ΤΟΠΙΚΑ

Στο δρόμο που χάραξε ο Μπους, ο Σαρκοζί

στο-δρόμο-που-χάραξε-ο-μπους-ο-σαρκοζί-851206

Η τρομοκρατία είναι σήμερα η μεγαλύτερη απειλή για τη Γαλλία, δηλώνει ο Νικολά Σαρκοζί, παρουσιάζοντας νέα αμυντική στρατηγική βασισμένη στη μείωση του δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων, προτεραιότητα στον τομέα πληροφοριών, επιστροφή στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και διατήρηση της ανεξαρτησίας της γαλλικής αποτρεπτικής δύναμης.
Ο Γάλλος πρόεδρος επιδιώκει τη συγκρότηση μικρότερου και πιο ευέλικτου στρατού που θα είναι καλύτερα εξοπλισμένος για να απαντήσει στην απειλή της τρομοκρατίας.
«Σήμερα, η πιο άμεση απειλή είναι αυτή μιας τρομοκρατικής επίθεσης. Χάρη στην αποτελεσματικότητα του συνόλου των δυνάμεων ασφαλείας της, η Γαλλία δεν έχει πληγεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Όμως, η απειλή είναι εκεί, είναι πραγματική και γνωρίζουμε ότι αύριο μπορεί να λάβει νέα μορφή, ακόμη πιο σοβαρή, με πυρηνικά, χημικά και βιολογικά μέσα» τόνισε ο Σαρκοζί.
Η ομιλία του Γάλλου προέδρου ενώπιον 3.000 υψηλόβαθμων στρατιωτικών στο Παρίσι ακολουθεί τη δημοσιοποίηση λεπτομερών στοιχείων από την πρώτη μεγάλη αμυντική αναθεώρηση σε διάστημα 14 ετών. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης αυτής θα περικοπούν 54.000 στρατιωτικές και πολιτικές θέσεις στον τομέα της Άμυνας.
Η Γαλλία θα «κατεβάσει» το στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία από 271.000 μέλη σήμερα σε 224.000. Μόνο στο στρατό η μείωση θα είναι της τάξεως του 24%, αναφέρει το BBC. Αντίθετα, θα δοθεί προτεραιότητα στον τομέα των πληροφοριών με διπλασιασμό των κονδυλίων για νέους δορυφόρους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εξοπλισμούς παρακολούθησης.

Επιστροφή στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επιβεβαίωσε, παράλληλα, ότι η χώρα θα ενταχθεί και πάλι σύντομα στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ (απόφαση που χαιρέτισαν άμεσα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ και ο Λευκός Οίκος), πάντως τόνισε ότι η αποτρεπτικού χαρακτήρα πυρηνική ισχύ θα διατηρήσει τον αυστηρά εθνικό της χαρακτήρα.
«Τίποτα δεν εμποδίζει τη συμμετοχή μας στις στρατιωτικές δομές της Συμμαχίας» είπε ο Σαρκοζί, παρουσιάζοντας τους κύριους άξονες της λευκής βίβλου για το μέλλον της γαλλικής Άμυνας.
«Η Γαλλία είναι ένας ανεξάρτητος σύμμαχος, ένας ελεύθερος εταίρος. Συμμερίζομαι τις αρχές, οι οποίες ετέθησαν από τον στρατηγό Ντε Γκωλ: η Γαλλία θα διατηρήσει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες την πλήρη ελευθερία κρίσης για την αποστολή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις των δυνάμεών της» επισήμανε.
«Η Γαλλία δεν θα θέσει κανένα στρατιωτικό της σώμα υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ σε καιρό ειρήνης. Η πυρηνική ισχύς της Γαλλίας θα διατηρήσει τον αυστηρά εθνικό της χαρακτήρα, όταν μάλιστα έχω την πεποίθηση ότι και μόνο η ύπαρξη της αποτρεπτικής μας δύναμης αποτελεί συμβολή στην ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης».

Ευρωπαϊκή άμυνα
Στη μείζονος σημασία ομιλία του ο Νικολά Σαρκοζί τάχθηκε υπέρ της επαναπροώθησης της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, όποια και αν είναι η τύχη της Συνθήκης της Λισαβόνας, υπό το βάρος του ιρλανδικού «όχι» στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε.
Ζήτησε συγκεκριμένα να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή δύναμη επέμβασης 60.000 στρατιωτών -«μία σύγχρονη, ευέλικτη» ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας επέμβασης που θα επιτρέπει στους Ευρωπαίους να δρουν μαζί και θα μπορεί να αναπτυχθεί παντού στον κόσμο για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους».
Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε, επίσης, την Ευρώπη να αναζωογονήσει την αμυντική βιομηχανία της. «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή» δήλωσε ο Σαρκοζί, επισημαίνοντας ότι η αμερικανική αμυντική βιομηχανία είναι έξι φορές μεγαλύτερη από την ευρωπαϊκή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου