ΤΟΠΙΚΑ

Εκθέματα 400 εκ. χρόνων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου

εκθέματα-400-εκ-χρόνων-στο-μουσείο-φυσικ-626603

Περισσότεροι από 12.000 επισκέπτες κάθε ηλικίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Βλέμματα θαυμασμού αποσπούν τα σπάνια εκθέματα, ηλικίας 400 έως 2 εκατομμυρίων ετών, που κοσμούν τις προθήκες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου. Περισσότεροι από 12.000 φίλοι του πολιτισμού κάθε ηλικίας, Ελληνες και ξένοι, έχουν περιηγηθεί μέχρι σήμερα στο χώρο, καταγράφοντας τις ενθουσιώδεις εντυπώσεις τους στο βιβλίο των επισκεπτών.

Το παλαιότερο απολιθωμένο ζώο που εκτίθεται έχει ηλικία 400 εκατομμυρίων χρόνων, ενώ ο μέσος όρος των εκθεμάτων μετρούν 2 εκ. χρόνια, αντίστοιχα. Στο Μουσείο εκτίθενται απολιθώματα ελεφάντων και άλλα θηλαστικά όπως γαζέλες, ύαινες, καμηλοπαρδάλεις, ρινόκεροι, που έζησαν στη Μαγνησία, καθώς επίσης και οστρακόδερμα.

Το πλέον εντυπωσιακό έκθεμα είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος χαυλιόδοντας που έχει βρεθεί στην περιοχή μας. Προέρχεται από μαμούθ, πρόγονο του ελέφαντα, που έζησε πριν από 2 εκ. χρόνια και ανακαλύφθηκε στο αργιλοριχείο της ΑΓΕΤ.

Στα δύο χρόνια λειτουργίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, περισσότερα από 8.000 παιδιά έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής στα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται. Μαθητές και των δυο βαθμίδων εκπαίδευσης από τη Ρόδο, τη Σάμο, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, ακόμη και τον Εβρο, επισκέπτονται σε καθημερινή σχεδόν βάση το Μουσείο.

«Τα απογεύματα πραγματοποιούνται και μεμονωμένα προγράμματα για παιδιά, το πρόγραμμα ανακάλυψης με δεινοσαύρους για τους μικρούς παλαιοντολόγους και διάφορα ακόμη προγράμματα. Τα πρωινά έχουμε άλλα προγράμματα που απευθύνονται στα σχολεία» όπως αναφέρει ο υπεύθυνος του Μουσείου, Μάρκος Βαξεβανόπουλος, υποψήφιος Διδάκτωρ γεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στο βιβλίο εντυπώσεων, οι μικροί επισκέπτες σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι «θα θέλαμε συνέχεια να ερχόμαστε στο Μουσείο», «μας άρεσε πάρα πολύ», ενώ στην συντριπτική τους πλειοψηφία δηλώνουν ότι επιθυμούν να γίνουν γεωλόγοι, παλαιοντολόγοι, μουσειολόγοι, επηρεασμένα από το εντυπωσιακό θέαμα.

Το μουσείο συγκεντρώνει ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, με αποτέλεσμα το κτίριο στο οποίο φιλοξενείται να μην καλύπτει πλέον τις καθημερινές ανάγκες, που επίσης πολλαπλασιάζονται.

«Δεκαπλασιάζονται κάθε χρόνο τα σχολεία που έρχονται και το θέμα είναι ότι έχουμε κι άλλα εκθέματα να δείξουμε στο κοινό και δεν έχουμε χώρο για να τα προβάλουμε» όπως υπογραμμίζει ο κ. Βαξεβανόπουλος.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ιθύνοντες του Μουσείου έχουν απευθυνθεί τόσο στο Δήμο Βόλου όσο και στην Περιφέρεια, όπου υπέβαλαν το αίτημα μεταφοράς σε μεγαλύτερο χώρο, που θα πληροί τις ανάλογες προϋποθέσεις και αναμένουν απάντηση. «Κάνουμε έκκληση τόσο στο Δήμο όσο και στην Περιφέρεια, αν υπάρχει διαθέσιμος χώρος, να μας παραχωρηθεί, γιατί πλέον οι ανάγκες μας έχουν πολλαπλασιαστεί» επισημαίνει ο υπεύθυνος του μουσείου.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας λειτουργεί καθημερινά 10-2 το πρωί και το Σαββατοκύριακο 11-2 το πρωί. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2421036555 και όπως εκτιμάται, είναι μοναδικό σε επίπεδο κεντρικής Ελλάδος.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου