ΤΟΠΙΚΑ

Ανω κάτω ο Νομός Μαγνησίας

ανω-κάτω-ο-νομός-μαγνησίας-851206

Οι πολίτες της Μαγνησίας το τελευταίο τετραήμερο έχουν γίνει μάρτυρες μιας αδυσώπητης κόντρας με απρόβλεπτες εξελίξεις για το τοπικό πολιτικό σκηνικό. Υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές, νομάρχες, εισαγγελείς, δήμαρχοι και μέσα ενημέρωσης συνθέτουν ένα εκρηκτικό υλικό που ήδη έχει πάρει φωτιά. Οι παραδοσιακές συμμαχίες και οι εσωκομματικές γραμμές έχουν καταρρεύσει και στη θέση τους άλλες καινούριες, περιστασιακές ή όχι, έρχονται για να αντιμετωπίσουν τα έκτακτα γεγονότα, αλλά και να ελέγξουν στο μέτρο του δυνατού τις μελλοντικές εξελίξεις.
Αφορμή για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ήταν μια επερώτηση στη Βουλή από πλευράς του Γιώργου Σούρλα σχετικά με τον τρόπο πρόσληψης 42 συμβασιούχων στη Νομαρχία Μαγνησίας. Ο κ. Σούρλας, ούτε λίγο ούτε πολύ, με την επερώτησή του έλεγε ότι οι προσλήψεις έγιναν παράτυπα και εν κρυπτώ. Άμεση ήταν η αντίδραση του Νομάρχη Μαγνησίας, ο οποίος κατηγόρησε τον έμπειρο πολιτικό ότι επειδή δεν προσλήφθηκαν πολιτικοί του φίλοι κατέθεσε την επερώτηση. Ο κ. Σούρλας επανήλθε, μιλώντας για διακομματικές ανίερες συμμαχίες και αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι προσλήψεις έγιναν όπως έγιναν, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ρουσφέτια του ιδίου του Νομάρχη και κυρίως του συναδέλφου του Υφυπουργού, Θανάση Νάκου. Στη σφοδρή αντιπαράθεση ονόματα δεν αναφέρθηκαν, αλλά για τους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ οι φαρμακερές αιχμές και τα δηλητηριώδη υπονοούμενα δεν επιδέχονται καμία παρερμηνεία. Αστάθμητος παράγοντας της αντιπαράθεσης στάθηκε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου κ. Αχιλλέας Ζήσης, ο οποίος με βάση την επερώτηση του Γιώργου Σούρλα διέταξε προκαταρκτική εξέταση. Το γεγονός σχολίασε ο Νομάρχης Μαγνησίας με τρόπο τον οποίο ο Εισαγγελέας θεώρησε απαξιωτικό, με συνέπεια να κινείται προς την κατεύθυνση κατάθεσης αγωγής εναντίον του Νομάρχη, προκειμένου να προστατεύσει το κύρος του θεσμού και του προσώπου του. Στην κορύφωση της αντιπαράθεσης κλήθηκαν οι μεγάλες δυνάμεις. Πιο συγκεκριμένα μόλις προχθές ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος με ανακοίνωσή του δηλώνει απερίφραστα ότι οι προσλήψεις από τη Νομαρχία Μαγνησίας έγιναν με νόμιμο τρόπο. Το γεγονός ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι πολιτικός προϊστάμενος του Θανάση Νάκου εξόργισε τον Γιώργο Σούρλα, ο οποίος μίλησε χθες για κοινοβουλευτική απρέπεια, εφόσον πριν απαντηθεί η επερώτησή του εκδίδεται ανακοίνωση από τον υπουργό, η οποία παρεμβαίνει ευθέως στην τοπική διαμάχη.
Έτσι έχει αυτή τη στιγμή το σκηνικό μάχης που έχει στηθεί στη Μαγνησία. Ο πιο απλός παρατηρητής καταλαβαίνει ότι στο ένα στρατόπεδο βρίσκονται ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος και ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας και στο άλλο στρατόπεδο ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας. Αμφότερα τα στρατόπεδα διαθέτουν φίλιες και εχθρικές δυνάμεις, ενώ καταγράφονται και «δυνάμεις» που δεν μπορούν να ενταχθούν στο ένα ή στο άλλο στρατόπεδο, ωστόσο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, όπως ο τοπικός Εισαγγελέας κ. Ζήσης.
Οι υπόλοιποι πολιτικοί παράγοντες παρακολουθούν, επιχειρώντας να μην καταγράψουν απώλειες οι ίδιοι κι αν είναι δυνατόν από τη σύγκρουση να αποκομίσουν και πολιτικά οφέλη. Για παράδειγμα ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης δεν έχει εκφράσει ακόμα την άποψή του, ακολουθώντας την πάγια τακτική του «μακριά από μπαρούτι και καπνό». Αντιθέτως η Ροδούλα Ζήση, χωρίς να πάρει σαφή θέση υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει δημοσιοποίηση για τις θέσεις εργασίας στους φορείς της Αυτοδιοίκησης είτε το προβλέπει ο νόμος είτε όχι, ώστε να λαμβάνουν γνώση όλοι οι δημότες και κυρίως οι άνεργοι.
Άσχετα με το πώς θα λήξει το ζήτημα των προσλήψεων, δύο αρκετά νέα ενδιαφέροντα στοιχεία προέκυψαν από τη σύγκρουση των τελευταίων ημερών. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κοινοβουλευτική εξέλιξη του θέματος, αφού ο κ. Παυλόπουλος θα προσέλθει στη Βουλή για να απαντήσει στην επερώτηση του κ. Σούρλα, ενώ εντός δεκαπενθημέρου πρέπει να ολοκληρωθεί και η προκαταρκτική εξέταση που διέταξε ο Εισαγγελέας Βόλου από τον αρμόδιο Ανακριτή. Επίσης η αγωγή που κατά τα φαινόμενα θα καταθέσει ο Εισαγγελέας Αχιλλέας Ζήσης κατά του νομάρχη παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον.
Σε κάθε περίπτωση το τοπικό πολιτικό σκηνικό αναδιατάχθηκε πλήρως. Η προεκλογική συμμαχία Θανάση Νάκου και Γιώργου Σούρλα είναι βέβαιο ότι αποτελεί παρελθόν. Αντίθετα οι περσινές ομηρικές πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ του νομάρχη Απόστολου Παπατόλια και του Υφυπουργού Εσωτερικών Θανάση Νάκου μάλλον έχουν δώσει τη θέση τους, αν όχι σε μια αγαστή συνεργασία, σίγουρα σε ένα ακλόνητο modus viventi.
Εκείνο που δεν αντέχει με τίποτα η τοπική επικαιρότητα είναι να δούμε τώρα και τη γέννηση μιας στενής πολιτικής συνεργασίας μεταξύ του Αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Σούρλα και της πρώην Βουλευτού της Ν.Δ Ζέττας Μακρή, η οποία επίσης δεν έχει τοποθετηθεί στο θέμα που ανέκυψε, το παρακολουθεί όμως με μεγάλο ενδιαφέρον και καταγράφει την κάθε λεπτομέρεια και παράμετρό του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου