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων ο Μιχαήλ Σαακασβίλι κήρυξε απρόθυμα προεδρικές εκλογές στις 5 Ιανουαρίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου