ΤΟΠΙΚΑ

Διήμερο εκδηλώσεων Camera Obscura EAAK

διήμερο-εκδηλώσεων-camera-obscura-eaak-63051

Στην Αρχιτεκτονική του Βόλου σήμερα και αύριο

Η camera obscura, σχήμα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης, που παρεμβαίνει στην Αρχιτεκτονική του Βόλου, διοργανώνει 2ο διήμερο εκδηλώσεων για την αρχιτεκτονική.

Το διήμερο θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο 18 και 19 Μαρτίου στο φουαγιέ της Αρχιτεκτονικής, στο Πεδίον του Αρεως.

Την πρώτη μέρα θα πραγματοποιηθεί αντιμάθημα και προβολή ταινίας μικρού μήκους με συζήτηση πάνω στον κοινωνικό ρόλο του αρχιτέκτονα. Στη συνέχεια την ίδια μέρα θα γίνει παρουσίαση του κόμικ «Η Πάπισσα Ιωάννα» του Λευτέρη Παπαθανάση με ομιλητή τον ίδιο και το Φάνη Γραμμένο, καθηγητή του τμήματος των Πολιτικών Μηχανικών. Με αφορμή το κόμικ θα συζητηθούν ζητήματα φύλου και θρησκείας.

Τη δεύτερη μέρα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση πάνω στα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών με ομιλητές τον Κώστα Βουρεκά, μέλος της Αριστερής Κίνησης Εργαζομένων Αρχιτεκτόνων και του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και τον Παναγιώτη Σιούλα, μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και εργαζόμενος σε πεντάμηνα προγράμματα. Στο χώρο θα υπάρχουν εκθέσεις με θέμα τις Αόρατες Πόλεις του Ιταλο Καλβίνο και την ουτοπία. Το διήμερο θα κλείσει με ρεμπέτικο γλέντι.

Με αφορμή το διήμερο εκδηλώσεων οι διοργανωτές σε ανακοίνωσή τους τονίζουν: «Επειτα από πέντε περίπου χρόνια μνημονίων, σκληρής λιτότητας και εξαθλίωσης κάθε πτυχής της καθημερινότητάς μας, σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας έχει χαθεί κάθε ελπίδα για μια νέα προοπτική. Εμείς από τη μεριά μας σαν camera obscura ΕΑΑΚ έχουμε διαλέξει στρατόπεδο και είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε συλλογικά. Επιδιώκουμε μέσα από τις συζητήσεις μας και τις συλλογικές μας δράσεις να αναζητήσουμε τις απαντήσεις στα καθημερινά μας προβλήματα, να αντιστρέψουμε την εικόνα της καθημερινότητας και να σχεδιάσουμε μια νέα κοινωνία στα μέτρα των αναγκών και των ονείρων μας. Σ’ αυτό το πλαίσιο διοργανώνουμε το διήμερο εκδηλώσεων στο οποίο συζητάμε γύρω από ζητήματα θρησκείας και φύλου, προβληματιζόμαστε για το ρόλο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και ανακαλύπτουμε τις δυνατότητες αντίστασης του νέου μηχανικού στην εποχή της κρίσης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου