ΤΟΠΙΚΑ

Πράσινο φως για επέκταση κομποστοποίησης στο Δήμο Βόλου

πράσινο-φως-για-επέκταση-κομποστοποί-618670

Πράσινο φως από το δημοτικό συμβούλιο Βόλου για την επέκταση του προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την προμήθεια χιλίων νέων κάδων οικιακής κομποστοποίησης οι οποίοι θα δοθούν σε ισάριθμα νοικοκυριά που διαθέτουν κήπο, προκειμένου εκεί να εναποτίθενται τα απόβλητα κλαδέματος.

Ο Δήμος Βόλου έχει συντάξει τεχνική μελέτη και θα διεκδικήσει χρηματοδότηση ύψους 903.960 ευρώ μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, με τίτλο «Δράσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων».

Η μελέτη εγκρίθηκε χθες από το δημοτικό συμβούλιο. Όπως είναι γνωστό, μέσω του προγράμματος Life ο Δήμος Βόλου είχε δημιουργήσει πιλοτική μονάδα κομποστοποίησης σε δημοτικό επίπεδο, και είχε προμηθευτεί 350 κάδους οικιακής κομποστοποίησης που διατέθηκαν σε δημότες βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Το πρόγραμμα αυτό επεκτείνεται. Στο πλαίσιο του προγράμματος, ο Δήμος διεκδικεί την ενίσχυση της υπάρχουσας μονάδας κομποστοποίησης, την επέκταση της δραστηριότητας θρυμματισμού των προϊόντων πρασίνου και στις ενότητες εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου, τη μείωση των προϊόντων πρασίνου (φύλλα, χόρτα) που εναποτίθενται στον Χ.Υ.Τ.Α., με σημαντικό περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος, και την προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης. Συγκεκριμένα, θα γίνει προμήθεια ενός βιοθρυμματιστή βαρέως τύπου, ενός αναστροφέα κομπόστ, ενός περιστροφικού κόσκινου, τεσσάρων ηλεκτροκίνητων οχημάτων με ανατροπή και σύστημα συλλογής φύλλων – χόρτων, τεσσάρων χλοοκοπτικών τρακτέρ, ενός καταστροφέα χόρτων εθνικών οδών και 1.000 κάδων οικιακής κομποστοποίησης.

Ο εκτελών χρέη Δημάρχου Θάνος Θεοδώρου, εξήγησε ότι κατά τη χειμερινή περίοδο, τα προϊόντα από το ξύλο θα δίνονται σε ευπαθείς ομάδες για τη θέρμανση, ενώ το καλοκαίρι θα γίνονται λίπασμα που επίσης θα δίνεται σε δημότες.

Ο δημοτικός σύμβουλος της Δύναμης Βόλου, Τέλης Δουλόπουλος, παρατήρησε ότι ο δήμος θα πρέπει προμηθευτεί κι ένα μηχάνημα για το ξερίζωμα δέντρων που είτε έχουν κοπεί είτε είναι σάπια. «Υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις , και επιπλέον χρειάζεται ανανέωση το αστικό πράσινο της πόλης», είπε. Στον αριθμό των πράσινων σημείων στην πόλη, στάθηκε ο ανεξάρτητος, Κ. Γαργάλας, προτείνοντας τη λειτουργία τεσσάρων -αντί για τριών- πράσινων σημείων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου