ΤΟΠΙΚΑ

Πόλεμος ανακοινώσεων για τις ακτές του Βόλου

πόλεμος-ανακοινώσεων-για-τις-ακτές-το-851206

Σε πόλεμο ανακοινώσεων αποδόθηκαν χθες η Δημοτική Τουριστική Επιχείρηση Βόλου και το ΠΑΚΟΕ με αφορμή τη δημοσιοποίηση από τη δεύτερη των αποτελεσμάτων της για την καταλληλότητα των ακτών κολύμβησης στην πλαζ του Αναύρου και στις «Πλάκες» και με σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο πλευρές το «επιθυμητό όριο» και τα « ανώτατα επιτρεπόμενα όρια» για τα κολοβακτηρίδια και τα κολοβακτηριοειδή.
Ειδικότερα στην ανακοίνωσή της η Δημοτική Τουριστική Επιχείρηση Βόλου κάνει λόγο για «σκοπιμότητες εκ μέρους του ΠΑΚΟΕ» και για παραπληροφόρηση της Κοινής Γνώμης.
Από την πλευρά τους το ΠΑΚΟΕ και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία με κοινή ανακοίνωσή τους επιστρέφουν τους χαρακτηρισμούς περί σκοπιμοτήτων και προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, δημοσιοποιώντας την πρόθεσή τους να μηνύσουν τη ΔΗΤΕΒ.
Συζήτηση για το θέμα που προέκυψε με τις μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ έγινε και στη χθεσινή συνεδρίαση της ΔΕΥΑΜΒ.

Η ανακοίνωση
της ΔΗΤΕΒ
Ειδικότερα η ανακοίνωση της Δημοτικής Τουριστικής Επιχείρησης Βόλου έχει ως εξής:
«Δυστυχώς για μία ακόμη φορά, στην έναρξη της θερινής περιόδου, γινόμαστε μάρτυρες μίας απίστευτης και ταυτόχρονα επικίνδυνης για τα συμφέροντα της πόλης διαστρέβλωσης της αλήθειας όσον αφορά στην ποιότητα των νερών κολύμβησης από το ΠΑΚΟΕ.
Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στην προϊστορία των ανάλογων μετρήσεων του ΠΑΚΟΕ στην πόλη μας και στις προφανείς σκοπιμότητες που αυτή η τακτική εξυπηρετεί, πρέπει ωστόσο υπεύθυνα και δημόσια να επισημάνουμε τα εξής:

1. Η Δημοτική Τουριστική Επιχείρηση Βόλου όπως κάθε χρόνο διενεργεί ελέγχους ανά 15 ημέρες για την ποιότητα των νερών κολύμβησης σε διαπιστευμένο εργαστήριο του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ).
2. Οι έλεγχοι που έγιναν μέχρι τώρα και για τις 8 πλαζ του Δήμου Βόλου έδειξαν ότι η ποιότητα των νερών είναι εξαιρετική τόσο για τις παραμέτρους κολοβακτηριοειδή, όσο και για τα κολοβακτηρίδια.
3. Το ΠΑΚΟΕ σκοπίμως αποκρύπτει ότι τα στοιχεία που παρουσιάζει αποσπασματικά αφορούν ενδεικτική τιμή και δεν έχουν να κάνουν με τα όρια που θέτει η Κοινοτική Οδηγία και το ΥΠΕΧΩΔΕ για τον χαρακτηρισμό της ποιότητας των νερών κολύμβησης.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και την κοινοτική οδηγία, το υποχρεωτικό όριο στις τιμές ώστε να πληρούν τις προδιαγραφές τα νερά κολύμβησης για τα κολοβακτηρίδια είναι 2000/ml και για τα κολοβακτηριοειδή 10.000 m/l.
Στις μετρήσεις αντιστοίχως που αφορούν στις πλαζ του Δήμου Βόλου αυτές οι τιμές και για τις δύο παράμετρους δεν ξεπερνούν τα 100 m/l (επισυνάπτονται οι σχετικοί πίνακες), γεγονός που επιβεβαιώνει και την εξαιρετική ποιότητα των νερών.

4.Θεωρούμε απαράδεκτη την τακτική του ΠΑΚΟΕ και την καταγγέλλουμε στους πολίτες του Βόλου, διότι έχει στόχο την παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης. Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να πλειοδοτεί σε θέματα που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας, πολλώ δε μάλλον όταν η παρούσα διοίκηση της ΔΗΤΕΒ ανά 15θήμερο δημοσιοποιεί όλες τις μετρήσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ που πιστοποιούν την καταλληλότητα των ακτών.
Τα στοιχεία δε αυτά των μετρήσεων δημοσιοποιούνται ανά 15θήμερο, προέρχονται από διαπιστευμένα από την Πολιτεία εργαστήρια και διαφανείς πόρους χρηματοδότησης.
5.Αναρωτιόμαστε δε για το χρόνο που το ΠΑΚΟΕ επέλεξε να «χτυπήσει ξανά», εκτιμώντας ότι σίγουρα δεν είναι τυχαίος. Βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής σαιζόν και η δημοτική αρχή, η ΔΗΤΕΒ, με όλους τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό φορείς, αφιερώνουν και την τελευταία ικμάδα των προσπαθειών τους για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες και τους επισκέπτες.
Τέτοιες πρακτικές είναι καταδικαστέες, διότι έρχονται αντιμέτωπες με τα συμφέροντα της πόλης και των πολιτών, τα οποία είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε μέχρι «κεραίας».

Η απάντηση
του ΠΑΚΟΕ
Η κοινή ανακοίνωση-απάντηση του ΠΑΚΟΕ και της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας, που υπογράφεται από τους κ.κ. Παναγιώτη Χρισοδουλάκη και Κ. Βολιώτη αντίστοιχα, έχει ως εξής:
«Είναι κρίμα ένα ανυπόγραφο Δελτίο Τύπου του Δήμου Βόλου, το οποίο απαντάει στην ανακοίνωση των φορέων μας για την κατάσταση των νερών κολύμβησης ακτών του Παγασητικού, να αναλίσκεται σε συκοφαντικά σχόλια, παραπλανητικές ερμηνείες και αναλήθειες, αν όχι και λαθροχειρίες, προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Το ΠΑΚΟΕ προτίθεται να καταθέσει μήνυση προς το Δήμο Βόλου για τα συκοφαντικά που αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου.
Επί της ουσίας όμως:
1) Τι προέχει για το Δήμο Βόλου, η υγεία των πολιτών ή η «οικονομία της περιοχής»; Και τα δύο δεν συμβιβάζονται στη συγκεκριμένη περίπτωση.
2) Ποιες είναι οι «σκοπιμότητες» που κατά το Δήμο Βόλου εξυπηρετεί το ΠΑΚΟΕ; Μήπως η προστασία της υγείας των πολιτών; Αντιστρέφουμε το σχόλιο περί σκοπιμοτήτων. Ο μόνος που μπορεί να εξυπηρετεί σκοπιμότητες είναι ο Δήμος Βόλου, όπως φαίνεται από τα παρακάτω (προσπάθεια «κουκουλώματος»)
3) Ποια είναι η αξιοπιστία της ανακοίνωσης του Δήμου Βόλου και του ίδιου του Δήμου, όταν αναφέρει ως «υποχρεωτικά όρια» τα όρια της παλιάς οδηγίας (2.000/10.000), πράγμα που φαίνεται εύκολα ότι είναι αναληθές από τον πίνακα που ο ίδιος ο Δήμος επισυνάπτει!!!
4) Αλλά και τα όρια που αναφέρονται στον επισυναπτόμενο πίνακα και αναφέρονται στην οδηγία που ισχύει τώρα, κατά περίεργο τρόπο δεν είναι τα σωστά. Καλούμε κάθε καλόπιστο πολίτη να αναζητήσει στο διαδίκτυο την ισχύουσα οδηγία 2006/7 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (15-2-2006), όπου στο σχετικό πίνακα που περιλαμβάνει, οι τιμές για τα κολοβακτηρίδια (παθογόνα) είναι 100 και όχι 200, όπως αναφέρονται στον επισυναπτόμενο πίνακα και φυσικά όχι 2.000(!!!), που αναφέρει στο Δελτίο Τύπου του Δήμου Βόλου.
Από όλα τα παραπάνω οι πολίτες μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για την αξιοπιστία του Δελτίου Τύπου του Δήμου Βόλου.

Συζήτηση
στο Δ.Σ της
ΔΕΥΑΜΒ
Το θέμα που προέκυψε συζητήθηκε στο χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ μετά από σχετική ερώτηση που έκανε το μέλος του Δ.Σ κ. Στέλιος Λημνιός. Απαντώντας ο πρόεδρος του Δ.Σ και Δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης έκανε λόγο για την ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ και για το γεγονός ότι οι μετρήσεις γίνονται από διαπιστευμένο εργαστήριο το οποίο χρησιμοποιεί και το ΥΠΕΧΩΔΕ για τις μετρήσεις καταλληλότητας των ακτών σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Είναι, είπε ο κ. Βούλγαρης, το ίδιο Εργαστήριο που χρησιμοποίησε πέρυσι και που φέτος το αμφισβητεί. Δεν μπαίνει σε τέτοια παιχνίδια, είπε ο Δήμαρχος Βόλου.
Για το θέμα τοποθετήθηκε και η Γενική Διευθύντρια, η οποία διευκρίνισε ότι για τις Γαλάζιες Σημαίες στις ακτές γίνονται 13 συνολικά δειγματοληψίες από Μάιο έως Οκτώβριο, από τις οποίες το 85% θα πρέπει να είναι μέσα στα όρια που θέτει η Ε.Ε. Μία δειγματοληψία μπορεί να περιστασιακά να εμφανίσει κάποια υπέρβαση, κατέληξε η κ. Κολλιού.
Εξάλλου ο Δήμαρχος Βόλου ενημέρωσε το σώμα ότι το Χημείο της ΔΕΥΑΜΒ διαπιστεύτηκε για τρεις χημικές και τρεις μικροβιολογικές παραμέτρους από τις 55 συνολικά παραμέτρους που προβλέπει η ΚΥΑ ΥΖ/ 2600/2001.
Οι τρεις μικροβιολογικές παράμετροι για τις οποίες πιστοποιήθηκε η ΔΕΥΑΜΒ από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) είναι τα κολοβακτηρίδια, τα ολικά κενά αερόβια και οι εντερόκοκκοι. Οι χημικοί παράμετροι που πιστοποιήθηκε η ΔΕΥΑΜΒ είναι το PH, η αγωγιμότητα και α χλωριούχα. Για τις υπόλοιπες παραμέτρους (νιτρικά, αμμωνία, κάδμιο, χρώμιο, αρσενικό, φθωριούχα, κ.α.) η ΔΕΥΑΜΒ δεν είναι διαπιστευμένη ακόμη από το ΕΣΥΔ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου