ΤΟΠΙΚΑ

Σε «ομηρία» για τις άδειες μουσικής καταστηματάρχες εστίασης

σε-ομηρία-για-τις-άδειες-μουσικής-κα-609094

Σε ομηρία δεκάδες επιχειρηματίες εστίασης του Βόλου, που θα έπρεπε να είχαν ανανεώσει τις άδειες μουσικής για τα μαγαζιά τους, για το νέο έτος. Νόμος που ψηφίστηκε, και που βάζει τέλος στο «χαράτσι» των 75 ευρώ που καταβάλλουν επιχειρηματίες, δεν έχει βρει ακόμη εφαρμογή.

Σημειώνεται ότι για την έκδοση των συγκεκριμένων αδειών, πλην άλλων, οι επιχειρηματίες καταβάλλουν παράβολο στο Δήμο Βόλου εν προκειμένω ύψους 75 ευρώ. Σε περίπτωση που καταβάλλουν 150 ευρώ, το παράβολο θα έχει ισχύ 3 χρόνια, και αν καταβάλλουν ποσό 300 ευρώ δε θα ξαναχρειαστεί να πληρώσουν παράβολο στο Δήμο.

Όπως είναι γνωστό, με το Νόμο 4442/2016 καταργείται το παράβολο ύψους 75 ευρώ που καταβάλλεται στα δημοτικά ταμεία και η διαδικασία έκδοσης άδειας μουσικής απλοποιείται. Ωστόσο, η οικονομική υπηρεσία του Δήμου Βόλου, δεν έχει λάβει ακόμη διευκρινιστική εγκύκλιο από το αρμόδιο Υπουργείο για την εφαρμογή του Νόμου. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει… εντολή για την κατάργηση του παράβολου, το οποίο εισπράττεται κανονικά για όποιον θελήσει να ανανεώσει την άδειά του.

Επιχειρηματίες που είχαν ξεκινήσει από το τέλος του έτους την ανανέωση των αδειών μουσικής, «πάγωσαν» τη διαδικασία, προκειμένου να γλιτώσουν το παράβολο. Όσοι είχαν προλάβει να εκδώσουν άδεια, πλήρωσαν κανονικά το «χαράτσι».

Τυπικά οι επαγγελματίες θα πρέπει να έχουν τις άδειες στα χέρια τους με την έναρξη κάθε νέου έτους, ωστόσο η καθυστέρηση της διευκρινιστικής εγκυκλίου καθυστερεί και τις διαδικασίες από πλευράς επιχειρηματιών που θέλουν να γλιτώσουν ένα επιπλέον έξοδο.

«Θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας για την υπηρεσιακή ενημέρωση των δημοτικών οικονομικών υπηρεσιών», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Μπαρ, Αναψυκτηρίων και Εστίασης Μαγνησίας, Γιάννης Γρηγορίου, ο οποίος φρόντισε να ενημερωθεί για το θέμα, μετά από οχλήσεις που είχε από μέλη του Συλλόγου. «Μέχρι τότε είμαστε εκτεθειμένοι σε πιθανούς ελέγχους. Ένα έγγραφο είναι. Ας κοινοποιηθεί για να λύσει και τα χέρια των δήμων, και εμείς να μπορέσουμε να αποκτήσουμε άδειες χωρίς να χρειαστεί να καταβάλλουμε το χαράτσι», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου