ΤΟΠΙΚΑ

Και ο γυρισμός είναι ταξίδι…

και-ο-γυρισμός-είναι-ταξίδι-851206

«Απρόσωποι αναχωρητές του χώρου. Χωρίς μάτια, χωρίς μνήμες, χωρίς στόματα, χωρίς λόγια, διαπράττουν τη φυγή τους ενταγμένοι στην ακινησία του πηλού. Πρόσωπα λεία, επίπεδες σκέψεις, απολυτότητα και δύναμη της πιο εύθραυστης ύπαρξης. Κεραμικός στρατός χωρίς αυτοκράτορα, όπως εκείνος του Ξι’αν της Κίνας που περίμενε αιώνες θαμμένος, μιλούν με τη στάση τους και χρωματίζουν το γκρίζο μας. Εκπρόσωποι κι αναχωρητές ενός χρόνου αλλοτινού, με τη βαλίτσα γεμάτη παρελθόν και το μέλλον γραμμένο στα πόδια τους, μεταμορφώνουν στιγμές καθημερινές σε τυπώματα αιωνιότητας», γράφει ο Νίκος Σπανός για την έκθεση των Βαγγέλη Πατσέα και Λευτέρη Πλαβού.
Η έκθεση ζωγραφικής και κεραμικής, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 27 Αυγούστου στην παλιά κοινότητα του Αγίου Λαυρεντίου (στην πλατεία του χωριού), περιλαμβάνει έργα από πηλό.
Οι φιγούρες, «οι αναχωρητές» του Βαγγέλη Πατσέα και τα χαράγματα και οι ζωγραφιές στο πηλό του Λευτέρη Πλαβού, δίνουν την εικόνα της αναζήτησης της ομορφιάς και της φυγής από την ασφυκτική ζωή των αστικών τοπίων. Μιας φυγής όμως η οποία έχει γυρισμό, γιατί κάθε ταξίδι έχει γυρισμό.
«Κι αυτοί απομακρύνονται από μια κατοπτρική ποικιλότητα αστικών και αγροτικών τοπίων, συλλήψεων αέρινων και μοναδικών που επικάθονται σε ευτελή πηλό και τού προσδίδουν βάθος και αιωνιότητα. Χαράγματα άχρονα μα διόλου άχρωμα, δίνουν στους αναχωρητές τόπο, πάτημα και απομάκρυνση, σαν οι φιγούρες τους να ξεπηδούν μέσα από τις διαστάσεις των Χί επί Ψί τόπων εκτεινόμενοι στο Ζήτα του χώρου. Ο εικαστικός πηλός πηγή ζωής, πηγή λόγου, πηγή τέχνης, όλα στην αναζήτηση μιας ομορφιάς που η πραγματικότητα αφήνει πια στη φαντασία μας μόνον», γράφει ο Νίκος Σπανός.
Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 5:30 μ.μ. έως τις 9:00 μ.μ., ενώ τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 16 Αυγούστου στις 8:30 μ.μ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου